Menang di Sukan SEA 2019, Ketahui Kebaikan Wushu untuk Kesihatan

, Jakarta - Berita baik datang dari Sukan SEA 2019 yang diadakan di Filipina. Indonesia telah berjaya meningkatkan keuntungan emas dari sukan wushu nombor taolu gabungan daoshu dan tembakan . Kemenangan itu disampaikan oleh atlet wushu dari Indonesia, Edgar Xavier Marvelo setelah memberikan kesan dalam perlawanan tersebut tembakan pada hari ketiga acara sukan Asia Tenggara.

Wushu mungkin jenis sukan yang sudah tidak asing lagi bagi anda. Lebih dikenali sebagai "kung fu", wushu adalah seni mempertahankan diri yang berasal dari China. Selain dapat digunakan untuk melindungi diri kita dari kejahatan, wushu sebenarnya adalah sukan yang baik untuk menumbuhkan nafas dan menguatkan badan kita. Ayuh, ketahui faedah wushu untuk kesihatan di bawah ini.

Dari Seni hingga Kesihatan Mental, Inilah Kelebihan Wushu

Setakat ini, banyak orang berpendapat seni mempertahankan diri atau seni mempertahankan diri yang sinonim dengan pergerakan fizikal yang berkaitan dengan keganasan. Sebenarnya, bukan hanya itu, wushu dapat mengajar anda banyak perkara, dari seni, sukan, kesihatan, seni mempertahankan diri, hingga kesihatan mental. Berikut adalah beberapa kelebihan wushu yang anda dapat jika anda melakukannya dengan kerap:

1. Meningkatkan Kekuatan

Wushu mempunyai banyak pergerakan yang dapat membina otot kaki dan inti badan, iaitu perut dan punggung bawah. Anda bukan sahaja belajar melakukan gerakan, anda juga akan diminta untuk menahan pose untuk beberapa waktu, yang bermanfaat untuk membina otot yang lebih stabil dan kuat.

Di samping itu, latihan menggunakan senjata, seperti pedang atau tongkat kayu di wushu sama berkesan, seperti latihan beban untuk membina kekuatan lengan dan punggung. Sebenarnya, orang yang kerap berlatih wushu dikatakan mempunyai penampilan otot tanpa lemak seperti penari, anda tahu.

2. Meningkatkan Kelenturan

Senaman Wushu membina kelenturan ke seluruh badan. Paha belakang, otot betis, pinggul, dada, punggung, lengan, dan bahu adalah beberapa bahagian badan di mana kelenturan dapat ditingkatkan, malah pergelangan tangan dan pergelangan kaki mendapat regangan yang baik.

Fleksibiliti kebanyakan orang biasanya menurun seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, orang yang mengamalkan wushu secara berkala selama sekurang-kurangnya 2 tahun masih boleh melakukan pembelahan depan sepenuhnya!

Baca juga: Ingin mempunyai kaki yang fleksibel seperti Jokowi? Inilah Petua

3. Amalkan Imbangan

Aspek lain yang sangat penting untuk dilatih dalam wushu adalah keseimbangan. Aspek ini diperbaiki dengan berlatih berdiri di sebelah kaki serta belajar bagaimana mencari bahagian tengah badan anda, sehingga apabila anda melakukan pergerakan yang sangat cepat, anda tidak akan kehilangan keseimbangan. Setelah belajar wushu, anda mungkin akan kerap jatuh.

Baca juga: 5 Latihan untuk Mempraktikkan Keseimbangan Badan

4. Melatih Penyelarasan Badan

Koordinasi tangan dan mata adalah kemahiran penting, sebenarnya kebanyakan kita mempelajarinya sejak kita kecil. Khusus untuk kanak-kanak, salah satu faedah terbesar mengikuti kelas wushu adalah meningkatkan koordinasi bahagian-bahagian badan ini. Malah orang dewasa dapat meningkatkan kemahiran ini dengan belajar wushu, terutama jika anda sering menjatuhkan sesuatu dari meja secara tidak sengaja atau sering terkena bola semasa bermain. besbol .

5. Meningkatkan Stamina

Stamina bukan sahaja kekuatan fizikal untuk dapat bersenam dalam jangka masa yang panjang, tetapi juga menunjukkan kekuatan minda yang dapat menahan tekanan tanpa menjadi terpengaruh. Dalam wushu, perlahan tetapi pasti, anda akan menuntut lebih banyak daripada diri anda kerana minda dan badan anda akan semakin menyesuaikan diri dengan intensiti latihan. Keupayaan anda untuk bertahan juga akan bertambah baik ketika anda belajar menggunakan minda dan badan anda sebagai satu unit untuk mencapai pergerakan yang sukar.

Baca juga: 4 Faedah Tai Chi untuk Nafas

Itulah faedah wushu untuk kesihatan. Bagaimana? Berminat untuk mencuba wushu? Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Seni Fizikal. Diakses pada tahun 2019. Kesihatan & Kecergasan - Faedah Wushu.