Bilakah Masa Berkesan Membaca Dongeng kepada Kanak-kanak?

, Jakarta - Beberapa kanak-kanak mungkin sukar tidur dengan cepat kerana baki tenaga. Nampaknya, sebilangan ibu memilih untuk membaca kisah dongeng agar anak-anak mereka cepat tertidur. Mendengarkan cerita dongeng juga dapat menjadikan imaginasi kanak-kanak lebih aktif.

Dengan membaca kisah dongeng, anak-anak ibu menjadi lebih terdidik dengan sesuatu yang baru. Namun, bilakah waktu yang tepat untuk membaca kisah dongeng kepada anak-anak sehingga mereka dapat membuka minda mereka terhadap sesuatu yang baru? Inilah perincian penuh saat yang tepat untuk itu!

Baca juga: Selain membaca kisah dongeng, kaedah ini dapat membantu anak-anak tidur dengan cepat

Masa Berkesan untuk Membaca Dongeng Kanak-kanak

Cerita dongeng adalah kumpulan cerita yang mengandungi peristiwa yang bersifat khayalan dan sesuai untuk meningkatkan cara berfikir anak-anak. Ini mungkin dalam bentuk cerita tradisional yang diturunkan dari generasi ke generasi. Kandungan dongeng itu akan mempunyai ajaran moralnya sendiri.

Dengan membaca kisah dongeng, ini adalah cara yang baik bagi anak-anak untuk mengambil pelajaran berharga dan menjadi hiburan untuk cerita-cerita menarik. Selain itu, dalam cerita tersebut, anak ibu juga dapat menggunakan kreativiti dan kecerdasan mereka untuk menyelesaikan masalah dalam cerita tersebut.

Sekiranya anda ingin menyokong anak anda dalam mempelajari pelbagai bahasa, cuba baca dongeng dwibahasa dari seluruh dunia. Ini dapat memberi manfaat tambahan untuk mendorong anak ibu untuk berlatih dua bahasa sambil mengajar budaya asing.

Bilakah masa yang berkesan untuk membaca kisah dongeng? Dengan membaca kisah dongeng, anda dapat memberikan banyak faedah untuk minda anak dan meningkatkan rasa ingin tahu. Walaupun begitu, ibu mesti tahu bila masanya benar-benar berkesan sehingga faedah yang diterima oleh anak-anak ketika membaca kisah dongeng benar-benar diterima.

Pada kanak-kanak, terdapat masa aktif dan pasif. Jadi, anda harus tahu bila anak anda aktif dan kapan dia pasif. Ketika tubuhnya aktif, dia pasti tidak mahu mendengar cerita dongeng dan hanya mahu bermain. Oleh itu, masa pasif adalah saat yang tepat.

Baca juga: Kelebihan Dongeng untuk Anak Kecil Anda

Masa pasif adalah ketika anak baru bangun tidur atau hendak tidur. Selain itu, membaca buku juga memerlukan saat-saat sunyi agar anak-anak benar-benar mendengar cerita yang dibaca. Oleh itu, jangan membaca kisah dongeng ketika anak itu aktif bermain.

Juga, sebagai ibu bapa, ibu atau bapa dapat mengatur tempo ketika membaca cerita agar anak lebih fokus. Jangan biarkan ibu atau ayah membaca keseluruhan buku dengan segera. Mula-mula cuba baca selama kira-kira 1 hingga 2 minit, kemudian naikkan secara beransur-ansur. Yang penting selalu konsisten dan kerap membacanya.

Sekiranya ibu atau ayah mempunyai soalan mengenai faedah membaca dongeng untuk anak-anak secara berkala, doktor dari sedia menolong. Ia mudah, hanya perlu muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai! Di samping itu, ibu dan bapa juga boleh membeli ubat-ubatan tanpa perlu meninggalkan rumah dengan permohonan.

Baca juga: 7 Faedah Bercerita kepada Kanak-kanak Sebelum Tidur

Faedah Membaca Dongeng kepada Kanak-kanak

Dengan membaca kisah dongeng, kanak-kanak dapat memperoleh banyak faedah untuk meningkatkan pemikiran dan imaginasi mereka. Berikut adalah beberapa faedah membaca kisah dongeng untuk kanak-kanak:

  • Menunjukkan Cara Menyelesaikan Masalah

Salah satu faedah membaca kisah dongeng kepada anak-anak ialah mereka dapat belajar bagaimana menangani masalah. Ini dapat membuat kanak-kanak belajar mengatur kehidupan mereka.

  • Emosi Lebih Terkawal

Dengan sering mendengar cerita dongeng, anak-anak ibu mempunyai emosi yang lebih terkawal. Ini dapat membantu anak anda bertahan pada masa-masa sukar dan menjadikannya cukup kuat untuk terus berjalan.

  • Meningkatkan Kemahiran Berfikir Kritis

Kanak-kanak boleh berfikir dengan lebih kritis ketika membaca kisah dongeng setiap malam. Oleh itu, sangat baik melakukan rutin ini untuk kanak-kanak.

Rujukan:
ParentChild Plus. Diakses 2019. Minggu Cerita Rakyat & Cerita Dunia
Sup Imaginasi. Diakses 2019. 8 Sebab Mengapa Dongeng Penting untuk Kanak-kanak