Lihatlah Makanan untuk Menurunkan Darah Tinggi

, Jakarta - Seringkali penghidapnya tidak menyedarinya, darah tinggi adalah penyakit yang mempunyai gejala yang kurang kelihatan. Umumnya, hipertensi disebabkan oleh pengambilan garam dalam jumlah tinggi. Oleh itu, anda mesti memperhatikan diet agar tekanan darah tetap stabil.

Diet DASH untuk Menurunkan Darah Tinggi

Untuk menjaga tekanan darah dalam kisaran normal, diet yang sihat mesti dilakukan secara berdisiplin setiap hari. DASH atau diet Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi adalah diet yang disarankan untuk penghidap hipertensi untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Diet DASH terdiri daripada empat prinsip berikut:

 • Tingkatkan penggunaan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan yang mengandungi produk tenusu rendah lemak.
 • Kurangkan makanan yang tinggi lemak jenuh, kolesterol, dan lemak trans.
 • Makan lebih banyak makanan yang mengandungi biji-bijian, ikan, unggas, dan kacang-kacangan.
 • Hadkan pengambilan natrium (garam), makanan dan minuman bergula, dan daging merah.

Berdasarkan kajian, orang yang menghidap hipertensi yang mengikuti diet DASH dapat menurunkan tekanan darah mereka dalam 2 minggu.

Makanan yang baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Merujuk kepada diet DASH di atas, berikut adalah jenis makanan yang baik untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

Sayur-sayuran

Sayur-sayuran, terutama yang hijau, sangat baik untuk dikonsumsi oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, kerana mereka dapat merawat tekanan darah yang meningkat dan mencegahnya menjadi lebih teruk. Berikut adalah jenis sayur-sayuran yang mengurangkan tekanan darah tinggi:

 • Saderi: mengandungi sejumlah besar kalium dan kalsium yang dapat membantu merawat tekanan darah tinggi.
 • Bayam: adalah salah satu sayuran yang kaya dengan serat dan juga mengandungi kalium yang dapat mengurangkan kesan tekanan darah tinggi.
 • Kacang: mempunyai pelbagai vitamin dan mineral yang sangat bermanfaat untuk tubuh dan dapat mengurangkan tekanan darah tinggi.

Buah-buahan

Sama seperti sayur-sayuran, buah-buahan juga mengandungi banyak vitamin yang baik untuk membantu menjaga tekanan darah normal dan menurunkan tekanan darah tinggi.

 • Noni

Dikenali sebagai buah yang boleh digunakan sebagai ubat untuk pelbagai penyakit, noni juga berguna untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

 • Pisang

Rasanya tidak hanya enak, buah kuning ini juga sangat sesuai untuk dimakan oleh penghidap darah tinggi kerana mempunyai kandungan kalium dan kalium yang tinggi.

 • Kiwi

Mengonsumsi buah kiwi yang tinggi serat, kalsium, dan vitamin dapat mengatasi tekanan darah tinggi.

Kacang soya

Magnesium dan kalium yang terkandung dalam kacang soya dapat membantu mengawal tekanan darah, dan menurunkan tekanan darah yang naik.

Susu Skim Bebas Lemak

Susu skim bebas lemak adalah minuman yang sangat baik untuk menurunkan tekanan darah, kerana mengandungi kalsium dan vitamin D.

Salmon

Tambahkan salmon dalam makanan harian anda kerana mengandungi vitamin dan mineral yang sangat tinggi untuk membantu menyembuhkan tekanan darah tinggi.

Makanan yang Harus Dielakkan dengan Hipertensi

 • Makanan yang mempunyai kandungan natrium yang tinggi. Contohnya, makanan dalam tin, makanan segera, sos tomato, dan sos cili. Kurangkan juga penggunaan kicap dalam memasak.
 • Minuman berkafein. Kafein dianggap meningkatkan tekanan darah.
 • Alkohol. Sekiranya diminum dalam jumlah kecil hingga sederhana, alkohol dapat mengurangkan tekanan darah. Namun, jika diambil dalam jumlah banyak, akan menyebabkan hipertensi kekal dan menghilangkan keberkesanan ubat antihipertensi.

Memeriksa tekanan darah setiap lima tahun adalah cara untuk memantau tekanan darah supaya hipertensi dapat dikesan. Anda boleh menghubungi doktor di aplikasi sekiranya tekanan darah anda melebihi purata. Melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, Anda boleh berbincang dengan doktor dengan selesa.

Di samping itu, anda juga boleh membeli makanan tambahan dan vitamin yang anda perlukan dalam aplikasi . Cukup buat pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.