BAB DARAH Tiba-tiba, Adakah Berbahaya?

, Jakarta - Pernahkah anda menemui darah ketika membuang air besar (BAB)? Seperti air kencing, najis juga merupakan salah satu perkara yang boleh dijadikan rujukan atau penanda masalah kesihatan dalam badan. Jadi, apabila anda mengalami pergerakan usus yang berdarah, jangan ambil ringan, oke? Kerana, itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan serius pada tubuh.

Seperti namanya, najis berdarah adalah keadaan apabila terdapat darah di dalam najis. Jumlah darah dalam najis boleh berbeza-beza. Bermula dari sangat sedikit dan hanya dapat diketahui dengan pemeriksaan khas, hingga cukup banyak dan dapat dilihat ketika membersihkan setelah membuang air besar. Dari sudut perubatan, terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan najis berdarah, iaitu:

Baca juga: Wanita hamil dengan najis berdarah, berbahaya atau tidak?

1. Masalah dengan Esofagus

Air mata yang berlaku di esofagus atau esofagus boleh menyebabkan pendarahan. Ini juga boleh mencetuskan terjadinya najis berdarah.

2. Gastritis

Gastritis atau radang perut kerana pengeluaran asid perut yang berlebihan, lama-kelamaan boleh menyebabkan pendarahan pada perut. Keadaan ini malah boleh menyebabkan kerosakan pada lapisan dinding perut, sehingga luka yang dikenali sebagai ulser gastrik.

3. Kolitis

Keradangan yang berlaku di usus besar dan rektum boleh menyebabkan seseorang mengalami cirit-birit dengan najis bercampur darah. Secara amnya, darah di dalam najis berasal dari keradangan pada dinding usus.

Baca juga: Sukan Boleh Melancarkan BAB, Bagaimana Anda?

4. Diverticulosis

Ini adalah pembentukan diverticula, yang berbentuk penonjolan berbentuk kantung kecil di dinding usus besar. Walaupun pada umumnya diverticula tidak menimbulkan masalah, tetapi jika berlakunya jangkitan dan radang (diverticulitis), juga dapat menyebabkan najis berdarah.

5. Fissure Ani

Kerosakan atau kecederaan pada tisu di sekitar dubur boleh menyebabkan najis berdarah. Ukuran najis yang besar dan keras boleh menjadi penyebab fisur dubur, dalam keadaan ini pergerakan usus boleh menyakitkan.

6. Buasir

Adakah penyebab najis berdarah yang agak biasa. Keadaan ini dikenali sebagai buasir atau buasir, yang dicirikan oleh pembuluh darah yang membesar di sekitar dubur dan terdedah kepada pendarahan

Baca juga: Ciri-ciri BAB Normal pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya

Perhatikan Warna Darah

Warna najis sering dikaitkan dengan lokasi pendarahan yang berlaku di saluran pencernaan. Dalam pendarahan yang berlaku di sekitar dubur, najis berdarah cenderung berwarna merah terang. Sementara itu, sekiranya pendarahan berlaku di usus besar, warna najis biasanya berwarna merah tua. Kemudian, pendarahan yang berlaku di usus kecil, perut dan saluran gastrousus atas lain, akan menyebabkan kesan warna najis menjadi merah kehitaman.

Oleh itu, jika anda merasakan warna najis tidak seperti biasa, lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengetahui punca pergerakan usus yang berdarah. Doktor anda mungkin mengumpulkan data mengenai sejarah perubatan anda, menilai faktor risiko anda, dan meneruskan ujian fizikal. Kemudian doktor juga boleh mengesyorkan pemeriksaan dengan mengambil sampel tinja yang mengandungi darah untuk analisis makmal.

Selain pemeriksaan najis, pemeriksaan sokongan lain seperti endoskopi dalam bentuk kolonoskopi dan esofago-gastro-duodenoskopi (EGD) untuk melihat struktur dan keadaan saluran pencernaan, ujian darah, atau ujian lain mungkin disarankan berdasarkan sejarah perubatan dan hasil pemeriksaan fizikal yang telah dilakukan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai buang air besar dan bahayanya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!