Adakah selamat memakan acar setiap hari?

, Jakarta - Asinan sangat disukai dan sering dijadikan makanan ringan untuk dinikmati di tengah masa lapang. Namun, adakah sebenarnya selamat jika makanan yang satu ini dimakan terlalu kerap, terutama setiap hari? Sebelum ini, harap maklum, acar adalah sejenis makanan yang dibuat melalui proses pengasinan dengan garam atau pengasidan dengan cuka.

Bahan makanan yang biasanya digunakan sebagai acar adalah pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan. Prosesnya adalah untuk mengekalkan dengan merendam buah atau sayur dalam larutan campuran air dan garam. Makanan ini adalah makanan segar jika dimakan pada waktu siang ketika cuaca panas. Berita buruknya, acar boleh berbahaya jika dimakan setiap hari kerana kandungan cuka dan garam dalam makanan ini.

Baca juga:Gangguan Makan Yang Perlu Anda Ketahui

Bahaya Penggunaan Asinan yang Kerap

Acar adalah sejenis makanan yang direndam dalam larutan garam dan cuka. Sebenarnya, makanan jenis ini mengandungi mineral, seperti natrium dan kalium. Kandungan mineral ini berguna untuk mengekalkan keseimbangan elektrolit serta kesihatan saraf dan otot. Walaupun begitu, makanan jenis ini tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan.

Dalam makanan ini, kandungan cuka dan garam cukup banyak. Seperti diketahui, makan terlalu banyak makanan masin dan berasid dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, mengganggu pencernaan, dan merosakkan kesihatan gigi. Selain itu, pengambilan acar yang terlalu banyak juga dapat meningkatkan risiko gejala GERD, seperti kenaikan asid perut ke dalam esofagus.

Selain itu, terdapat beberapa masalah kesihatan lain yang mungkin timbul akibat terlalu banyak pengambilan acar, termasuk:

  • Gangguan Sistem Pencernaan

Sistem pencernaan akan mengalami halangan, sehingga proses pembakaran lemak di dalam tubuh juga terhambat. Enzim yang mengatur prestasi pencernaan akan menjadi dehidrasi dan fungsinya akan menurun.

Baca juga:4 Tanda Masalah Pencernaan Tidak Dihiraukan

  • Kerengsaan Usus

Dinding usus tidak akan kuat jika terus disiram secara langsung oleh sejumlah besar asid asetik. Keadaan ini akan menyebabkan kerengsaan usus oleh enzim lipase yang akan mengganggu sistem pencernaan.

  • Kerengsaan Perut

Tahap keasidan yang tinggi boleh merosakkan dinding perut yang begitu lembut dan sensitif terhadap asid cuka. Sebabnya, di dalam perut sudah ada tahap keasidan tertentu yang sebenarnya tidak boleh masuk asid lain. Dinding gastrik yang mengalami panas akibat asid asetik menyebabkan sensasi terbakar akibat kerengsaan.

  • Kerosakan Enamel Gigi

Keasidan cuka yang tinggi mengikis, merosakkan, dan mengikis penutup pelindung luar gigi (enamel). Hakisan dalam bentuk kerosakan pada enamel gigi yang, jika berterusan, akan menyebabkan gigi menjadi rapuh dan mudah pecah.

  • Kenaikan Asid Perut

Perut mempunyai keupayaan untuk menerima asid dari luar badan dalam jumlah tertentu. Sekiranya melebihi asid semula jadi yang ada di dalam perut, apa yang akan berlaku ialah pengumpulan gas melebihi ukuran perut itu sendiri.

Baca juga:5 Gejala Diverticulitis yang Tidak Boleh Anda Abaikan

Kesannya, perut mengembang dan terasa kencang. Pada akhirnya, keadaan ini akan menyebabkan sakit perut, mual, berpusing, dan ingin muntah kerana tekanan dari dalam. Itulah proses mengapa asid perut boleh naik.

  • Mengganggu Prestasi Jantung

Asid asetik dalam cuka dapat membuat saluran darah di jantung menyempit. Ini adalah reaksi apabila kapal tidak menerima bahan yang mempunyai tahap keasidan yang terlalu tinggi. Ini menjadikan prestasi jantung menjadi tidak normal ketika mengepam darah.

Ternyata sangat berbahaya jika memakan acar setiap hari. Bagi anda yang ingin berbincang dengan doktor pakar mengenai masalah kesihatan, anda boleh muat turun permohonan . Di sana anda boleh berbual terus dengan doktor melalui Sembang, Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Universiti Harvard. Diakses pada tahun 2020. Sumber Pemakanan: Garam dan Natrium.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cinta Anda terhadap Makanan Asin Mungkin Tidak Menyakitkan Kesihatan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Acar Baik untuk Anda?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa yang boleh dilakukan oleh acar untuk kesihatan anda.