Berhati-hati, Tuberkulosis Boleh Menyebabkan Erythema Nodosum

, Jakarta - Berada di tempat umum boleh menyebabkan anda mengalami masalah kesihatan yang disebabkan oleh bakteria. Sebabnya mungkin kerana orang di sekitar anda batuk atau bersin sehingga anda dijangkiti bakteria atau virus yang terbang di udara dan memasuki tubuh, menyebabkan masalah kesihatan.

Salah satu bakteria boleh menyebabkan anda terkena tuberkulosis yang berlaku ketika menjangkiti paru-paru. Gangguan ini menyebabkan anda mengalami batuk yang teruk. Nampaknya, penyakit paru-paru ini boleh menyebabkan erythema nodosum. Inilah perbincangannya!

Baca juga: Adakah Erythema Nodosum Berbahaya?

Erythema Nodosum Boleh Disebabkan oleh Tuberkulosis

Erythema nodosum adalah penyakit kulit yang menyebabkan lebam merah atau keunguan. Benjolan ini biasanya terjadi pada tulang kering serta lengan dan paha tetapi dalam kes yang jarang berlaku. Ia disebabkan oleh kelainan pada lemak subkutan yang menyebabkan ketulan.

Gangguan ini umumnya berlaku yang merupakan gejala penyakit yang disebabkan oleh bakteria. Salah satu penyakit yang menyebabkan eritema nodosum adalah tuberkulosis. Disebutkan jika eritema nodosum berlaku pada peringkat awal serangan tuberkulosis sebelum timbul gejala yang ketara.

Tuberkulosis adalah penyebab biasa yang menyebabkan penderita mengembangkan eritema nodosum. Beberapa sumber mengatakan jika benjolan pada kulit adalah tanda yang kuat ketika seseorang mengalami tuberkulosis atau gejala awal gangguan paru-paru.

Benjolan yang disebabkan oleh eritema nodosum akibat tuberkulosis boleh terjadi pada kaki dan lengan penghidap. Setelah benjolan terjadi, gejala TB yang pasti, seperti batuk yang berterusan, demam, keletihan, dan mengi berlaku dan mesti segera diubati.

Rawatan jangkitan yang betul menyebabkan gangguan itu membantu mengubati eritema nodosum yang disebabkan oleh tuberkulosis. Dengan rawatan yang betul, benjolan di badan anda akan perlahan-lahan hilang sehingga tidak lagi kelihatan.

Selain itu, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai eritema nodosum yang disebabkan oleh tuberkulosis, doktor dari dapat menolong menjawabnya. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

Baca juga: 13 Faktor Yang Mencetuskan Erythema Nodosum

Faktor Risiko untuk Erythema Nodosum kerana Tuberkulosis

Gangguan ini yang menyebabkan benjolan pada tangan dan kaki anda boleh berlaku pada usia berapa pun. Walaupun begitu, orang dewasa yang masih relatif muda lebih kerap mengalami gangguan ini. Selain itu, eritema nodosum berisiko bagi wanita berbanding lelaki yang menghidap tuberkulosis.

Seseorang yang menghidap tuberkulosis berisiko mengalami lebam merah di badannya. Seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah sangat berisiko untuk ini. Faktor risiko adalah kemungkinan yang mungkin berlaku, bukan sesuatu yang pasti akan berlaku.

Baca juga: Harus Tahu, Punca Erythema Nodosum

Punca Erythema Nodosum Kerana TB

Benjolan merah yang disebabkan oleh jangkitan pada paru-paru berlaku kerana tindak balas imun badan terhadap bakteria yang menyerang organ pernafasan. Benjolan pada kulit adalah reaksi yang timbul ketika mengalami keadaan ini. Sekiranya anda mengalami gumpalan ini, lebih baik segera diperiksa.

Selain itu, tuberkulosis disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis . Bakteria ini akan menyebabkan jangkitan pada paru-paru, walaupun dapat juga menyebabkan gangguan di kawasan lain. Ini adalah keadaan berjangkit, jadi disarankan memakai topeng ketika berada di tempat awam.

Rujukan:
Dovemed. Diakses pada tahun 2019. Erythema Nodosum kerana Tuberkulosis
akademik.oup.com. Diakses 2019. Erythema nodosum sebagai tanda tuberkulosis primer