Inilah bahaya yang timbul ketika tubuh kekurangan kalium

, Jakarta - Penting untuk selalu memperhatikan pengambilan makanan setiap hari untuk menjaga pemakanan dalam tubuh. Kandungan seperti protein, mineral, karbohidrat dan vitamin sangat penting untuk menjaga kesihatan. Namun, anda juga perlu memastikan badan anda mendapat kandungan potasium yang mencukupi.

Seseorang yang badannya kekurangan kalium akan mengalami hipokalemia. Rupa-rupanya, tubuh kekurangan kalium boleh menyebabkan beberapa bahaya. Dengan itu, penting untuk selalu memastikan badan anda mendapat pengambilan kalium yang mencukupi. Berikut adalah beberapa bahaya yang boleh berlaku apabila badan kekurangan kalium!

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 gejala ini apabila anda kekurangan kalium

Bahaya Yang Muncul Ketika Tubuh Kekurangan Kalium

Kalium atau kalium adalah salah satu elektrolit utama dalam tubuh untuk memastikan sel-sel tubuh terus berfungsi dengan baik. Hanya 2 peratus daripada jumlah kandungan dalam badan yang terdapat dalam aliran darah. Oleh itu, perubahan kecil dalam kadar kalium dapat mempengaruhi fungsi tubuh sehingga aktiviti terganggu.

Tahap kalium darah normal berkisar antara 3.5 hingga 5.0 mEq / liter dalam darah. Dengan pengambilan kalium yang normal, iaitu 70-100 mEq (270 hingga 390 mg / dl). Setiap hari juga buah pinggang mesti mengeluarkan jumlah yang sama. Sekiranya lebih banyak yang hilang daripada yang diambil, orang itu mempunyai hipokalemia.

Kandungan kalium sangat penting untuk dijaga kerana berkaitan dengan fungsi otot, saraf, dan jantung untuk berfungsi dengan baik. Selain itu, kandungan elektrolit juga sangat penting untuk menjaga kesihatan pencernaan dan tulang. Oleh itu, anda mesti mengetahui bahaya yang boleh berlaku sekiranya badan kekurangan kandungan kalium. Berikut adalah beberapa bahaya:

  1. Rhabdomyolysis

Salah satu bahaya yang boleh terjadi akibat badan kekurangan kalium atau hipokalemia adalah rhabdomyolysis. Gangguan ini berlaku ketika tubuh mengalami kerosakan tisu atau kematian pada otot rangka. Kerosakan ini boleh menyebabkan kandungan serat otot bocor ke aliran darah. Ini boleh menjadi kegagalan buah pinggang akut.

Baca juga: 7 Perkara Yang Terjadi Ketika Badan Anda Kekurangan Kalium

  1. Lumpuh Ileus

Ileus lumpuh juga boleh berlaku sebagai bahaya yang disebabkan oleh perkumuhan kalium yang lebih rendah daripada pengambilan. Gangguan berbahaya ini berkaitan dengan gangguan atau kelumpuhan pergerakan usus. Penyakit ini boleh berlaku kerana masalah pencernaan yang teruk.

  1. Gangguan Jantung

Perkara berbahaya lain yang boleh berlaku apabila seseorang kekurangan kalium adalah berlakunya masalah jantung. Ini boleh menjadi jantung yang berdebar-debar kerana berdegup lebih cepat atau lebih keras. Kalium dalam badan berguna untuk membantu tubuh mengatur degupan jantung, jika kekurangannya maka gangguan ini dapat terjadi. Di samping itu, anda juga mungkin menderita aritmia atau degupan jantung tidak teratur kerana hipokalemia.

  1. Sukar bernafas

Anda juga boleh mengalami kesukaran bernafas akibat kekurangan kalium di dalam badan. Kalium berguna untuk membantu menghantar isyarat yang akan merangsang paru-paru untuk menjalankan fungsinya. Apabila hipokalemia berlaku, paru-paru sukar mengembang dan menguncup yang mengakibatkan sesak nafas. Kesan berbahaya yang boleh berlaku adalah bahawa tubuh menghentikan fungsi paru-paru sehingga akhirnya tidak ada oksigen yang masuk ke dalam badan.

Itulah beberapa kesan berbahaya yang boleh berlaku apabila seseorang mengalami kekurangan pengambilan kalium di dalam tubuhnya. Penting untuk selalu memperhatikan pengambilan makanan anda seperti makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain itu, cubalah kurangkan makanan berlemak agar badan lebih sihat.

Baca juga: Inilah sebab wanita terdedah kepada hipokalemia

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan beberapa kesan berbahaya yang boleh berlaku apabila badan kekurangan kalium. Dengan mendengar segala-galanya dari profesional perubatan, sudah tentu anda tahu apa yang harus dilakukan. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Gejala, Sebab, dan Rawatan Kalium Rendah (Hipokalemia).
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Tahap Kalium Rendah dalam Darah Anda (Hypokalemia).