Ballerina berisiko terkena Plantar Fasciitis, Benarkah?

, Jakarta - Sakit tumit boleh menjadi gejala fasciitis plantar. Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, risiko penyakit ini meningkat dalam beberapa keadaan dan bahkan profesi. Ballerina aka penari balet dikatakan lebih cenderung kepada fasciitis plantar. Sebabnya, seorang penari balet melakukan pergerakan atau aktiviti yang memberikan banyak tumpuan pada tumit.

Plantar fasciitis adalah sejenis penyakit yang menyerang tisu penghubung antara tumit dan jari kaki. Bahagian penghubung ini dipanggil plantar fascia. Keradangan di kawasan ini cenderung berlaku kerana terlalu banyak tekanan pada kaki. Ini kemudian menyebabkan kecederaan atau kerosakan tisu. Untuk lebih jelas, lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Mengatasi Sakit Akibat Plantar Fasciitis

Faktor Risiko Plantar Fasciitis

Tisu plantar fascia berfungsi sebagai peredam getaran, menyokong telapak kaki, dan membantu proses berjalan seseorang. Apabila keradangan berlaku, biasanya rasa sakit akan muncul sebagai gejala. Kesakitan pada tisu ini disebabkan oleh tekanan yang terlalu banyak. Sebenarnya, terlalu banyak tekanan pada kaki boleh menyebabkan kecederaan atau terkoyak pada plantar fascia.

Kecederaan yang disebabkan oleh tekanan yang terlalu banyak boleh mencetuskan keradangan dan sakit di tumit. Orang yang melakukan banyak aktiviti dengan tekanan pada kaki, seperti ballerina, lebih berisiko mengalami gangguan ini. Plantar fasciitis disebabkan oleh tekanan berulang pada kaki.

Selain menari balet, terdapat beberapa keadaan fizikal atau aktiviti lain yang juga dapat meningkatkan risiko fasciitis plantar anda, seperti lari jarak jauh dan senamrobik. Selain itu, terdapat beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan seseorang terdedah kepada fasciitis plantar, termasuk:

  • Faktor usia

Seseorang dikatakan rentan terhadap gangguan ini jika berumur atau tua. Plantar fasciitis lebih berisiko menyerang orang berusia 40 tahun hingga 60 tahun.

  • Berat badan berlebihan

Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk juga terdedah kepada penyakit ini. Sebabnya, berat badan berlebihan boleh menyebabkan tekanan berlebihan pada tisu fascia plantar.

  • Sukan Khusus

Jenis senaman tertentu juga dapat meningkatkan risiko plantar fasciitis. Memaksa diri anda melakukan jenis latihan seperti larian jarak jauh atau senamrobik boleh mencetuskan fasciitis plantar.

  • Faktor Pekerjaan

Berdiri terlalu lama juga boleh menyebabkan tekanan pada kaki meningkat, dan ini boleh menyebabkan plantar fasciitis. Oleh itu, terdapat beberapa jenis pekerjaan yang dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit ini, termasuk atlet, pekerja kilang, dan profesion lain.

Baca juga: Berikut adalah Gejala dan Punca Plantar Fasciitis

  • Gangguan Kaki

Masalah pada kaki, seperti bentuk kaki yang terlalu rata, terlalu melengkung, cara berjalan yang tidak normal, dan tisu sendi kaki yang tegang boleh mencetuskan keradangan. Dari masa ke masa, ini dapat berkembang menjadi fasciitis plantar.

  • Kasut yang Salah

Kebiasaan memilih dan menggunakan kasut yang salah juga dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Kerana, boleh menyebabkan telapak kaki tidak disokong dengan betul, sehingga memicu fasciitis plantar.

Baca juga: Atlet Berlari Terancam Dengan Plantar Fasciitis di Tumit

Masih ingin tahu mengenai sakit tumit plantar fasciitis? Tanya doktor di hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Plantar Fasciitis.
Garis Kesihatan. Diakses tahun 2020. Plantar Fasciitis.
WebMD. Diakses tahun 2020. Plantar Fasciitis.