Cara merawat apendisitis pada kanak-kanak

, Jakarta - Penyumbatan usus yang menyebabkan keradangan adalah penyebab utama radang usus buntu. Penyumbatan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti najis, parasit, atau putaran lampiran itu sendiri. Keradangan bermula apabila bakteria di apendiks menumpuk dan bekalan darah ke apendiks terputus.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyumbatan usus ini dapat menyebabkan apendiks berlubang sehingga pecah. Bukaan ini membolehkan najis, lendir, dan bahan lain masuk dan masuk ke dalam perut atau perut. Kerana boleh membawa maut, maka seseorang yang mengalami radang usus buntu harus mendapatkan rawatan secepat mungkin. Kanak-kanak lebih mudah terkena apendisitis daripada orang dewasa. Berikut adalah rawatan radang usus buntu pada kanak-kanak yang perlu diketahui oleh ibu.

Baca juga: Bahaya Apendisitis Tidak Terkesan?

Rawatan Apendisitis pada Kanak-kanak

Radang usus buntu cenderung dialami oleh kanak-kanak berumur 10 tahun hingga dewasa berusia 30 tahun. Kanak-kanak dengan Sistik Fibrosis, yang menyebabkan lendir berkumpul, mempunyai risiko yang lebih besar. Rawatan apendisitis bergantung pada gejala anak, usia, dan keadaan kesihatan keseluruhan.

Kerana apendisitis berisiko pecah usus dan menyebabkan jangkitan serius dan mematikan, doktor sering mengesyorkan agar anak dengan apendisitis menjalani pembedahan untuk segera membuang apendiks. Sebelum operasi dimulakan, doktor akan memberi antibiotik dan cecair kepada anak melalui IV.

Pembedahan adalah rawatan yang paling biasa untuk radang usus buntu. Walau bagaimanapun, bagi sebilangan kanak-kanak, doktor hanya boleh menetapkan antibiotik sebagai ganti pembedahan. Nah, berikut adalah beberapa pilihan pembedahan untuk membuang lampiran:

  • Operasi terbuka. Sebelum pembedahan, kanak-kanak akan diberi anestesia. Kemudian, doktor mula membuat sayatan di bahagian kanan bawah perut dan membuang apendiks. Sekiranya apendiks pecah, tiub kecil boleh diletakkan untuk mengalirkan nanah dan cecair lain dari perut. Jalan pintas akan diambil dalam beberapa hari, apabila pakar bedah merasakan jangkitannya hilang.
  • Pembedahan laparoskopi. Kanak-kanak yang menjalani pembedahan laparoskopi juga akan diberi anestesia. Perbezaannya dengan pembedahan terbuka, laparoskopi hanya memerlukan beberapa sayatan kecil dan akan memasukkan kamera yang disebut laparoskop untuk melihat di dalam perut. Alat pembedahan kemudian diletakkan melalui satu atau lebih sayatan kecil dan laparoskop dimasukkan melalui sayatan yang lain. Kaedah ini biasanya tidak digunakan jika lampiran telah pecah.

Baca juga: Ketahui 2 Komplikasi yang Disebabkan oleh Apendisitis

Gejala Apendisitis pada Kanak-kanak

Gejala setiap anak mungkin berbeza, jadi ibu harus berhati-hati dengan keadaan apa yang dialami si kecil. Berikut adalah beberapa gejala apendisitis yang mesti anda ketahui:

  • Kesakitan di sekitar pusar dan bergerak ke bahagian kanan bawah perut atau rasa sakit boleh bermula dengan segera di bahagian kanan bawah perut.
  • Kesakitan sering bertambah teruk dari masa ke masa.
  • Rasa sakit mungkin menjadi lebih teruk ketika anak bergerak, menarik nafas dalam-dalam, disentuh, atau batuk dan bersin.

Sekiranya anak anda mengalami gejala ini, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang betul mengikut keperluan anak melalui permohonan.

Baca juga: Perkara Yang Boleh Meningkatkan Risiko Apendisitis

Apabila apendiks pecah, gejalanya mungkin semakin teruk. Kanak-kanak mungkin mengalami sakit perut, mual, muntah, hilang selera makan, demam, dan menggigil. Di samping itu, kanak-kanak juga boleh mengalami sembelit atau cirit-birit dan perut bengkak. Sekiranya ibu melihat tanda-tanda ini, bawa anak ke hospital dengan segera.

Rujukan:
Pusat Perubatan Universiti Rochester. Diakses pada tahun 2020. Apendisitis pada Kanak-kanak.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Apendisitis.