Pelbagai Keperibadian, Satu Badan tetapi Kenangan Berbeza

, Jakarta - Bagi anda yang pernah menonton filem ini Berpisah dilakonkan oleh James McAvoy, tentu mengingati bagaimana watak berubah ketika beralih dari satu orang ke orang lain.

Ia unik, kerana Patricia, Barry dan Dennis — tiga daripada 23 orang yang ada, tidak ingat apa yang berlaku kepada mereka masing-masing. Lucu, walaupun semuanya ada dalam satu badan. Tetapi, bagaimana boleh?

Sebelum bercakap lebih lanjut mengenai ini, ada baiknya kita mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan pelbagai keperibadian. Gangguan identiti atau gangguan keperibadian pelbagai adalah keadaan psikologi yang kompleks yang mungkin disebabkan oleh banyak faktor. Ini termasuk trauma yang teruk semasa kecil yang sangat melampau, seperti penderaan fizikal, seksual, atau emosi yang berulang.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

Apabila seseorang mengalami tekanan psikologi atau sesuatu yang membebankan fikiran anda - anda mungkin pernah mengalaminya, anda pasti akan mengalami penceraian ringan, seperti melamun atau linglung.

Boleh dikatakan, gangguan keperibadian berganda adalah bentuk pemisahan yang teruk, di mana tekanan mental mengurangkan hubungan dalam pemikiran, ingatan, perasaan, tindakan, atau rasa identiti seseorang. Gangguan ini juga merupakan gabungan faktor-faktor lain.

Keadaan ini sebenarnya adalah mengatasi , di mana orang itu secara tidak sedar berusaha melepaskan diri dari situasi atau pengalaman yang terlalu keras, trauma, atau menyakitkan dengan menjadi orang yang berbeza.

Seperti yang dijelaskan dalam jurnal kesihatan yang diterbitkan Persatuan Psikiatri Amerika , kadang-kadang sebilangan personaliti ini mengetahui maklumat peribadi orang lain. Terdapat kecenderungan juga. Beberapa keperibadian nampaknya saling kenal dan berinteraksi antara satu sama lain dalam dunia dalaman yang kompleks.

Peralihan keperibadian dan kurangnya kesedaran tentang tingkah laku seseorang dalam keperibadian yang lain sering membuat kehidupan menjadi huru-hara bagi orang yang mengalami gangguan identiti. Apabila keperibadian yang berbeza saling berinteraksi, "orang" yang sebenarnya sering mendengar perbualan dan menganggapnya sebagai "suara" yang mengganggu.

Orang yang mempunyai pelbagai keperibadian juga sering mengalami penyelewengan masa dan amnesia. Mereka sering menghadapi masalah dengan masalah kawalan, kawalan diri dan kawalan orang lain. Di samping itu, orang dengan gangguan keperibadian ini cenderung mengalami sakit kepala yang teruk atau sakit badan yang lain dan mungkin mengalami disfungsi seksual, tetapi ini tidak berlaku dalam semua kes.

Baca juga: 4 Cara Menjaga Kesihatan Mental Walaupun Anda Tertekan

Bagaimana Mengetahui Seseorang Mempunyai Gangguan Keperibadian?

Sekurang-kurangnya dua keadaan identiti atau keperibadian ini berulang kali mengawal tingkah laku seseorang. Ketidakupayaan untuk mengingati maklumat peribadi penting yang terlalu luas untuk digambarkan untuk dianggap sebagai kelalaian biasa.

Gangguan itu bukan disebabkan oleh kesan fisiologi langsung bahan (contohnya, pengambilan alkohol atau ubat). Pada kanak-kanak, gejala tidak disebabkan oleh rakan bermain khayalan atau khayalan lain.

Menurut Profesor David Spiegel dan Pengerusi Bersekutu Psikiatri & Sains Tingkah Laku, Sekolah Perubatan Universiti Stanford, kira-kira 97 hingga 98 peratus orang dewasa yang mempunyai masalah keperibadian identiti melaporkan mengalami penderaan kanak-kanak. Pembentukan keperibadian yang berbeza tidak lain adalah tindak balas dari sistem perlindungan diri dalam usaha melupakan trauma.

Baca juga: 5 Gangguan Mental Yang Sering Dialami Millennials

Persatuan Psikologi Amerika melaporkan bahawa pada tahun 2019 terdapat peningkatan gangguan mental dalam masyarakat, terutamanya golongan muda berusia 26 tahun ke atas. Pengesanan awal gangguan mental adalah salah satu usaha untuk mencegah risiko yang lebih besar terhadap kesihatan mental.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi apabila anda memerlukan rakan untuk bercakap dengan masalah perubahan emosi atau aduan kesihatan lain. Ahli psikologi dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .