Ini adalah usia yang tepat untuk berkahwin dan penjelasannya

, Jakarta - Beberapa perkara yang bersifat utopis membuat orang memutuskan untuk berkahwin walaupun mereka masih belum berumur yang sesuai. Seperti filem, dongeng, dan buku-buku yang mempromosikan perkahwinan adalah kemuncak segalanya dan kegembiraan dari semua yang menjadikannya perlu untuk berkahwin walaupun anda sudah bersedia atau tidak.

Ini menimbulkan pendapat bahawa orang yang menikah lewat mempunyai perkahwinan yang lebih stabil daripada mereka yang berkahwin terlalu awal. Trend statistik menunjukkan bahawa pasangan yang berkahwin pada usia 20 tahun lebih cenderung kepada perceraian. Menurut ahli sosiologi Nicholas Wolfinger dari University of Utah, Amerika Syarikat, usia yang tepat untuk berkahwin adalah dalam lingkungan 28-32 tahun. Dalam lingkungan ini, pasangan lebih bersedia secara fizikal dan emosi untuk membina rumah tangga. (Baca juga: Tidak Selamat Membuat Hubungan Anda Rumit)

Lebih jauh lagi, Wolfinger mengatakan bahawa ketika anda semakin tua dan merayap usia 30-an, itu bukan jaminan anda juga akan lebih bersedia menghadapi cuaca ribut di rumah. Sebenarnya, mereka yang melepasi ambang 30-an terdedah kepada perpisahan kerana mereka berdua terlalu berdikari.

Menurut Dr. Peter Pearson, Pengasas Bersama Institut Pasangan, wanita yang memilih untuk berkahwin pada usia 30-an cenderung lebih yakin dan merasa aman dengan diri mereka sendiri. Apabila berkomunikasi dengan pasangan boleh menjadi komunikasi dua hala dan dapat memberikan lebih banyak peranan dalam rumah tangga. Oleh itu, kecenderungan bertengkar yang berlaku biasanya disebabkan oleh sikap mementingkan diri sendiri dan merasa lebih adil daripada pasangan mereka. (Baca juga: Membina Kepercayaan untuk Keharmonian Hubungan)

Perbezaan budaya dan tempat tinggal juga mempengaruhi tahap kesediaan perkahwinan. Jadi, dapat dikatakan bahawa usia yang tepat untuk berkahwin kadang-kadang boleh berubah kerana keadaan dan keadaan.

Seperti di India, misalnya, menikah pada usia muda dengan jodoh masih menjadi trend dan dilakukan untuk "menyelamatkan" nama keluarga. Ada kalanya perkahwinan berlangsung dalam kuantiti, tetapi dari segi kualiti ada pihak yang merasa sakit hati.

Ternyata terdapat pandangan yang berbeza mengenai perkahwinan di Perancis. Wanita Perancis menganggap perkahwinan tidak perlu. Mereka berpendapat bahawa perkahwinan paling baik dilakukan apabila keperluan kewangan dan emosi tidak menjadi masalah. Sebenarnya, apabila seseorang merasa terpenuhi dalam dua keperluan ini, maka orang yang tepat akan muncul. (Baca juga: Berhati-hati Melakukan Seratus Miss V, Ini Bahaya)

Sesungguhnya, perkahwinan adalah sesuatu yang bersifat peribadi dan setiap orang mempunyai haknya sendiri masa berbeza. Umur yang tepat untuk berkahwin secara psikologi dan biologi adalah 28-32 tahun. Namun, akan lebih baik jika pertimbangan untuk berkahwin juga memikirkan perkara-perkara di bawah:

  • Sebab yang betul

Jangan gunakan tekanan usia dan sosial sebagai alasan untuk melangsungkan perkahwinan. Menikah kerana tekanan mungkin membuat anda memenuhi usia perkahwinan yang disasarkan, tetapi tidak dengan kualiti perkahwinan. Walaupun lama-kelamaan, anda dan pasangan akhirnya dapat menemui landasan dan penglihatan yang sama, akan tetap terasa berat ketika anda memulakannya.

  • Terlalu pilih-pilih

Terlalu memilih juga boleh menyebabkan anda tersesat dalam kriteria anda sendiri. Anda tidak akan pernah menemui seseorang yang memenuhi jangkaan anda. Namanya juga manusia, akan selalu ada kekurangan. Sebaliknya berkahwin untuk saling melengkapi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai usia yang tepat untuk berkahwin, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .