Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara pening dan sakit kepala

, Jakarta - Walaupun mereka berada di kawasan yang sama, pening dan sakit kepala adalah keadaan yang berbeza. Dilaporkan dari Klinik Mayo , pusing adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai sensasi, seperti ingin pingsan, kelemahan, atau ketidakstabilan yang cenderung menyerupai vertigo.

Bagi sakit kepala, sensasinya adalah sakit di kepala atau muka. Ia boleh berdenyut, berterusan, tajam, dan kusam. Sakit kepala adalah keadaan menyakitkan yang paling biasa dialami oleh 75 peratus orang dewasa di seluruh dunia. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di bawah!

Perbezaan Antara Pening dan Sakit Kepala

Sakit kepala disebabkan oleh interaksi isyarat antara otak, saluran darah, dan saraf sekitarnya. Semasa sakit kepala, mekanisme yang tidak diketahui mengaktifkan saraf tertentu yang mempengaruhi otot dan saluran darah. Saraf ini menghantar isyarat sakit ke otak.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 14 Tanda Sakit Kepala Berbahaya

Terdapat lebih daripada 150 jenis sakit kepala yang dikategorikan kepada dua jenis, iaitu sakit kepala primer dan sekunder. Sakit kepala primer adalah keadaan yang tidak disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain. Untuk keadaan ini, biasanya yang berlaku adalah masalah kesihatan:

1. Sakit kepala kluster,

2. Migrain,

3. sakit kepala yang berterusan,

4. Ketegangan di kepala.

Sementara sakit kepala sekunder, berkaitan dengan keadaan perubatan lain, seperti:

1. Penyakit saluran darah di otak,

2. Kecederaan kepala,

3. Tekanan darah tinggi (darah tinggi),

4. jangkitan,

5. Penggunaan dadah secara berlebihan,

6. Sinusitis,

7. trauma,

8. Ketumbuhan.

Pening itu sendiri digambarkan sebagai sensasi menyerupai berputar (vertigo), ketidakstabilan atau kehilangan keseimbangan, dan sensasi mengambang. Keadaan ini bertambah buruk sekiranya penghidapnya berjalan, berdiri, atau menggerakkan kepalanya.

Pening mungkin disertai dengan loya, kepala terasa berat, jadi anda perlu duduk atau berbaring. Episod mungkin berlangsung beberapa saat atau beberapa hari dan mungkin berulang.

Baca juga: Selalunya Pening Tidak Bererti Kanser Otak

Anda memerlukan bantuan perubatan jika pening disertai dengan sakit dada, kesukaran bernafas, mati rasa atau lumpuh lengan atau kaki, pengsan, penglihatan berganda, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur, kekeliruan atau ucapan yang kabur, tersandung atau sukar berjalan, muntah, sawan, berubah secara tiba-tiba kehilangan pendengaran, kebas atau kelemahan wajah.

Mengendalikan Pening dan Sakit Kepala

Pening mempunyai banyak kemungkinan penyebab, termasuk gangguan telinga dalam, penyakit bergerak, dan kesan ubat. Sudah tentu rawatan pening dan sakit kepala bergantung kepada keadaan yang mendasari.

Bagaimana untuk mengelakkan pening dan sakit kepala? Anda boleh memulakan dengan gaya hidup sihat.

1. Elakkan makanan pencetus, termasuk coklat, kacang, dan wain merah,

2. Berhenti merokok,

3. Pengurusan tekanan,

4. Lakukan senaman secara berkala.

Pencegahan boleh dilakukan dengan mengelakkan pencetus. Sekiranya anda mengalami keadaan sakit tertentu, ada baiknya anda merawat gangguan kesihatan ini agar tidak menimbulkan komplikasi pening dan sakit kepala.

Pening dan sakit kepala boleh menjadi gejala penyakit tertentu. Periksa keadaan kesihatan anda di aplikasi . Sekiranya anda memerlukan maklumat atau nasihat profesional mengenai pening dan sakit kepala, tanya saja.

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pening.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Sakit kepala.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Migrain Dengan Masalah Penglihatan dan Vertigo.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Pening?
Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Sakit Kepala dan Pening: Cara Membezakan Migrain Vestibular dari Keadaan Lain.