Tomato Boleh Mencetuskan Asid Perut, Inilah Penjelasannya

Jakarta - Penyakit refluks asid atau dikenali sebagai GERD dicirikan oleh sensasi menyakitkan di lubang perut disertai dengan sensasi terbakar yang memancar dari dada ke kerongkong. Penyakit ini kronik dan boleh berulang pada bila-bila masa, lebih daripada tiga kali seminggu. Salah satu makanan yang mencetuskan asid perut adalah tomato. lol , bukankah tomato adalah sayur yang sihat? Untuk maklumat lebih lanjut, baca lebih lanjut di bawah.

Baca juga: Makan Makanan Sampah Boleh Mencetuskan Asid Perut, Inilah Penjelasannya

Tomato Merupakan Makanan Yang Mencetuskan Asid Perut

Seperti penjelasan sebelumnya, penyakit refluks asid umumnya dicirikan oleh sensasi terbakar di dada yang memancar ke kerongkong. Sekiranya gejala muncul, penghidap akan mengalami kembung, kerap bersendawa, mual berlebihan, mulut masam atau pahit, dan bahkan sukar bernafas. Salah satu penyebab masalah kesihatan biasa yang menimpa banyak orang ialah makanan.

Salah satu makanan yang mencetuskan asid perut adalah tomato. Makanan yang sihat untuk orang lain tidak semestinya sihat untuk orang yang mempunyai asid perut. Tomato adalah bukti bahawa. Kandungan asid sitrik dan malik di dalamnya mampu membuat perut meningkatkan penghasilan asid di dalamnya. Sekiranya anda penghidap asid perut, ia harus dielakkan, ya. Bukan hanya tomato yang harus dielakkan, berikut adalah sejumlah makanan dan minuman yang juga harus dielakkan:

Baca juga: Ketahui Gejala Penyakit Asid Perut pada Bayi

  • Makanan berlemak

Salah satu makanan dengan kandungan lemak tinggi adalah makanan yang diproses dengan menggoreng. Tidak hanya dapat memicu munculnya gejala asam lambung, makanan jenis ini juga dapat menghambat proses pengosongan perut.

  • Susu dan diproses

Bagi orang yang mempunyai masalah asid perut kronik, hindari susu dan produknya yang diproses, ya. Dari kajian yang dilakukan, orang dengan asid perut mengalami perut kembung dan asid perut yang naik ke kerongkongan setelah memakan produk tenusu dan produk olahannya.

  • Coklat

Coklat mengandungi metilxanthine . Kandungannya diketahui dapat melonggarkan prestasi otot pengawal injap di kerongkongan. Sekiranya otot diregangkan, maka asid perut yang naik ke esofagus tidak dapat ditahan.

  • Minuman atau Makanan Berkafein

Makanan atau minuman yang mengandungi kafein adalah salah satu pengambilan yang harus dielakkan oleh orang yang menghidap asid perut. Kandungan kafein boleh mencetuskan kenaikan asid perut ke kerongkong.

  • Daun pudina

Daun pudina yang merupakan perasa tambahan untuk minuman atau makanan adalah salah satu pencetus kambuhnya asid perut pada penghidap. Bukan hanya daun pudina yang harus dihindari penderita, anda juga harus menjauhkan diri dari produk berasaskan daun pudina, seperti permen karet.

Baca juga: Trik Memilih Makanan untuk Kanak-kanak dengan Asid Perut

Itulah penjelasan mengapa tomato adalah salah satu makanan yang mencetuskan asid perut. Bukan hanya tomato yang harus dielakkan oleh penderita, serangkaian makanan lain juga harus dielakkan jika anda tidak mahu asid perut tiba-tiba berulang. Sekiranya kesakitan yang anda rasakan tidak dapat ditanggung, sila bincangkan masalah kesihatan yang anda alami dengan doktor dalam aplikasi tersebut , ya.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan manakah yang menyebabkan pedih ulu hati?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pencetus Pedih ulu hati yang biasa.