5 Diet untuk Menambah Berat Kucing

Menangani masalah kesihatan yang mendasari penurunan berat badan mereka, memilih makanan yang tepat dan mengetahui berapa banyak makanan yang boleh diberi makan adalah cara untuk menambah berat badan pada kucing. Kucing dirangsang untuk makan dengan menghidu makanannya. Memanaskan makanan basah dapat membantu menjadikan makanan lebih beraroma. ”

Jakarta - Kucing di rumah anda menurunkan berat badan? Segera cari puncanya. Kadang-kadang keadaan psikologi seperti kegelisahan, tekanan, atau kemurungan boleh menyebabkan penurunan berat badan pada kucing.

Kucing yang pulih dari penyakit juga mungkin mengalami penurunan berat badan. Untuk itu anda perlu menerapkan diet khas untuk menaikkan berat badan kucing. Ayuh, lihat di sini diet yang disyorkan!

Mengatur Kekerapan dan Memanaskan Makanan

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga berat badan kucing adalah dengan memperhatikan corak dan jenis makanan yang dimakannya. Menangani masalah kesihatan yang mendasari penurunan berat badannya, memilih makanan yang tepat dan mengetahui berapa banyak yang harus diberikan kepada kucingnya adalah semua cara untuk menambah berat badan.

Berikut adalah beberapa petua untuk membuat kucing anda makan dengan kuat dan menambah berat badan kucing dengan selamat, iaitu:

Baca juga: Inilah keadaan kucing yang memerlukan pertolongan cemas

1. Sesuaikan bahagian dan tempoh makan

Perut kucing hanya berukuran bola pingpong. Oleh itu, wajar bahawa kucing tidak dapat makan banyak sekaligus. Apa jenis makanan yang disukai kucing? Sama ada kucing anda lebih suka makanan basah, makanan kering atau kedua-duanya, cubalah memberi makan satu kegemarannya satu sudu setiap beberapa jam.

Bahagian makanan yang kecil dan biasa jauh lebih baik daripada bahagian makanan yang banyak. Kekerapan makan dalam jumlah kecil tetapi sering juga sangat baik untuk mengurangkan risiko kucing muntah selepas makan.

2. Memanaskan Makanan Kucing

Kucing dirangsang untuk makan dengan menghidu makanannya. Memanaskan makanan basah dapat membantu menjadikan makanan lebih beraroma dan menarik bagi kucing.

Untuk memanaskan makanan kucing, masukkan makanan ke dalam mangkuk tahan ketuhar gelombang mikro dan masuk ke dalam ketuhar gelombang mikro selama beberapa saat. Suhu optimum untuk makanan kucing hampir dengan suhu badannya 38.5 darjah Celsius.

3. Tawarkan Makanan ringan yang Sesuai di antara Makanan

Makanan ringan yang sihat antara waktu makan dapat membantu kucing anda menambah berat badan. Cuba berikan makanan ringan dan protein tinggi kepada kucing anda di antara waktu makan.

Baca juga: 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

4. Mengurangkan Kegelisahan Kucing

Kucing yang tenang adalah kucing yang senang, dan kucing yang senang cenderung mempunyai selera makan yang baik. Kucing adalah pemburu bersendirian dan pemakan bersendirian.

Ini bermakna kucing peliharaan anda lebih suka makan tanpa diganggu. Kucing akan makan lebih baik jika anda membiarkan mereka menikmati makanan mereka sendiri.

5. Bercakap dengan Vet Mengenai Makanan Tambahan

Terdapat beberapa makanan tambahan yang disediakan dari doktor haiwan yang dapat membantu merangsang selera kucing. Awak boleh tanya mengenai perkara ini.

Penurunan berat badan yang tidak disengajakan adalah tanda tidak spesifik yang boleh mempunyai banyak sebab. Sekiranya anda menyedari bahawa kucing peliharaan anda menurunkan berat badan, anda perlu menghubungi doktor haiwan anda.

Melalui pemeriksaan ke doktor haiwan, anda dapat mengetahui dengan pasti punca penurunan berat badan kucing. Anda mesti mengalami penurunan berat badan yang didokumentasikan dari lawatan terakhir anda dan dapat mengesahkan penurunan berat badan.

Berdasarkan pemeriksaan, doktor haiwan anda mungkin akan mengesyorkan pemeriksaan najis untuk memeriksa parasit usus, dan ujian darah untuk memeriksa petunjuk untuk menentukan penyebab penurunan berat badan.

Baca juga: Ketahui 6 Penyakit yang boleh dijangkiti oleh Kucing Haiwan Peliharaan

Parasit usus adalah penyebab penurunan berat badan kucing. Kucing ibu hamil boleh menyebarkan parasit kepada anak kucingnya, dan ibu juga boleh menyebarkan parasit melalui susu ibu semasa menyusui.

Kucing juga boleh mendapat parasit dari memburu dan memakan mangsanya, atau bahkan dengan berjalan melalui rumput dan tinja yang tercemar. Sekiranya penyebabnya adalah parasit, penyahcairan sederhana, yang ditujukan pada parasit yang sesuai, dapat mengembalikan berat kucing.

Rujukan:
PetMD.com. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu diberi makan kepada kucing untuk menambah berat badan
Haiwan peliharaan.webmd.com. Diakses pada tahun 2021. Penurunan Berat Badan pada Kucing