4 Cara Mencegah Fraktur Pelvis Lebih Awal

, Jakarta - Pelvis manusia menjadi bahagian penting kerana saraf utama, organ pembiakan, pundi kencing, dan usus terletak berdekatan dan dilindungi pada masa yang sama oleh tulang pelvis. Tulang ini berbentuk seperti cincin di pangkal tulang belakang, yang berada di antara punggung dan kaki. Apabila patah tulang pinggul berlaku, ia mencetuskan kecederaan dan pendarahan yang memerlukan rawatan segera, kerana kedudukan pelvis dekat dengan saluran darah utama.

Baca juga: Ini adalah prosedur imbasan tulang untuk mengesan patah tulang pinggul

Ini adalah gejala yang muncul pada orang yang mengalami patah tulang pinggul

Gejala patah tulang pinggul termasuk sakit yang teruk di pinggul atau paha, tidak dapat bergerak setelah jatuh, tidak dapat meletakkan berat pada bahagian kaki yang cedera, memusingkan kaki ke arah sisi kaki yang cedera, mengubah panjang kaki, kekakuan, lebam, serta bengkak di kawasan pinggul dan sekitar pinggul.

Gejala ini secara amnya akan muncul setelah seseorang jatuh. Tidak seperti penderita osteoporosis, orang dengan osteoporosis mempunyai tulang rapuh kerana penuaan semula jadi. Orang dengan keadaan ini mungkin mengalami patah tulang pinggul tanpa jatuh terlebih dahulu. Sekiranya fraktur pinggul menyukarkan anda untuk bergerak dalam masa yang lama, komplikasi boleh berlaku. Komplikasi yang boleh timbul pada orang dengan patah tulang pinggul termasuk:

  • Kehilangan jisim otot. Ini boleh meningkatkan risiko jatuh dan cedera.

  • Pneumonia, atau paru-paru basah, adalah jangkitan yang menyebabkan keradangan kantung udara di satu atau kedua paru-paru.

  • Jangkitan saluran kencing, yang merupakan jangkitan bakteria yang mempengaruhi sebahagian saluran kencing.

  • Mempunyai darah beku di paru-paru atau kaki.

  • Ulser Decubitus, yang merupakan kecederaan yang disebabkan oleh kerosakan pada kulit dan tisu di bawah kulit.

Selain itu, orang yang mengalami patah tulang pinggul berisiko lebih tinggi mengalami kelemahan tulang. Ini membolehkan penghidap kerap jatuh dan berisiko lebih tinggi mengalami patah tulang pinggul yang lain.

Baca juga: Pernah mengalami patah tulang pinggul, bolehkah anda melahirkan secara normal?

Cara Mencegah Fraktur Pinggul Lebih Awal

Seiring bertambahnya usia, tulang menjadi lemah dan rapuh. Ini akan menjadikan tulang lebih mudah patah. Nah, untuk mengurangkan risiko patah tulang pinggul. Anda boleh melakukan beberapa langkah di bawah:

  1. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda harus menggunakan tali pinggang keledar atau topi keledar semasa memandu.

  2. Ambil makanan tambahan vitamin D untuk mengurangkan risiko patah tulang, terutama bagi orang tua.

  3. Letakkan perkakas rumah dengan selamat, supaya anda tidak terkena perabot.

  4. Bagi orang tua yang ingin sentiasa menjaga kesihatan tulang, lebih baik mengikuti latihan membina postur, latihan keseimbangan, dan latihan kecergasan.

Fraktur juga boleh menyebabkan komplikasi seperti kehilangan nyawa, kamu tahu ! Kerana pembekuan darah, embolisme paru, dan kerosakan saraf atau saluran darah. Orang yang mengalami patah tulang pinggul juga boleh mengalami pendarahan dalaman yang tidak dapat dilihat dari luar.

Baca juga: Maut, ini adalah komplikasi kerana patah tulang pinggul

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai masalah kesihatan anda, boleh menjadi penyelesaian! Di samping itu, anda juga boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dengan aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di Google Play atau App Store!