Ini adalah peranan ibu bapa ketika anak-anak bermain permainan dalam talian

, Jakarta - Bimbang melihat anak-anak terlalu sibuk bermain permainan atas talian ? Ibu bapa tidak perlu terlalu risau semasa mereka boleh membataskannya dan tidak mengganggu pembelajaran mereka di sekolah. Bukan hanya itu, beberapa permainan juga dapat meningkatkan kemahiran koordinasi tangan-mata dan penyelesaian masalah kanak-kanak. Walaupun beberapa kajian membuktikan bahawa bermain permainan atas talian boleh menjadikan mereka lebih agresif.

Oleh itu, apakah peranan yang harus dimainkan oleh ibu bapa dalam hal ini? permainandi talian apa yang disukai oleh kanak-kanak? Adakah pelajaran moral dapat diberikan permainan atas talian , atau adakah kesan negatif melebihi faedahnya? Mari lihat ulasan berikut!

Baca juga: Ketagihan Permainan Merupakan Gangguan Mental

Pengawasan Ibu Bapa Semasa Kanak-kanak Bermain Permainan Dalam Talian

Seperti banyak aspek membesarkan anak, pendekatan yang paling sihat adalah ketika kanak-kanak bermain permainan atas talian adalah kesederhanaan. Bagi kanak-kanak dan remaja berusia 5 hingga 18 tahun, pakar mengesyorkan agar ibu bapa mengehadkan masa yang dihabiskan menggunakan media apa pun. Ini termasuk bermain permainan video pada konsol, tablet dan telefon pintar .

Menggunakan media tidak boleh mengganggu tidur atau membuat anak kurang bergerak. Jadi, pertimbangkan untuk menetapkan sempadan sehingga permainan atas talian tidak mengganggu kerja sekolah, pekerjaan rumah tangga, dan aktiviti fizikal yang diperlukan oleh anak-anak setiap hari.

Di samping itu, pengawasan ibu bapa ketika anak-anak bermain permainan atas talian juga boleh dilakukan dengan mengambil bahagian dalam bermain permainan dengan anak-anak. Ini adalah langkah sebenar untuk melindungi dan membimbing anak-anak di media dengan lebih baik di talian . Ramai ibu bapa mengambil berat tentang apa yang anak-anak mereka lakukan semasa bermain permainan atas talian , tetapi tidak semua tahu dengan tepat apa yang mereka lakukan semasa bermain permainan. Untuk mengajar tingkah laku yang betul, ibu bapa perlu mengetahui maksudnya permainan atas talian , dan ini mungkin memerlukan penyertaan mereka di dunia itu.

Tidak seperti aplikasi yang dimainkan pada peranti mudah alih, permainan atas talian juga melibatkan banyak interaksi dengan pemain lain. Ini dapat membantu mengembangkan kerja berpasukan dan kemahiran menyelesaikan masalah, kerana banyak permainan menawarkan cabaran yang hanya dapat ditaklukkan dengan bantuan orang lain.

Lebih-lebih lagi, menurut kajian yang dipetik dari Perkara Internet , 55 peratus ibu bapa bimbang tentang orang asing di internet, dan lebih daripada satu pertiga tidak pasti dengan siapa anak mereka bermain di talian . Untuk menyelesaikan masalah ini, ibu bapa perlu bermain permainan atas talian dengan anak-anak mereka dan bukannya hanya googling.

Jelajah dunia permainan dapat memberi pandangan yang lebih berbeza kepada ibu bapa mengenai apa yang anak-anak mereka lakukan di internet. Ibu bapa yang selalu terlibat dengan aktiviti di talian anak-anak mereka cenderung mengetahui bagaimana membimbing anak mereka melalui masalah yang mereka hadapi ketika di talian .

Baca juga: Inilah Yang Perlu Dilakukan Semasa Anda Menangkap Anak Yang Melihat Kandungan Dewasa

Bermain Permainan Dalam Talian dengan Anak-anak Ternyata Ada Manfaatnya

Walaupun sebilangan ibu bapa percaya bahawa bermain permainan atas talian tidak menghasilkan apa-apa selain perkara buruk, 62 peratus daripada mereka yang mengambil bahagian dalam laporan itu Permainan Generasi Ibu Bapa berfikir bahawa bermain permainan adalah pengalaman belajar yang baik. Ia mengajar anak-anak bagaimana menyelesaikan masalah, bekerjasama dengan pasukan, dan bersikap hormat dengan orang lain di dunia digital.

Walaupun begitu, masih banyak masalah yang berkaitan dengan permainan seperti bahaya orang asing, ketagihan, dan sosialisasi langsung. Namun, semua masalah ini dapat dielakkan dengan pengawasan ibu bapa. Dengan bimbingan ibu bapa, dunia permainan atas talian bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga pendidikan untuk kanak-kanak.

Selain menjadi panduan yang baik, bermain permainan dengan anak-anak boleh menjadi pengalaman ikatan yang mengujakan. Ibu bapa dan anak-anak dapat menyelesaikan masalah, bersemangat dengan tahap baru atau naik level, meraikan kemenangan, dan bersedih atas kekalahan bersama. Bermain dengan anak-anak juga memberi kredibiliti kepada ibu bapa apabila tiba masanya untuk mengehadkan waktu bermain mereka atau memberi nasihat mengenai interaksi dalam talian.

Baca juga: Peraturan Selamat untuk Menggunakan Alat pada Kanak-kanak

Itulah peranan yang dapat dilakukan oleh ibu bapa ketika anak mereka suka bermain permainan atas talian . Walau bagaimanapun, jika ibu bapa merasakan mereka tidak lagi dapat mengawal kebiasaan anak-anak mereka yang suka bermain permainan, ibu bapa boleh terlebih dahulu berbincang dengan psikologi di sekolah untuk membincangkan langkah-langkah yang sesuai untuk mengatasinya. Ahli psikologi di akan sentiasa bersedia memberikan semua cadangan mengenai pengasuhan anak yang baik.

Rujukan:
Baby Gaga. Diakses pada tahun 2020. Pakar Sekarang Mengesyorkan agar Ibu Bapa Bermain Permainan Dalam Talian Dengan Anak-Anak.
BT.com. Diakses pada tahun 2020. Ibu bapa Mendesak untuk Bermain Permainan Video Dalam Talian dengan Anak-Anak untuk Meringankan Masalah Keselamatan.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Bermain Permainan Video Bagus untuk Kanak-kanak?