7 Perubahan Wanita Hamil Semasa Trimester Kedua

Jakarta - Ada banyak perubahan yang akan dialami oleh wanita hamil, termasuk perubahan fizikal dan mental. Pada masa ini, kehamilan ibu telah memasuki usia 18-24 minggu. Keadaan janin semakin bertambah, dengan plasenta siap memindahkan oksigen dan nutrien ke tubuh janin.

Baca juga: Perhatikan perkara ini semasa memasuki trimester kedua

1. Perut yang membesar

Perubahan yang pasti berlaku adalah ukuran perut semakin besar. Ini kerana perut mesti memberi lebih banyak ruang untuk janin tumbuh dan berkembang di dalamnya. Semasa perut membesar, ibu bertambah berat badan. Secara amnya, kenaikan berat badan pada trimester kedua adalah 1.5-2 kilogram sebulan sehingga melahirkan.

Baca juga: Bahaya Obesiti Menyasarkan Ibu Semasa Kehamilan

2. Perubahan Payudara

Ini termasuk peningkatan saiz payudara dan perubahan warna pada puting susu. Payudara membesar berlaku kerana pengumpulan lemak di payudara semakin meningkat dan kelenjar susu membesar untuk menghasilkan susu. Kulit payudara juga akan menjadi gelap disertai ketulan kecil di sekitar puting susu. Benjolan ini adalah kelenjar yang menghasilkan minyak agar puting tidak kering.

3. Perubahan Kulit

Sebilangan wanita hamil akan mengalami perubahan kulit pada trimester kedua. Antaranya ialah penampilan bintik-bintik hitam di wajah, garis gelap dari pusar ke alat kelamin, dan penampilan tanda regangan di perut, payudara, punggung, dan paha. Tanda regangan Ini berlaku kerana regangan kulit semasa kehamilan.

Baca juga: 7 Petua Menghilangkan Stretch Marks Selepas Kehamilan

4. Pertumbuhan dan Penebalan Rambut

Perubahan hormon semasa kehamilan juga dapat meningkatkan pertumbuhan rambut, termasuk di kawasan di mana rambut jarang tumbuh. Ini merangkumi muka, lengan dan belakang. Malah, sebilangan wanita hamil juga akan mengalami penebalan rambut kulit kepala.

5. Pergerakan janin di rahim

Ini adalah sesuatu yang dinantikan oleh ramai ibu mengandung. Pada trimester kedua ini, wanita hamil akhirnya dapat merasakan pergerakan janin di dalam rahim. Walaupun pergerakan janin dalam rahim berlaku pada waktu yang berlainan, secara amnya, pergerakan janin dapat dirasakan pada usia kehamilan 20 minggu.

6. Sakit Belakang

Sakit belakang boleh berlaku akibat kenaikan berat badan semasa mengandung, memberi tekanan berlebihan di bahagian belakang. Secara amnya, sakit belakang boleh dirawat dengan:

  • Tingkatkan kedudukan tidur, iaitu dengan tidur menghadap sebelah kiri.
  • Jangan terlalu kerap membawa barang yang berat, termasuk mengelakkan menggunakan kasut tumit tinggi ( tumit tinggi ) semasa mengandung.
  • Tingkatkan kedudukan duduk, iaitu dengan duduk tegak dengan memberi sokongan ke belakang. Contohnya, menggunakan bantal yang diletakkan di belakang punggung atau duduk di kerusi yang mempunyai sandaran lembut di bahagian belakang.

7. Kekejangan Kaki

Kekejangan kaki biasanya berlaku semasa tidur. Ini berlaku kerana tekanan pada kaki yang besar kerana kenaikan berat badan, menyebabkan otot kaki keletihan. Selain itu, kekejangan kaki juga boleh berlaku kerana aliran darah dari kaki yang tidak lancar. Ibu boleh mengatasi kekejangan kaki dengan meregangkan otot betis sebelum tidur, berehat secukupnya, minum banyak air, dan mandi air suam untuk merehatkan otot badan.

Baca juga: Posisi Tidur Berbahaya untuk Wanita Hamil

Itu adalah tujuh perubahan pada wanita hamil semasa trimester kedua. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau aduan lain mengenai kehamilan, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!