Anak-anak Mahu Menang Sendiri? Inilah Cara Melemahkan Ego

Jakarta - Anak kecil anda tidak mahu mengikuti peraturan, suka memerintahkan, dan selalu mahu orang lain mengikut kehendaknya? Maklumlah, ibu harus bijak dalam menangani anak-anak yang mula menunjukkan sikap di atas. Ketiga-tiga perkara ini secara amnya ditunjukkan oleh kanak-kanak kepada rakan sebaya ketika mereka berumur tiga tahun.

Pakar mengatakan, pada masa ini kanak-kanak mula berusaha untuk mematangkan kewujudan dan kawalan diri mereka dalam usaha untuk membentuk hubungan sosial. Nah, pada masa ini anak-anak perlu dibantu agar mereka dapat meletakkan keinginan dan perasaan mereka dalam perspektif yang betul. Ringkasnya, anda dan pasangan anda perlu memberi penjelasan dan had kepada mereka mengenai tingkah laku, yang boleh diterima, dan tidak.

Lalu, bagaimana anda mengurangkan ego anak sehingga dia membesar menjadi individu yang tidak mementingkan diri sendiri?

Baca juga: Lakukan Ini Untuk Mengatasi Kanak-kanak Yang Menangis dan Gementar

Terangkan Apa Rasa Orang Lain

Ego kanak-kanak biasanya muncul ketika dia merasa cemburu. Nah, pada masa ini pada umumnya kanak-kanak akan melakukan perkara yang tidak menyenangkan kepada orang yang mereka cemburu, atau orang yang menginginkan perhatian mereka. Tindakan yang tidak menyenangkan ini boleh terdiri dari memukul mereka hingga mengatakan hal-hal yang mengganggu perasaan orang lain.

Anda tidak perlu keliru, cuba memahami keadaan dan bercakap dengan si kecil. Anda boleh mulakan dengan menjelaskan bahawa orang lain akan merasa sedih kerana sikapnya. Agar nasihat ibu mudah difahami oleh anak-anak, ibu dapat menggunakan perumpamaan. Contohnya, menerangkan bagaimana perasaannya jika orang lain berkelakuan sama dengannya.

Apa yang mesti diperhatikan, ibu-ibu perlu menggunakan bahasa yang lembut dengan penuh kasih sayang. Ini dapat membuatnya mengerti, bahawa dia tidak akan pernah kehilangan cinta darimu. Pakar mengatakan, bagaimana mengurangkan ego anak dengan cara ini dapat memupuk rasa empati pada Si Kecil.

Baca juga: Mengurangkan Risiko Kecemburuan Saudara kepada Saudara

Melembapkan dengan Bermain

Setelah ibu berjaya menerangkan perasaan orang lain yang telah "disakiti" oleh anaknya, cubalah mengajaknya bermain. Walau bagaimanapun, pilih permainan yang dapat membuatnya memahami atau belajar tentang perasaan orang lain. Contohnya, ibu bertindak sebagai anak yang tidak mahu menggosok gigi dan anak bertindak sebagai ibu. Cuba perhatikan bagaimana dia memilih kata-kata dan mengambil sikap. Ia boleh menjadi sangat lucu dan membuat ibu dan anak perempuan saling menertawakan. Peranan seperti ini dapat membuatnya memahami betapa "marah" ibunya ketika dia tidak mahu menggosok gigi.

Bijak mengenainya

Tidak dapat dinafikan, tidak selalu menggembirakan apabila anda melihat anak kecil anda berubah menjadi bos kecil yang bos. Ibu perlu berhati-hati dalam mengambil sikap menangani anak dengan ego mereka. Cara mengurangkan ego anak memang boleh melalui banyak perkara. Namun, para pakar mengatakan, yang paling penting adalah anda perlu menjelaskan dan membimbingnya dengan bijak agar anak anda dapat bersikap lebih baik.

Contohnya, apabila anak anda menegaskan bahawa ibu bapa mereka mematuhi kehendak mereka, tidak perlu tergesa-gesa untuk menolak, atau mengatakan tidak. Cuba berkompromi dengannya terlebih dahulu. Bercakap dengannya untuk mencari penyelesaian yang saling menguntungkan.

Baca juga: Anak-anak Mengalami Kesukaran Mandi, Ibu Boleh Mencuba Ini

Contohnya, semasa anak kecil anda masih mahu bermain, tetapi anda mahu dia mandi, tidak ada salahnya memintanya berkompromi. Cuba cadangkan pilihan mudah, seperti menambah waktu bermain selama 10 minit dengan syarat dia harus mandi setelah waktu habis. Pakar mengatakan, kaedah ini dapat melatih anak-anak untuk menjadi berani dan mahir dalam berkomunikasi.

Yang paling penting, jangan lupa peranan ibu sebagai pihak yang memegang keputusan akhir. Dari sini si anak dapat memahami lebih banyak bahawa dia tidak harus selalu memaksakan kehendaknya dan perlu belajar mengawal dirinya sendiri.

Adakah si kecil anda mempunyai masalah kesihatan? Anda tidak perlu panik, anda boleh berbincang atau bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!