Kulit Sihat dengan Ritual Rawatan Wajah pada Pagi

Jakarta - Sekiranya anda sering mendengar petua penjagaan wajah pada waktu malam sebelum tidur, bagaimana dengan pagi? Walaupun kadang-kadang anda harus tergesa-gesa untuk bersiap untuk melakukan aktiviti, melakukan ritual rawatan wajah pada waktu pagi tidak kurang penting daripada pada waktu malam, anda tahu.

Sama seperti pada waktu malam, ritual rawatan wajah pada waktu pagi juga bertujuan menjadikan kulit wajah sentiasa sihat dan cantik. Namun, manfaat ini hanya dapat dirasakan jika dilakukan secara berkala. Oleh itu, cubalah meluangkan sedikit masa pada waktu pagi, untuk melakukan beberapa langkah penjagaan wajah.

Baca juga: Ini adalah Petua Penjagaan Kecantikan untuk Kulit Cerah

Langkah untuk Penjagaan Wajah pada Pagi

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, melakukan ritual rawatan wajah pada waktu pagi sangat bermanfaat untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Berikut adalah langkah-langkah penyelenggaraan yang perlu dilakukan:

1. Minum Jus Lemon

Jus lemon telah lama diketahui mempunyai pelbagai manfaat, dari menjaga kekebalan tubuh terhadap kulit yang sihat. Sebenarnya, model teratas, Miranda Kerr, juga menerapkan kebiasaan minum jus lemon setiap pagi untuk menjaga kulit dan tubuh yang sihat secara keseluruhan, anda tahu. Jadi, tidak ada yang salah jika anda mencuba ritual ini setiap pagi.

2. Spray Face Mist

Mencangkung kabut muka pada wajah pada waktu pagi sangat sesuai untuk anda yang tidak suka rumit. kabut muka adalah produk penyegar wajah yang disusun khas dengan kandungan antioksidan dan mineral, sehingga dapat menyuburkan kulit secara menyeluruh. Sekiranya disembur pada wajah secara berkala, kabut muka juga dapat mengurangkan bengkak di muka anda, anda tahu. Anda boleh menggunakan produk ini sebelum atau selepas menggunakannya penjagaan kulit dan alat solek .

Baca juga: 3 Petua Penjagaan Wajah Harian Anti Komplikasi

3. Gunakan Serum Muka

Menggunakan serum wajah adalah titik terpenting untuk ritual kecantikan pada waktu pagi. Untuk mengekalkan kulit yang sihat, anda boleh memilih serum yang dapat berfungsi sebagai antioksidan, yang mengandungi vitamin C dan E untuk melindungi wajah dari radikal bebas. Jangan lupa sapukan serum setelah membersihkan wajah dengan toner.

4. Gunakan pelindung matahari

Langkah ritual rawatan muka pada waktu pagi adalah wajib bagi anda yang sering melakukan aktiviti luar. Sentiasa gunakan pelindung matahari hadapi sebelum aktiviti luar, sama ada dalam cuaca panas atau sejuk. Pilih produk pelindung matahari yang mengandungi SPF dan PA, kerana bahan-bahan ini dapat melindungi kulit anda dari terkena sinar UVA dan UVB. menggunakan pelindung matahari sebelum memakai asas dan alat solek yang lain.

Baca juga: 3 Penjagaan Kulit untuk Muka Berminyak dan Jerawat

5. Rutin senaman pagi

Wajah cantik tetapi tidak sihat pastinya tidak berguna. Itulah sebabnya anda juga perlu mengimbangkannya dengan melakukan senaman secara teratur setiap pagi. Anda tidak perlu pergi ke gim. Lakukan senaman ringan, yang boleh dilakukan di rumah, seperti yoga atau berjoging. Aktiviti ini dapat mengelakkan anda dari tekanan dan dapat menjadikan wajah anda lebih tegang. Selain itu, senaman juga dapat membuat anda tidur lebih lena pada waktu malam, yang tentunya baik untuk kesihatan kulit dan tubuh secara keseluruhan.

Nah, itu adalah beberapa ritual penjagaan wajah rutin pada waktu pagi, yang boleh anda cuba jika anda ingin memiliki kulit yang sihat. Pastikan juga pengambilan cecair badan anda mencukupi dengan minum air yang cukup, ya. Sekiranya anda berasa tidak sihat, muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui berbual , atau buat janji temu dengan doktor di hospital, untuk pemeriksaan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rutin Penjagaan Kulit Pagi 5 Langkah Saya untuk Kulit Bersinar.