Pengambilan ikan secara berkala dapat menurunkan kadar trigliserida

Jakarta - Selain kolesterol, jenis lemak lain dalam tubuh yang perlu dipertimbangkan adalah kadar trigliserida. Tahap trigliserida yang terlalu tinggi dalam badan juga boleh membahayakan kesihatan. Sebagai contoh, risiko untuk pelbagai penyakit seperti penyakit jantung koronari, strok, penyumbatan saluran darah, dan diabetes mellitus, akan meningkat.

Untuk menurunkan kadar trigliserida, ada banyak usaha yang dapat dilakukan. Salah satunya adalah menjaga pengambilan makanan. Dari banyak jenis makanan sihat, pengambilan ikan secara berkala dipercayai menurunkan kadar trigliserida. Berbagai jenis ikan, seperti makarel, salmon, halibut, herring, tuna, dan trout, tinggi asam lemak omega-3, yang dapat membantu menurunkan kadar trigliserida.

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan trigliserida

Pilih Makanan Sihat untuk Menurunkan Tahap Trigliserida

Kami telah menyebutkan bahawa trigliserida berasal dari semua makanan kalori yang anda makan. Sama ada makanan manis, makanan sampingan, atau makanan ruji. Pada dasarnya, jika makanan ini dikonsumsi secara berlebihan, tubuh akan menyimpan lebih banyak daripadanya dalam bentuk trigliserida.

Oleh itu, anda harus makan mengikut keperluan kalori anda dan mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan peningkatan trigliserida. Berikut adalah beberapa petua untuk memilih makanan untuk menurunkan kadar trigliserida:

  • Elakkan atau hadkan makanan bergula.
  • Pilih sumber lemak yang baik untuk tubuh, iaitu yang mengandungi lemak tak jenuh seperti lemak dari ikan, alpukat, susu rendah lemak, ayam tanpa kulit, dan daging tanpa lemak babi.
  • Elakkan makanan yang mengandungi lemak tepu dan lemak trans, seperti makanan yang dibungkus.
  • Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi banyak serat.

Sekiranya tahap trigliserida dalam badan tidak turun atau anda sukar menguruskan diet yang sihat, muat turun aplikasi sahaja untuk berbincang dengan pakar pemakanan melalui berbual . Pakar pemakanan anda mungkin memberi anda nasihat mengenai diet yang betul dan sesuai untuk anda.

Baca juga: 7 Makanan Yang Dapat Mengurangkan Tahap Trigliserida

Petua Lain untuk Menurunkan Tahap Trigliserida

Trigliserida sebenarnya adalah simpanan lemak yang berasal dari semua makanan kalori yang anda makan. Selain mengonsumsi ikan secara berkala dan memperhatikan diet yang sihat, berikut adalah beberapa petua lain yang boleh anda cuba untuk menurunkan kadar trigliserida yang tinggi:

1. Melakukan aktiviti Fizikal secara aktif

Untuk menyingkirkan semua lemak dalam badan, termasuk trigliserida, anda mesti aktif bersenam. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda harus pergi ke gim setiap hari. Anda boleh memulakan dengan latihan yang mudah dan senang dilakukan di rumah, seperti berjoging, berenang, atau berjalan kaki. Lebih baik melakukannya selama 30 minit sehari secara berkala, untuk menurunkan kadar trigliserida yang tinggi.

Baca juga: Trigliserida Tinggi, Jauhkan Makan 7 Makanan Ini

2. Menjalani Rawatan

Sekiranya tahap trigliserida dalam badan sangat tinggi, atau lebih daripada 500 mg / dcl, doktor biasanya akan menetapkan ubat yang membantu mengawal tahap trigliserida. Kerana, dalam keadaan ini, senaman dan diet saja tidak cukup untuk mengurangkannya. Beberapa jenis ubat yang biasanya diberikan kepada orang yang mempunyai trigliserida sangat tinggi adalah ubat yang mengandungi niasin atau vitamin B3 dan asid lemak omega-3, yang biasanya terdapat dalam suplemen minyak ikan.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Berapa lamakah masa untuk mengurangkan Trigliserida?
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Cara Menurunkan Trigliserida dengan Cepat.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Menurunkan Trigliserida Secara Semula Jadi Gejala, Rawatan, Punca - Adakah mungkin menurunkan trigliserida secara semula jadi tanpa ubat?