Cara merawat ruam lampin pada bayi

, Jakarta - Adalah normal bagi bayi untuk mengalami ruam popok, kerana kulitnya selalu ditutupi oleh popok yang mengumpulkan air kencing dan kotoran mereka. Walaupun ruam lampin tidak berbahaya, kulit bayi yang kemerahan dan jengkel dapat membuatnya merasa tidak selesa dan rewel. Berikut adalah cara mengatasi ruam lampin pada bayi.

Kawasan pantat bayi yang ditutupi lampin sepanjang hari berisiko menyebabkan kulitnya meradang, atau juga dikenali sebagai ruam lampin. Ibu dapat mengetahui dari gejala yang timbul, seperti kemerahan pada punggung, paha dan kawasan pangkal paha, lepuh di kawasan lampin, dan kulit terasa panas apabila disentuh. Sebilangan besar bayi mengalami ruam lampin antara usia 9 dan 12 bulan.

Punca Ruam lampin

Sebelum mengetahui cara mengatasinya, adalah idea yang baik bagi ibu untuk mengetahui apa yang boleh menyebabkan kulit bayi mengalami ruam:

  • Bayi ditinggalkan di lampin kotor terlalu lama. Lampin yang penuh dengan air kencing dan najis jika dibiarkan terlalu lama bersentuhan dengan kulit bayi boleh menyebabkan kegatalan. Jadi, segera ubah lampin bayi jika kotor dengan kencing dan najis. Terutama jika bayi mengalami cirit-birit, maka ibu perlu lebih kerap menukar lampinnya.
  • Jangkitan dari bakteria atau kulat. Kawasan kulit yang ditutupi oleh popok hampir sepanjang hari terdedah kepada jangkitan bakteria dan kulat, kerana keadaan kulit menjadi lembap dan panas di lampin.
  • Saiz Lampin Kecil. Memakai lampin yang lebih kecil daripada yang sepatutnya pada bayi akan membuatnya merasa tidak selesa dan kulitnya akan menjadi cincang dan merah dari lampin yang terlalu ketat.
  • Produk yang tidak sesuai untuk kulit bayi. Lihat produk apa yang anda gunakan pada kulit bayi anda, seperti sabun, tisu basah, serbuk atau minyak. Mungkin ada produk yang tidak sesuai digunakan pada kulit sensitif bayi, menyebabkan kegatalan.

Cara mengatasiRuam lampin

Menjaga kulit bayi bersih dan kering adalah kunci untuk mencegah ruam lampin. Lakukan perkara berikut untuk merawat ruam lampin pada kulitnya:

  • Ganti popok bayi dengan segera sekiranya basah dengan kencing atau kotor dengan najis, sehingga kulit tetap bersih dan kering. Jangan lupa mencuci tangan terlebih dahulu, sebelum menukar lampin.
  • Bersihkan kawasan kulit kotor bayi dengan air bersih dan sabun bayi ringan. Atau ibu juga boleh menggunakan tisu basah yang tidak mengandungi alkohol dan wangian untuk membersihkannya.
  • Setelah kulit bayi anda benar-benar bersih dan kering, sapukan krim atau salap untuk melegakan ruam. Ibu boleh memilih salap yang mengandungi zink oksida untuk merawat ruam pada kulit bayi.
  • Tunggu krim atau salap kering, barulah ibu boleh meletakkan lampin pada si kecil.

Biasanya ruam lampin akan bertambah baik dalam dua hingga tiga hari setelah melakukan langkah rawatan di atas. Namun, jika ruam lampin anak kecil anda tidak hilang, ibu boleh segera membawanya ke doktor. Ubat yang akan diresepkan oleh doktor adalah krim steroid, krim antijamur, atau antibiotik.

Kini, ibu boleh membincangkan keadaan kesihatan bayi kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja untuk meminta nasihat kesihatan untuk si kecil anda. Ini juga memudahkan ibu membeli produk kesihatan dan vitamin yang mereka perlukan. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan melalui aplikasi, dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.