Jangan Meremehkan Kesakitan, Berhati-hati dengan Kanser Perut

, Jakarta - Kesakitan adalah keluhan yang mungkin anda rasakan setiap hari. Kadang-kadang rasa sakit yang disebabkan adalah tanda pertahanan tubuh terhadap gangguan yang boleh merosakkan tubuh atau bahkan organ, dan mengelakkan kerosakan selanjutnya. Biasanya, kesakitan yang dirasakan bersifat tempatan dan terasa berbeza untuk setiap kesakitan yang muncul. Kesakitan dapat dirasakan sebagai rasa sakit yang tajam seperti ditikam atau ditikam, sakit yang membosankan seperti memerah atau menekan, dan ketidakselesaan lain yang disebabkan oleh kesakitan.

Baca juga: Ketahui 8 Punca Sakit Payudara Selain Kanser

Banyak faktor yang menyebabkan anda merasa sakit seperti radang, sakit akibat kerosakan tisu, atau yang paling parah disebabkan oleh penyakit serius seperti barah. Sebaliknya, anda perlu mengetahui tanda-tanda yang diberikan oleh badan anda sekiranya anda mengalami sakit badan.

Kesakitan dapat dibezakan mengikut jenisnya:

  • Kesakitan Berdasarkan Masa

Kesakitan dapat dibezakan mengikut masa menjadi 3 jenis, iaitu sakit akut, sakit sub-akut, dan sakit kronik. Biasanya, orang yang mengalami kesakitan akut akan mengalami kesakitan kurang dari 2 minggu, sementara orang yang mengalami kesakitan sub-akut akan mengalami kesakitan dari 2 minggu hingga 3 bulan. Berbeza dengan kesakitan kronik yang dapat dirasakan oleh pesakit selama lebih dari 3 bulan.

  • Kesakitan Berdasarkan Bahagian Tubuh Terlibat

Kesakitan bukan hanya disebabkan oleh luka atau keseleo, rasa sakit yang anda rasakan di organ dalaman anda boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai gejala atau tanda-tanda penyakit serius, seperti barah. Terdapat beberapa barah yang mempunyai gejala sakit di beberapa organ di dalam badan, seperti barah perut atau apa yang dikenali sebagai barah gastrik. Selain merasa kembung di perut, mual, dan muntah, gejala yang sering diabaikan adalah rasa sakit di lubang perut. Jangan sesekali menganggap kesakitan yang anda rasakan.

  • Kesakitan Berdasarkan Proses Kejadian

Rasa sakit yang anda rasakan juga boleh mempunyai pelbagai proses, ia boleh berlaku kerana kerosakan saraf, kerosakan tisu badan, atau bahkan faktor psikologi anda.

  • Kesakitan nociceptive adalah kesakitan yang anda rasakan kerana kerosakan pada tisu badan anda. Apabila anda merasakan kesakitan yang anda rasakan secara tiba-tiba yang tajam, bahagian badan anda ditikam, anda dapat merasakannya sepanjang masa, atau bahkan datang dan pergi, anda mungkin mengalami sakit noseptik.
  • Kesakitan neuropatik adalah kesakitan yang anda rasakan akibat kerosakan pada sistem saraf anda. Biasanya, jika anda mengalami sakit neuropatik, anda akan merasa kesemutan untuk waktu yang lama sehingga anda merasakan sensasi terbakar. Biasanya, kesakitan neuropatik ini juga merupakan gejala awal diabetes.
  • Kesakitan psikogenik adalah kesakitan yang disebabkan oleh keadaan psikologi pesakit.

Baca juga: 6 Warna Urin Adalah Tanda Kesihatan

Jenis kesakitan yang berbeza, tentu saja penangan yang berbeza. Anda boleh berjumpa doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Di samping itu, anda juga boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk pembelian ubat-ubatan atau vitamin yang dapat membantu anda mengurangkan rasa sakit di badan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play sekarang!