Ketahui 5 Komplikasi yang Disebabkan oleh Ekzema Atopik

, Jakarta - Dermatitis atopik atau eksim atopik adalah keadaan yang menjadikan kulit menjadi merah dan gatal. Keadaan ini agak biasa pada kanak-kanak, tetapi tidak menolak semua peringkat umur. Ekzema atopik biasanya berlangsung lama (kronik) dan cenderung berulang secara berkala. Keadaan ini malah boleh berlaku dengan asma atau demam.

Malangnya, tidak ada penawar untuk eksim atopik. Walau bagaimanapun, langkah merawat dan rawatan diri dapat menghilangkan rasa gatal dan mencegahnya menjadi lebih teruk. Semua ini juga dilakukan agar penghidap dapat mengelakkan komplikasi yang dapat mengurangkan kualiti hidup penghidapnya.

Baca juga: Sebab mengapa orang dengan dermatitis atopik cenderung kepada Alergi Telur

Komplikasi Ini Kerana Ekzema Atopik

Terdapat beberapa jenis komplikasi kemungkinan eksim atopik, misalnya:

 • Asma dan Demam . Ekzema kadang-kadang mendahului keadaan ini. Lebih separuh daripada kanak-kanak kecil dengan eksim atopik menghidap asma dan demam hay pada usia 13 tahun.
 • Kulit Bersisik dan Gatal Kronik . Keadaan kulit yang disebut neurodermatitis (lichen simplex kronik) bermula dengan kulit yang gatal. Sekiranya penghidap menggaru kawasan tersebut, gatal akan bertambah teruk. Kerana kerap menggaru, kulit boleh berubah warna, tebal dan kasar.
 • Jangkitan Kulit . Goresan berulang yang merosakkan kulit boleh menyebabkan luka terbuka dan retak. Ini meningkatkan risiko jangkitan dari bakteria dan virus, termasuk virus herpes simplex.
 • Dermatitis Tangan Kerengsaan . Keadaan ini terutama memberi kesan kepada orang yang pekerjaannya memerlukan tangan mereka untuk selalu basah dan terkena sabun, detergen dan disinfektan yang keras.
 • Masalah Tidur . Kitaran gatal-gatal boleh menyebabkan kualiti tidur yang buruk.

Untuk mengelakkan komplikasi ini, penting untuk selalu berbincang dengan doktor anda di mengenai penjagaan yang betul untuk mengelakkan kegatalan. Doktor di akan sentiasa bersedia memberikan nasihat kesihatan yang anda perlukan untuk menangani keadaan ini.

Baca juga: Bolehkah Kulit kembali licin selepas terkena ekzema?

Jadi, Apa yang Menyebabkan Ekzema Atopik?

Kulit yang sihat membantu mengekalkan kelembapan dan melindungi tubuh daripada bakteria, perengsa dan alergen. Ekzema dikaitkan dengan variasi gen yang mempengaruhi kemampuan kulit untuk memberikan perlindungan. Keadaan ini juga akan dipengaruhi oleh faktor persekitaran, perengsa, dan alergen.

Pada sesetengah kanak-kanak, alahan makanan boleh menyebabkan eksim atopik. Sementara itu, beberapa faktor risiko utama untuk eksim atopik adalah mempunyai sejarah peribadi atau keluarga ekzema atopik, mengalami alahan, atau asma.

Baca juga: Rawatan di Rumah untuk Merawat Ekzema Atopik

Gatal akibat eksim atopik dapat dicegah

Nasib baik, ada beberapa langkah untuk mencegah dermatitis (suar) yang boleh anda lakukan, termasuk:

 • Melembapkan kulit sekurang-kurangnya dua kali sehari. Krim, salap, dan losyen akan mengekalkan kelembapan kulit. Sekiranya anda menghidap eksim atopik, pilih produk yang paling sesuai untuk kegunaan harian. Menggunakan petroleum jelly pada kulit bayi juga dapat membantu mencegah perkembangan dermatitis atopik.
 • Cuba kenal pasti dan elakkan pencetus yang menjadikan keadaan lebih teruk. Perkara yang boleh memperburuk reaksi kulit termasuk peluh, tekanan, kegemukan, sabun, deterjen, habuk, dan debunga. Sekiranya anda sudah mengetahui apakah pencetus itu, segera kurangkan pendedahan anda terhadap pencetus itu.
 • Bayi dan anak-anak mungkin mengalami suar akibat memakan makanan tertentu, termasuk telur, tenusu, kedelai, dan gandum. Bercakap dengan pakar pediatrik anda untuk mengenal pasti kemungkinan alahan makanan.
 • Hadkan waktu mandi hingga 10 hingga 15 minit, dan gunakan air suam dan bukannya air panas.
 • Akademi Dermatologi Amerika mengesyorkan mempertimbangkan mandi dengan campuran peluntur untuk membantu mengelakkan gatal. Mandi dengan peluntur mengurangkan bakteria pada kulit dan jangkitan yang berkaitan. Tambahkan 1/2 cawan (118 mililiter) peluntur isi rumah, bukan peluntur pekat, ke dalam tab air suam 40 galon (151 liter). Rendam dari leher ke bawah atau hanya pada kawasan kulit yang terjejas selama kira-kira 10 minit. Lakukan tidak lebih dari dua kali seminggu.
 • Gunakan sabun ringan sahaja. Ini kerana sabun deodoran dan sabun antibakteria dapat menghilangkan lebih banyak minyak semula jadi dan mengeringkan kulit.
 • Keringkan diri anda dengan berhati-hati. Setelah mandi, tepuk kulit anda dengan lembut menggunakan tuala lembut dan sapukan pelembap semasa kulit anda masih lembap.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Dermatitis Atopik?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Atopik.
Persatuan Ekzema Nasional. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Atopik.