Hati-hati, Kecederaan Saraf Tulang Belakang Boleh Membawa Maut

Jakarta - Di dalam tubuh manusia, terdapat sekumpulan serat sarang lembut yang memanjang dari pangkal otak ke punggung bawah. Bahagian ini dipanggil saraf tunjang yang dilindungi oleh tulang belakang.

Peranan saraf tunjang sangat penting. Ia menyokong proses penyampaian mesej antara otak dan saraf tunjang sehingga dapat diselesaikan dengan baik. Bagaimana jika terdapat masalah di bahagian ini?

Baca juga: 4 Latihan untuk Memperbaiki Struktur Tulang

Oleh kerana fungsinya menghubungkan otak dan bahagian badan yang lain, kecederaan saraf tunjang boleh menyebabkan gangguan deria dan motor di seluruh badan. Bukan itu sahaja, malah kecederaan saraf tunjang yang teruk boleh menyebabkan kematian, anda tahu. Jangan terkejut, kerana fungsi organ penting dan organ penting dalam badan kita juga diatur oleh saraf tunjang.

Selain itu, kecederaan di bawah otak ke saraf tunjang juga boleh mencetuskan keadaan kronik jangka panjang dalam bentuk kelumpuhan. Jadi, apa yang boleh menyebabkan kecederaan saraf tunjang?

Kerana Traumatik dan Nontraumatik

Pada dasarnya, kecederaan saraf tunjang timbul kerana kerosakan pada tisu, tulang, kusyen, atau saraf tunjang itu sendiri. Sebab, penyebab kecederaan saraf tunjang boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu trauma dan bukan trauma.

Trauma boleh disebabkan oleh pergeseran, patah tulang, atau keseleo tulang belakang yang berlaku akibat kemalangan, misalnya:

Baca juga: Penyebab 3 Gangguan Tunjang

 • Terjatuh semasa dalam perjalanan

 • Mengalami keganasan

 • Kecederaan atau kemalangan semasa bersenam

 • Kemalangan motor.

Sementara itu, kecederaan saraf tunjang bukan trauma adalah kisah lain. Kecederaan itu disebabkan oleh keadaan atau penyakit lain. Contohnya, artritis, osteoporosis, barah, radang tulang belakang, atau kelainan pertumbuhan tulang belakang sejak lahir.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko kecederaan saraf tunjang bukan trauma:

 • Kecacatan atau kelainan pertumbuhan tulang sejak lahir.

 • Seks lelaki, kerana kecederaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki.

 • Mempunyai keadaan perubatan yang berkaitan dengan sendi.

 • Seseorang yang berumur 16–30 dan 65 tahun ke atas lebih mudah mengalami kecederaan ini.

 • Melakukan aktiviti berisiko, seperti sukan lasak.

Petua Mudah untuk Mencegahnya

Dalam kebanyakan kes, kecederaan saraf tunjang berlaku akibat kemalangan. Oleh itu, cara mencegahnya boleh dilakukan dengan langkah-langkah di bawah:

 • Bincangkan dengan profesional atau tenaga pengajar yang berpengalaman ketika anda ingin melakukan aktiviti luar yang agak rentan. Contohnya, semasa menyelam ( menyelam ) atau panjat tebing.

 • Berhati-hatilah dalam aktiviti anda dengan memperhatikan persekitaran anda. Contohnya, perhatikan lantai bilik mandi (licin atau tidak) ketika memasukinya.

 • Sentiasa memandu dengan selamat dan mematuhi papan tanda lalu lintas.

 • Pakai peralatan keselamatan semasa memandu atau bersenam.

Baca juga: Berhati-hati, Kecederaan Saraf Tulang Belakang Menyebabkan Gangguan Saraf

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kecederaan saraf tunjang? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung untuk mendapatkan rawatan atau nasihat yang tepat melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!