Mengapa Perokok mendapat Keracunan Arsenik?

Jakarta - Gaya hidup yang tidak sihat memberi kesan buruk kepada kesihatan, salah satunya adalah merokok. Elakkan merokok kerana toksin yang terdapat dalam rokok boleh mengganggu kesihatan.

Baca juga: Kesan Pendedahan Arsenik terhadap Kesihatan

Bahaya merokok boleh menyebabkan masalah pada jantung dan paru-paru. Bukan hanya kerosakan pada organ anda. Terlalu banyak merokok boleh meningkatkan risiko keracunan arsenik seseorang.

Ketahui Syarat Keracunan Arsenik

Keracunan Arsenik adalah keadaan apabila seseorang terkena racun arsenik dalam jumlah tinggi. Keadaan ini berlaku pada seseorang yang bekerja di persekitaran kerja yang menggunakan arsenik sebagai salah satu bahan mentah. Tetapi tidak hanya itu, terdapat beberapa faktor lain yang menyebabkan seseorang mengalami keadaan keracunan arsenik.

Seseorang mengalami keracunan arsenik jika dia memakan air yang telah tercemar dengan kadar arsenik. Air bawah tanah dapat menyerap arsenik secara semula jadi sehingga orang yang bekerja di kawasan kilang atau tinggal berhampiran kilang yang menggunakan arsenik sebagai bahan mentah terdedah kepada keracunan arsenik.

Baca juga: Inilah Kesan Keracunan Arsenik pada Kulit dan Rambut

Lalu, Bagaimana Perokok Boleh Meracun Arsenik?

Selain lokasi kerja dan tempat kediaman, faktor lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami keracunan arsenik adalah tabiat merokok.

Rokok dibuat dari tanaman tembakau yang ditanam di tanah rata. Bukan hanya itu, tanaman tembakau yang tumbuh di tanah yang mengandungi arsenik di dalamnya dapat menyerap kandungan arsenik. Ini mencemarkan kandungan tembakau dengan kandungan arsenik. Bahaya jika rokok ini dimakan maka membuat keracunan arsenik perokok.

Gejala Keracunan Arsenik

Ketahui gejala yang dialami oleh perokok yang mengalami keracunan arsenik, seperti mual dan muntah dalam jangka masa panjang. Bukan hanya itu, orang yang mengalami keracunan arsenik juga mengalami perubahan warna kulit dan luka muncul di beberapa bahagian badan. Gangguan irama jantung dan kesemutan juga merupakan tanda keracunan arsenik.

Tidak ada salahnya meminta bantuan perubatan sehingga rawatan dapat dilakukan lebih awal dan mengelakkan komplikasi yang disebabkan oleh keadaan keracunan arsenik. Pendedahan arsenik yang berpanjangan menyebabkan masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan gangguan sistem saraf.

Kesan Buruk Merokok Terhadap Kesihatan

Selain terdedah kepada kandungan arsenik, merokok juga memberi banyak kesan buruk kepada kesihatan. Ketahui kesan buruk merokok terhadap kesihatan:

1. Gangguan Otak

Mempunyai tabiat merokok meningkatkan risiko gangguan otak. Gangguan otak menyebabkan seseorang mengalami penyakit strok . Bukan hanya penyakit strok , merokok terlalu banyak meningkatkan risiko penyakit aneurisma otak.

2. Paru-paru

Sudah tentu, barah paru-paru adalah penyakit yang paling berisiko bagi perokok aktif. Kandungan dalam rokok berpotensi merosakkan sel paru-paru yang kemudiannya dapat berubah menjadi sel barah.

3. Kulit

Biasanya, seseorang yang mempunyai kebiasaan merokok akan menghadapi masalah dengan kesihatan kulit. Ini adalah hasil pendedahan kepada asap rokok secara berterusan dalam jangka masa panjang. Penuaan pramatang dan kedutan pada wajah biasanya akan muncul lebih awal.

4. Organ Reproduktif

Merokok boleh mengganggu kesuburan dan pembiakan organ. Perokok lebih mudah terkena barah serviks daripada orang yang tidak merokok. Jadi tidak ada salahnya berhenti merokok dan menjaga kesihatan.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Ketahui Rawatan Pertama bagi Orang yang Mengalami Keracunan Arsenik