Pergerakan dan Peralatan Sukan yang Mencetuskan Kecederaan

, Jakarta - Kecederaan adalah salah satu syarat yang mesti dielakkan ketika melakukan senaman. Malangnya, tidak banyak orang yang mengetahui dan memahami cara mengurangkan risiko kecederaan semasa bersenam. Di samping itu, seringkali kecederaan berlaku kerana kesalahan kecil yang sebenarnya tidak perlu dilakukan.

Salah satu penyebab kecederaan yang paling biasa adalah tidak memanaskan badan sebelum bersenam. Sebenarnya, pemanasan adalah satu perkara yang sangat penting dan dapat mengurangkan risiko kecederaan. Tetapi nampaknya, bukan hanya "kekurangan pemanasan" yang mencetuskan kecederaan. Pergerakan yang salah atau menggunakan peralatan sukan juga boleh menjadi penyebabnya.

Melancarkan The Independent, penggunaan treadmill dalam Gim ternyata menjadi salah satu peralatan sukan yang banyak menyumbang kepada kecederaan. Rata-rata, kecederaan yang berlaku akibat penggunaan peralatan sukan ini memberi kesan pada tulang kering, patah tulang, dan gangguan pada lutut. Tidak memanaskan badan dan memaksa diri menjadi penyebab kecederaan yang paling biasa kerana penggunaan treadmill.

Baca juga: Agar tidak cedera, lakukan 3 petua sukan ini

Di samping itu, terdapat beberapa peralatan sukan lain yang sering menjadi penyebab kecederaan. Secara amnya, kecederaan berlaku kerana kesalahan dalam menggunakan dan menggunakan peralatan sukan. Selain menggunakan peralatan sukan, melakukan pergerakan yang salah juga boleh mencetuskan kecederaan pada bahagian badan.

Contohnya, pergerakan melompat dan penarikan yang sangat berisiko menyebabkan kecederaan pada pergelangan kaki. Melompat tanpa petunjuk yang betul dan pendaratan atau landasan yang selamat boleh menjadikan sukan ini berbahaya.

Untuk mengelakkan risiko kecederaan akibat pergerakan sukan, pastikan untuk selalu menggunakan teknik yang betul. Untuk lebih selamat, anda boleh memilih untuk bersenam dengan bantuan tenaga pengajar atau jurulatih yang boleh dipercayai dalam bidang itu. Selain itu, pengiraan yang tepat dan matang juga diperlukan dalam menjalankan pergerakan sukan.

Pastikan untuk mengambil sebahagian besar gerakan bersama dengan jarak gerakan yang baik dan sesuai. Sudah tentu, mengelakkan kecederaan dapat dilakukan jika anda mengikuti cadangan dan cara bersenam yang selamat.

Kecederaan Sering dalam Sukan

Latihan adalah satu perkara yang disarankan untuk dilakukan secara teratur dan mengikut jadual. Kerana, aktiviti ini diperlukan untuk menjaga kesihatan tubuh dan badan. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, pastikan untuk melakukan latihan dengan betul dan mengelakkan kecederaan.

Agar anda lebih berhati-hati, ada baiknya mengenali jenis kecederaan yang paling kerap berlaku semasa bersukan. Ada apa-apa?

  • Kecederaan Pergelangan Kaki

Salah satu kecederaan yang paling biasa dalam sukan adalah kecederaan otot pergelangan kaki. Keadaan ini sering disebut keseleo dan sering terjadi kerana terlalu banyak meregang dan terkoyak tendon atau otot.

Baca juga: Inilah Pertolongan Cemas untuk Mengatasi Keseleo

Kecederaan pergelangan kaki cenderung berlaku ketika seseorang berlari atau berjalan di permukaan yang tidak rata. Sekiranya anda mengalami kecederaan ini, anda boleh mengurangkan rasa sakit dengan memampatkan kawasan itu dengan ais. Kemudian cubalah menaikkan pergelangan kaki anda sehingga sesuai dengan jantung anda.

  • Kecederaan Tulang Kering

Kayap disebabkan oleh keradangan otot. Keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, dan sering dicirikan oleh rasa sakit pada betis dan bahagian atas tulang kering. Jenis latihan yang melibatkan berlari atau melompat boleh meningkatkan risiko kecederaan ini. Kecederaan pada tulang kering paling kerap berlaku kerana kebiasaan meningkatkan kelajuan atau intensiti aktiviti fizikal secara tiba-tiba.

  • Kekejangan otot

Kekejangan otot juga biasa berlaku semasa bersenam. Selalunya keadaan ini berlaku kerana tidak memanaskan badan. Kekejangan otot boleh berlaku di mana sahaja badan. Apabila mengalami ini, anda mungkin merasakan serangan kontraksi secara tiba-tiba. Ini kemudian menyebabkan rasa sakit dan menyukarkan pergerakan bahagian tubuh untuk sementara waktu.

Baca juga: Harus Tahu, Kepentingan Pemanasan dan Penyejukan dalam Sukan

Sekiranya anda mengalami kecederaan dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya! Kemukakan aduan kepada doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!