Bolehkah Menggunakan Serbuk Menghilangkan Kaki Berbau?

Jakarta - Kaki berbau boleh dialami oleh sesiapa sahaja, dari remaja, wanita hamil, orang tua, orang yang menghidap penyakit jantung dan diabetes, dan orang yang mengalami tekanan. Mengapa kaki mempunyai bau yang kuat?

Menurut Persatuan Perubatan Podiatrik Amerika , Kaki mempunyai sekitar setengah juta kelenjar peluh, dan ini boleh menyebabkan banyak berpeluh. Apabila anda memakai stoking dan kasut, peluh terperangkap di dalam. Bakteria dan kulat dapat tumbuh subur di persekitaran yang panas dan lembap ini serta dapat mengeluarkan bau. Bolehkah serbuk menghilangkan bau kaki?

Tidak Boleh Mengandalkan Serbuk

Ia dapat dikurangkan, tetapi juga boleh menyebabkan bau dan masalah lain lagi. Ini berlaku sekiranya anda tidak menyingkirkan masalah utama dari punca kaki berbau. Kaki yang tidak berbau bermula dengan teknik mencuci yang betul, terutama kerana banyak dari kita melakukan kesilapan.

Untuk mengatasi kaki yang berbau, basuh kaki anda dengan sabun antibakteria setiap hari. Kemudian, keringkan kaki anda dengan bersih setelah mandi, beri perhatian khusus pada kawasan di antara jari kaki anda, kerana di situlah kelembapan terkumpul.

Baca juga: Berikut adalah 8 Kaedah Praktikal untuk Menghilangkan Kaki Berbau

Akhirnya untuk perlindungan tambahan, semburkan kasut dan kaki dengan bedak semburan kaki yang bermanfaat untuk menghilangkan bau kaki. Proses terperinci ini akan memastikan kaki sentiasa bersih dari awal.

Anda juga boleh menggunakan ubat rumah untuk menghilangkan bau kaki. Rawatan rumah seperti mandi garam, teh, dan cuka boleh digunakan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh bergantung pada bahan semula jadi ini jika anda tidak menjaga kebersihannya.

Sekiranya anda terus memakai stoking dan kasut yang kotor atau lembap, masalah bau kaki akan berterusan. Bagaimana cara menggunakan resipi rumah untuk mengatasi bau kaki? Maklumat lanjut ada di bawah.

  1. Rendam Air Cuka

Cuba rendam kaki anda setiap hari dengan mandi cuka. Tujuannya adalah untuk mengurangkan tahap bakteria penyebab bau. Selain cuka, anda juga boleh menggunakan 4 atau 5 beg teh untuk satu liter air. Biarkan sejuk dan rendam kaki selama kira-kira 20 minit setiap hari.

Anda juga boleh menggunakan garam yang dicurahkan ke dalam air. Rendam kaki selama 10-15 minit dan keringkan sehingga bersih.

  1. Memakai Stoking dan Kasut yang Selesa

Setelah mengatasi kaki yang berbau, inilah masanya untuk beralih kepada pencegahan yang berterusan. Untuk mengelakkan kaki tidak berbau, beli kaus kaki dan kasut yang diperbuat daripada bahan bernafas.

Bahan sintetik memberikan pengudaraan yang lebih sedikit daripada bahan semula jadi, jadi stoking poliester atau nilon dapat meningkatkan peluh berbanding dengan kapas. Bahan semula jadi (kapas dan bulu) secara amnya memberikan lebih banyak pengudaraan, sehingga membatasi pertumbuhan bakteria.

Baca juga: 10 Makanan Sehat yang Harus Dimakan Wanita (Bahagian 2)

Prinsip yang sama berlaku untuk kasut. Pakai kasut yang diperbuat daripada bahan bernafas seperti kulit atau kanvas. Ini akan membolehkan peluh menguap. Memakai kasut tanpa stoking boleh menyebabkan pertambahan peluh, yang membolehkan bakteria tumbuh dari masa ke masa. Sebenarnya, ia meningkatkan penumpukan sel kulit mati, kotoran, minyak, dan jamur yang tumbuh subur di antara kaki.

Memerlukan maklumat atau cadangan dan nasihat untuk menjaga kebersihan dan penjagaan badan, tanyakan terus ke untuk maklumat yang lebih terperinci. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Huffpost. Diakses 2019. Cara Surefire Untuk Menghilangkan Kaki Berbau Dengan Cepat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Cara Menghilangkan Kaki Berbau.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found