Fahami 3 perkara ini yang berkaitan dengan Psikologi Awal Kanak-kanak

, Jakarta - Penting untuk memperhatikan perkembangan fizikal anak-anak, tetapi ibu bapa juga harus mengetahui pentingnya menjaga kesihatan mental anak-anak sejak usia dini. Pembentukan mental kanak-kanak dari usia dini mempengaruhi watak dan tingkah laku mereka pada masa akan datang. Oleh itu, ibu bapa mesti memahami pelbagai aspek psikologi anak-anak dari usia dini agar pertumbuhan mereka dapat dimaksimumkan.

Awal kanak-kanak adalah tempoh perkembangan anak antara usia dua hingga tujuh tahun. Pada usia ini, anak anda mengalami perkembangan pesat, bermula dari pertumbuhan fizikal dan emosi mereka. Inilah perkara yang perlu difahami oleh ibu bapa mengenai psikologi awal kanak-kanak.

Baca juga: Gangguan Psikologi Ini Boleh Berlaku pada Kanak-kanak

Psikologi Kanak-kanak Awal yang Harus difahami oleh Ibu Bapa

Terdapat sebilangan faktor yang mempengaruhi bagaimana kanak-kanak membesar, seperti genetik dan ciri peribadi. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran seperti hubungan sosial dan budaya tempat tinggal juga memainkan peranan penting.

Melancarkan dari Fikiran yang sangat baik, Terdapat beberapa konteks utama yang perlu dipertimbangkan oleh ibu bapa dalam menganalisis psikologi anak, seperti:

  1. Konteks sosial

Hubungan dengan rakan sebaya dan orang dewasa mempunyai kesan terhadap bagaimana kanak-kanak berfikir, belajar, dan berkembang. Keluarga, sekolah, dan rakan sebaya adalah semua faktor penting dalam konteks sosial psikologi awal kanak-kanak.

  1. Konteks Budaya

Budaya menyumbang nilai, tabiat, andaian, dan cara hidup yang mempengaruhi perkembangan anak sepanjang hidupnya. Budaya juga berperanan dalam bagaimana anak-anak berhubungan dengan ibu bapa mereka, jenis pendidikan yang mereka terima dan jenis penjagaan yang diberikan.

  1. Konteks Sosio-Ekonomi

Kelas sosial juga memainkan peranan penting dalam perkembangan psikologi kanak-kanak. Status sosioekonomi biasanya diukur melalui beberapa faktor yang berbeza termasuk berapa banyak pendidikan yang dimiliki anak, berapa banyak wang yang mereka peroleh, pekerjaan yang mereka lakukan dan di mana mereka tinggal.

Baca juga: Ketahui Tanda-tanda Gangguan Psikologi pada Kanak-kanak di peringkat awal

Anak-anak yang dibesarkan dalam rumah tangga dengan status sosioekonomi yang tinggi cenderung mempunyai akses yang lebih besar terhadap pendidikan, pekerjaan, kesihatan dan peluang penting lainnya.

Anak-anak dari rumah tangga dengan status sosioekonomi yang lebih rendah mungkin kurang mendapat akses kepada perkara seperti penjagaan kesihatan, pemakanan dan pendidikan yang mencukupi. Faktor-faktor ini memberi kesan besar terhadap psikologi kanak-kanak.

Ketiga-tiga konteks ini saling berkaitan sepanjang kehidupan kanak-kanak. Oleh itu, ibu bapa perlu melakukan sejumlah usaha agar ketiga-tiga konteks ini seimbang antara satu sama lain untuk anak. Sebagai contoh, kanak-kanak dengan status sosioekonomi rendah dapat membina hubungan sosial dan hubungan budaya yang kuat untuk membetulkan ketaksamaan ini.

Baca juga: Kesan Keluarga Tidak Bercanggah Terhadap Psikologi Kanak-kanak

Mempunyai pemahaman yang kukuh tentang bagaimana kanak-kanak tumbuh, berfikir dan berkelakuan sangat penting. Ibu bapa dan profesional yang bekerja dengan anak-anak, seperti psikologi kanak-kanak dapat dilengkapi dengan lebih baik untuk membantu anak-anak dalam penjagaan mereka. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keibubapaan, anda boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasi . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi psikologi kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Psikologi dan Perkembangan Kanak-kanak.
Institut Pembangunan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Psikologi Kanak-kanak dan Kesihatan Mental.