5 buah yang sesuai untuk dimakan di Sahur

, Jakarta - Semasa berpuasa, makan sahur adalah makanan terpenting. Seperti sarapan pagi, makan sahur memberi tenaga untuk hari itu. Oleh itu, semasa makan sahur, anda digalakkan memilih makanan berkhasiat dengan bahagian yang mencukupi.

Tetapi sayangnya pada waktu subuh, sebilangan orang merasakan perutnya masih kenyang dan kadang-kadang mual sehingga sukar untuk menerima makanan berat. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh memilih buah-buahan sebagai menu sahur. Selain lebih sihat, sahur menggunakan buah-buahan dapat menjadikan anda kenyang lebih lama. Itu semua kerana gula, serat, dan nutrien baik lain yang terdapat dalam buah-buahan.

Perlu diingat juga bahawa tidak semua buah dapat dijadikan makanan yang sihat pada waktu subuh. Sekiranya anda memilih buah yang salah, bukannya sihat, perut menjadi tidak selesa dan bahkan boleh menyebabkan ulser berulang. Oleh itu, penting untuk mengelakkan memakan buah-buahan yang mengandungi asid pada waktu suhoor. Inilah buah-buahan yang betul untuk dimakan pada waktu subuh:

Pisang

Pisang adalah buah yang boleh anda jadikan sebagai makanan tambahan di suhoor. Dalam pisang bersaiz sederhana, disimpan hingga 110 kalori, 30 gram karbohidrat, dan 1 gram protein. Sekiranya anda mempunyai sejarah pedih ulu hati, pisang ini sesuai sebagai alternatif untuk suhoor.

Kandungan vitamin A, B1, B2, dan vitamin C dalam buah ini dapat membantu mengurangkan asid perut. Pisang juga berkhasiat untuk menormalkan tekanan darah, dan menjaga kesihatan jantung semasa berpuasa. Ia juga mudah dicerna oleh badan, jadi bermanfaat untuk pencernaan dan menjadikannya bebas dari sembelit. Anda boleh memakannya terus atau dibakar dengan penambahan bahan lain mengikut citarasa.

Baca juga: Sihat Suhoor, Cuba Makan 5 Sayur Ini

Tarikh

Tidak hanya sesuai sebagai makanan iftar, buah ini juga disarankan oleh banyak pakar sebagai buah terbaik untuk dimakan pada waktu subuh. Ini kerana kurma mengandungi vitamin dan nutrien yang cukup lengkap seperti glukosa, vitamin A, B2, B12, mineral, kalsium, sulfat, natrium, fosforus, kalium, dan magnesium.

Rasa buah yang manis dan lebat dengan tekstur yang sah menjadikannya disukai oleh banyak orang. Anda boleh makan kurma secara langsung atau membuatnya menjadi segar smoothie sedap.

epal

Semasa berpuasa, sangat wajar jika anda merasa lapar. Namun, bagi anda yang sering merasa lapar yang tidak tertahankan, mungkin memasukkan epal dalam menu sahur boleh menjadi penyelesaiannya. Epal diketahui berkesan menahan rasa lapar, jadi anda akan merasa kenyang lebih lama.

Tidak hanya sedap jika dimakan secara langsung, buah ini juga sedap jika dijadikan jus atau salad buah segar. Untuk mendapatkan manfaat maksimum, makan epal dengan kulit, tetapi pastikan ia telah dicuci dengan bersih. Kulit epal secara semula jadi kaya akan kitin yang merupakan pengambilan serat untuk badan.

Pawpaw

Pepaya dikenali sebagai buah yang berkesan dalam pencernaan sehingga sesuai sebagai makanan pelengkap untuk sahur. Ini juga kerana pepaya adalah buah yang kaya akan serat, dan juga mengandung zat yang membantu mencerna makanan dengan lebih optimum.

Tidak seperti buah-buahan lain, yang enak dimakan sebelum makan besar, betik ini lebih sesuai dimakan setelah makan selesai. Anda boleh memakannya terus atau membuat jus segar dengan penambahan buah lain.

Alpukat

Salah satu buah yang juga sihat dan sesuai sebagai menu atau makanan pelengkap untuk sahur adalah alpukat. Selain tinggi serat, alpukat juga dapat membantu menyerap nutrien makanan pada waktu subuh. Kandungan lemak yang baik malah dapat menstabilkan kadar kolesterol darah. Berita baiknya lagi, jika anda ingin menjalani diet cepat dan cepat, anda boleh rajin memakan buah ini kerana buah ini berkesan dalam membantu mengurangkan berat badan.

Alpukat yang paling sedap diproses menjadi jus bertekstur berkrim . Untuk lebih sihat, anda boleh menggantikan gula pekat manis yang biasa anda gunakan dengan madu tulen.

Baca juga: Diet Buah Semasa Berpuasa, Adakah OK?

Itulah beberapa buah yang sesuai untuk menu sahur. Mana yang akan anda pilih sendiri? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan yang betul untuk dimakan pada waktu subuh, anda boleh menghubungi . Cara, muat turun di App Store dan Google Play. Anda boleh mendapatkan maklumat yang anda perlukan mengenai kesihatan anda.