Ini adalah Prosedur Kateterisasi bagi Orang dengan Penyakit Jantung Koronari

, Jakarta - Penyakit jantung adalah istilah umum untuk pelbagai keadaan yang mempengaruhi struktur dan fungsi jantung. Penyakit jantung koronari adalah sejenis penyakit jantung yang berkembang apabila arteri jantung tidak dapat membekalkan darah yang kaya dengan oksigen ke jantung.

Penyakit jantung koronari sering disebabkan oleh penumpukan plak, zat berlilin, dan di lapisan arteri koronari yang lebih besar. Penumpukan ini dapat menyekat sebahagian atau sepenuhnya aliran darah di arteri besar jantung. Biasanya, untuk merawat penyakit jantung koronari, prosedur kateterisasi dapat dilakukan. Maklumat lebih lanjut mengenai prosedur kateterisasi boleh dibaca di sini!

Bagaimana Prosedur Kateterisasi Jantung Dilakukan?

Kateterisasi jantung adalah prosedur yang digunakan untuk mendiagnosis dan merawat keadaan kardiovaskular tertentu, termasuk penyakit jantung koronari. Semasa kateterisasi jantung, tiub nipis panjang yang disebut kateter dimasukkan ke dalam arteri atau urat di pangkal paha, leher, atau lengan dan diulirkan melalui saluran darah ke jantung.

Dengan menggunakan kateter ini, doktor kemudian dapat melakukan ujian diagnostik sebagai sebahagian daripada kateterisasi jantung. Biasanya, anda akan terjaga semasa kateterisasi jantung dan akan diberi ubat untuk membantu anda berehat. Masa pemulihan untuk kateterisasi jantung adalah cepat, dan risiko komplikasi adalah minimum.

Baca juga: Gangguan Jantung, Ini adalah 5 Punca Tachycardia

Kateterisasi jantung dilakukan di hospital dan memerlukan beberapa persiapan sebelum melaksanakannya. Persediaan ini merangkumi:

1. Jangan makan atau minum apa-apa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum ujian, atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Kerana makan atau minum boleh meningkatkan risiko komplikasi akibat anestesia. Tanya doktor atau jururawat anda jika anda boleh minum sedikit air.

2. Sekiranya anda menghidap diabetes, minta petunjuk mengenai ubat diabetes dan insulin. Biasanya, anda akan dapat makan dan minum sejurus selepas ujian. Doktor anda mungkin mencadangkan agar anda menghentikan ubat-ubatan yang menipiskan darah, seperti warfarin, aspirin, apixaban, dabigatran dan rivaroxaban.

3. Bawalah semua ubat dan makanan tambahan semasa ujian dilakukan, jadi doktor tahu seperti apa dos anda.

Maklumat lebih lanjut mengenai apa yang perlu saya persiapkan untuk prosedur kateterisasi boleh diminta secara langsung di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Kateterisasi jantung juga dilakukan untuk keadaan lain

Kateterisasi jantung dilakukan di ruang prosedur dengan sinar-X dan mesin pencitraan khas. Kateterisasi jantung sebagai sebahagian daripada rawatan gangguan jantung mempunyai beberapa faedah untuk memeriksa keadaan:

Baca juga: Tabiat Yang Boleh Mencegah Tachycardia

1. Angiogram koronari

Sekiranya anda menjalani ujian ini untuk memeriksa penyumbatan pada arteri yang menuju ke jantung, pewarna akan disuntik melalui kateter, dan gambar sinar-X dari arteri jantung akan diambil. Dalam angiogram koronari, kateter biasanya diletakkan pertama di arteri di pangkal paha atau pergelangan tangan.

2. Kateterisasi Jantung Kanan

Prosedur ini memeriksa tekanan dan aliran darah di sebelah kanan jantung. Kateter dimasukkan ke dalam urat di leher atau pangkal paha. Kateter mempunyai sensor khas di dalam untuk mengukur tekanan dan aliran darah di jantung.

Baca juga: Denyutan Jantung Tidak normal, Berhati-hati dengan Aritmia

3. Biopsi Jantung

Sekiranya doktor perlu mengambil sampel tisu jantung (biopsi), kateter biasanya akan diletakkan di urat di leher. Kateter dengan hujung kecil seperti rahang digunakan untuk mengambil sampel tisu kecil dari jantung.

4. Angioplasti Belon (dengan atau Tanpa Penyisipan Stent)

Prosedur ini digunakan untuk membuka arteri yang menyempit di atau dekat jantung. Kateter boleh dimasukkan ke pergelangan tangan atau pangkal paha semasa prosedur ini.

5. Membaiki Kecacatan Jantung

Sekiranya doktor perlu melakukan pembedahan untuk menutup bukaan di jantung, seperti cacat septum atrium atau paten foramen ovale, doktor akan memasukkan kateter di arteri dan urat pangkal paha dan leher.

Peranti dimasukkan ke dalam jantung untuk menutup lubang. Sekiranya pembaikan kebocoran injap jantung, klip atau palam boleh digunakan untuk menghentikan kebocoran.

Sekiranya anda terjaga semasa prosedur, anda diminta untuk menarik nafas dalam-dalam, menahan nafas, batuk, atau meletakkan tangan anda di pelbagai posisi semasa prosedur. Memasukkan kateter tidak boleh menyakitkan, dan anda tidak akan merasakan apa-apa ketika kateter bergerak ke seluruh badan anda.

Rujukan:
Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Kateterisasi Jantung.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kateterisasi jantung.
Institut Jantung, Paru dan Darah Negara. Diakses pada tahun 2020. Penyakit jantung koronari.