Watak Boleh Dikenali Dengan Warna Kegemarannya, Benarkah?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar anggapan bahawa watak seseorang dapat dikenali dari warna kegemarannya? Ini adalah pengajaran dari psikologi warna, yang merupakan bidang kajian psikologi mengenai peranan warna dalam keperibadian dan kebiasaan seseorang. Namun, adakah benar anda dapat memberitahu watak seseorang dari warna?

Sebenarnya, tidak semestinya. Ini kerana bidang psikologi warna sebenarnya diklasifikasikan sebagai ilmu pseudosains, iaitu konsep dan teori yang dinyatakan dalam bahasa teori saintifik, walaupun teori tersebut tidak disokong oleh langkah-langkah kajian ilmiah yang betul.

Baca juga: Ketahui 7 Psikologi Warna ini

Tidak ketinggalan, watak seseorang sangat unik, bervariasi, dan kompleks, sehingga terasa terlalu sederhana untuk dijelaskan hanya melalui warna kegemaran. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai watak diri sendiri atau seseorang, anda boleh mengadakan perbincangan dengan ahli psikologi di aplikasinya . Kerana, teori membaca watak dari warna juga dapat mengalami pertembungan ketika seseorang menyukai lebih dari 1 warna.

Di samping itu, psikologi warna telah digunakan lebih banyak dalam strategi pemasaran dan penjenamaan, daripada psikologi dalam mengetahui watak orang. Namun, tidak ada yang salah dengan mengetahui apa yang dikatakan oleh psikologi warna mengenai watak anda, bukan? Oleh itu, berikut adalah beberapa makna warna kegemaran pada watak seseorang:

1. Biru

Oleh kerana warna laut sering dikaitkan dengan rasa tenang, pencinta biru biasanya adalah orang yang dapat mencari ketenangan dan ketenangan di tempat-tempat tertentu. Orang yang suka warna biru juga biasanya bergaul, boleh dipercayai, dan senang dicintai.

2. Merah

Orang yang suka warna merah biasanya ekstrovert dan sangat yakin. Merah juga dianggap warna persuasif yang dapat menarik perhatian lawan jenis. Ini mungkin disebabkan oleh reaksi semula jadi tubuh manusia, yang ketika memerah malu wajahnya akan menjadi merah. Itulah sebabnya pencinta merah sering dianggap mempunyai keinginan seks yang tinggi.

Baca juga: Kanak-kanak kecil mempunyai 3 warna mata, ini adalah penjelasan perubatan

3. Hijau

Bukan hanya pencinta alam, orang yang suka warna hijau, menurut psikologi warna adalah orang yang sangat berusaha untuk menjaga kewangan mereka dan cinta hidup. Cara orang lain melihat diri mereka sangat penting. Itulah sebabnya orang yang suka warna hijau sering ingin dilihat berjaya, kaya, dan suka diperhatikan dalam masyarakat.

4. Jingga

Pencinta oren biasanya ingin menjadi pusat perhatian, cenderung flamboyan, dan tidak menyukai perkara yang serius. Mereka adalah orang yang ramah dan disukai.

5. Ungu

Orang yang suka warna ungu adalah individu yang bebas, suka melawan dunia dengan mencipta dunianya sendiri. Mereka menyukai perkara mistik dan selalu melihat dunia dari sudut pandangan mereka sendiri. Ini kadang kala menjengkelkan orang di sekelilingnya.

6. Merah jambu

Kekasih merah jambu adalah orang yang boleh dikatakan benci menjadi orang dewasa. Mereka mempunyai perasaan lembut, naif, dan suka kekanak-kanakan.

Baca juga: Adakah benar orang buta warna hanya melihat hitam putih?

7. Hitam

Orang yang suka warna hitam biasanya adalah orang yang realistik yang sukar difahami dan memerlukan pertolongan dalam mengawal diri. Pandangan mereka yang realistik menjadikan mereka sering bersikap pesimisme dan mood buruk.

8. Putih

Warna putih melambangkan kesucian dan kesucian. Pecinta warna ini mempunyai keperibadian yang suka meyakinkan orang lain dan diri mereka tentang kesucian yang sebenarnya tidak mereka miliki. Mereka adalah orang-orang yang sangat berhati-hati dalam menjaga penampilan.

9. Kelabu

Seperti warna kelabu antara hitam dan putih, orang yang menyukai warna ini adalah orang yang kurang tegas dan sukar membuat janji atau komitmen. Dalam perspektif psikologi warna, kelabu adalah warna yang tidak berperasaan, membosankan, tidak terikat, dan tidak tegas.

Mereka yang suka warna kelabu biasanya tidak mempunyai sesuatu yang disukai atau sangat disukai. Mereka boleh mengambil atau meninggalkan barang sesuka hati dan tidak mempunyai minat atau cita-cita tertentu.

10. Kuning

Orang yang suka warna kuning sangat optimis dan idealis. Tetapi, kerana sifat optimis dan idealis, mereka sering dikucilkan.

Rujukan:
Kesibukan. Diperoleh pada 2019. Apa Warna Kegemaran Anda Mengenai Anda, Kerana Psikologi Warna Adalah Perkara Sebenar.
Psikologi Warna. Diakses 2019. Psikologi dan Makna Warna.