Menjalani Laparoskopi, Apa Yang Perlu Disiapkan?

, Jakarta - Laparoskopi adalah prosedur perubatan yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis atau merawat kelainan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat gangguan pada sistem pembiakan wanita, terutama yang melibatkan sel rahim dan ovari. Laparoskopi adalah prosedur alternatif untuk prosedur konvensional atau prosedur pembedahan terbuka.

Prosedur ini dilakukan dengan instrumen yang disebut laparoskop. Alat ini berbentuk selang nipis dan panjang yang dilengkapi dengan kamera dan cahaya di hujungnya. Laparoskop dapat membantu doktor mengakses dan mendapatkan pandangan yang jelas mengenai bahagian dalam rongga perut dan pelvis. Hasil ini dapat diperoleh tanpa harus membuat sayatan besar pada kulit.

Baca juga: Kelebihan Pembedahan Laparoskopi yang Perlu Anda Ketahui

Persediaan Sebelum Menjalani Laparoskopi

Laparoskopi obstetrik adalah kaedah yang boleh digunakan untuk mendiagnosis atau merawat beberapa jenis penyakit. Prosedur ini dapat merawat histerektomi atau pembuangan rahim dan sista ovari. Selain itu, terdapat beberapa jenis penyakit yang boleh menjadi sebab seseorang harus menjalani pemeriksaan ini.

Pemeriksaan ini boleh digunakan sebagai prosedur diagnostik, rawatan, atau keduanya. Terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dirawat dengan cara ini, seperti sakit pelvis kronik atau akut, endometriosis, kehamilan ektopik, fibroid, dan tumor ovari atau kista yang terlalu besar. Kaedah ini juga dapat digunakan untuk mendiagnosis keradangan, abses pelvis, barah yang berkembang dalam sistem pembiakan, dan kemandulan.

Walaupun begitu, tidak semua keadaan ini dapat dirawat dengan laparoskopi. Orang yang mempunyai tumor atau kista yang terlalu besar biasanya akan dinasihatkan untuk menjalani prosedur pembedahan terbuka. Sentiasa berbincang dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menjalani prosedur. Sekiranya laparoskopi disyorkan, pastikan anda memberitahu doktor mengenai sejarah alahan anda terhadap bahan-bahan dalam anestetik.

Baca juga: Keadaan ini Memerlukan Pembedahan Laparoskopi

Selain itu, beritahu juga jika anda pernah menjalani pembedahan perut atau mempunyai sejarah penyakit usus obstruktif. Sebabnya, keadaan ini dapat meningkatkan risiko berlubang usus kerana prosedur laparoskopi. Anda juga harus menyampaikan jenis ubat atau suplemen yang sedang anda minum. Sampaikan juga sejarah gangguan pembekuan darah atau sejarah penyakit jantung, hati, atau paru-paru. Kehamilan juga harus dilaporkan kepada doktor sebelum menjalani laparoskopi.

Terdapat beberapa persiapan yang mesti dibuat sebelum melakukan prosedur laparoskopi. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan sebelum memulakan prosedur ini, termasuk pemeriksaan sejarah perubatan dan mengemukakan pertanyaan mengenai aduan dan gejala yang dialami. Pemeriksaan ini juga merangkumi pemeriksaan sejarah penyakit dan alahan. Selepas itu, terdapat juga ujian darah dan ujian air kencing.

Siasatan juga dapat dilakukan, termasuk sinar-X dada, ultrasound, CT scan, MRI, dan elektrokardiogram (ECG). Hasil pemeriksaan ini akan dijadikan rujukan dalam menentukan tindak lanjut yang perlu dilakukan. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan, anda juga akan dinasihatkan untuk membuat persiapan sebelum melakukan prosedur laparoskopi.

Orang yang akan menjalani pemeriksaan ini dikehendaki mengosongkan pundi kencing terlebih dahulu dan tidak makan atau minum apa-apa sekurang-kurangnya 8 jam sebelum prosedur dilakukan. Dianjurkan juga untuk menjemput ahli keluarga atau rakan untuk membawa anda pulang. Kerana, setelah melakukan laparoskopi, anda mungkin merasa lemah dan tidak dapat memandu kerana kesan anestetik.

Baca juga: Adakah Terdapat Komplikasi Dari Laparoskopi?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Laparoskopi Ginekologi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Laparoskopi.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apakah Pembedahan Laparoskopi?