8 Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan Sebelum Berhubungan Seks

, Jakarta - Aktiviti seksual dengan pasangan adalah perkara yang menyeronokkan dan jelas membawa banyak faedah, baik dari segi fizikal dan psikologi. Pelbagai perkara untuk meningkatkan kualiti seksual terus dicari dan dikembangkan, termasuk makanan yang dipercayai dapat meningkatkan libido. Jenis makanan yang disyorkan umumnya dapat mengekalkan sistem peredaran darah atau baik untuk kesihatan jantung untuk menjaga stamina badan.

Namun, sebilangan pasangan tidak menyedari bahawa ada makanan yang harus mereka hindari untuk melakukan hubungan seks yang berkualiti. Makanan ini biasanya dikaitkan dengan penyebab gangguan pencernaan, atau makanan yang dapat menurunkan libido.

Ingin tahu makanan dan minuman apa yang harus dielakkan ketika anda ingin melakukan hubungan seks dengan pasangan? Inilah ulasannya!

Baca juga: Berapa kali dalam seminggu hubungan intim yang ideal?

1. Tahu

Makanan ini merupakan sumber fitoestrogen yang hebat, yang merupakan hormon tumbuhan yang secara kimia serupa dengan estrogen dan terdapat pada manusia. Tahap tinggi fitoestrogen ini meningkatkan tahap estrogen, yang mengakibatkan penurunan rangsangan seksual pada lelaki dan wanita. Oleh itu, anda harus mengganti pengambilan tahu dengan telur yang kaya dengan vitamin B5 dan B6 untuk mengimbangi libido.

2. Goreng

Makanan goreng seperti makanan goreng juga mengandungi banyak lemak jenuh (trans). Kandungan lemak trans yang berlebihan ini dapat mencetuskan penurunan kadar testosteron, sehingga menyekat aliran darah ke Mr.P. Makanan ini malah boleh mengganggu aktiviti seksual anda dengan pasangan anda.

3. Oatmeal

Makanan ini merupakan sumber serat yang tinggi dan dianggap menyebabkan kembung dan pengeluaran gas berlebihan di dalam perut. Oleh itu, apabila anda mengambil oat sebelum melakukan hubungan seks, ia dapat mengurangkan rangsangan seksual dan mengganggu aktiviti romantis.

4. Pudina

Sama ada dalam bentuk daun segar, suplemen herba, atau minyak pati, pudina diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satunya ialah menyegarkan mulut dan mencegah bau mulut.

Namun, seboleh-bolehnya anda harus mengelakkan pengambilan pudina sebelum melakukan hubungan seks. Pudina dapat menurunkan kadar testosteron dan mengurangkan rangsangan seksual.

Baca juga: 4 Fakta Perubatan Di Sebalik Malam Pertama

5. Makanan masin

Sebilangan besar orang lebih suka makanan masin, kerana sifatnya yang ketagihan. Makanan masin, seperti makanan goreng atau makanan ringan, tinggi natrium. Kandungan ini dapat mengganggu aliran darah ke organ intim, sehingga dapat membuat Mr. P Kesukaran mendapat ereksi semasa hubungan seks.

6. Anggur

Kajian yang dilakukan oleh University of Washington mengatakan bahawa minum arak sebelum hubungan seksual juga tidak digalakkan. Sebabnya kerana anggur dapat mengurangkan kepekaan sentuhan dan mengurangkan keseronokan orgasme semasa melakukan hubungan seks. Kajian itu juga menyimpulkan bahawa lelaki yang sadar lebih baik dapat mengekalkan ereksi daripada lelaki yang mabuk.

6. Minuman Tenaga

Banyak iklan minuman tenaga mendakwa meningkatkan stamina jadi elok diminum sebelum melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, andaian ini tidak sepenuhnya benar.

Minuman tenaga hanya memberi anda tenaga sementara. Tahap gula dan kafein yang tinggi dalam minuman tenaga secara beransur-ansur menurunkan kadar testosteron, sehingga mempengaruhi aktiviti seksual semasa hubungan seksual.

7. Minuman Fizzy

Selain minuman bertenaga, anda juga disarankan untuk tidak mengambil minuman ringan sebelum melakukan hubungan seks. Sebabnya, minuman jenis ini dapat membuat perut anda kembung dan tidak selesa, sehingga memicu anda untuk bersendawa atau cegukan. Ini boleh mengganggu anda dan pasangan semasa melakukan hubungan seks.

Baca juga: Lelaki Perlu Tahu, Ini adalah Mitos dan Fakta Ejakulasi Pramatang

Itu adalah makanan dan minuman yang boleh mengganggu aktiviti seksual anda dengan pasangan anda. Sebaliknya, melancarkan dari Garis Kesihatan , diet yang terdiri daripada kacang, ikan dengan asid lemak omega-3 tinggi, buah, dan sayur-sayuran hijau adalah makanan yang disyorkan untuk meningkatkan prestasi seksual anda.

Namun, jika anda masih ingin mengetahui lebih banyak petua untuk meningkatkan kualiti hubungan intim, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor di melalui sembang. Doktor akan sentiasa bersedia memberi nasihat untuk kesihatan anda, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Kosmopolitan. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Tidak Boleh Anda Makan Sebelum Seks.

Fox News. Diakses pada tahun 2020. Makanan Terburuk untuk Dimakan Sebelum Seks.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Dimakan untuk Seks yang Lebih Baik - dan Perkara Yang Harus Anda Elakkan.