Siapkan 6 perkara ini sebelum melakukan sukan larian

, Jakarta - Berlari adalah jenis senaman yang diketahui berkesan membakar banyak kalori. Bukan hanya itu, sukan ini juga percuma dan boleh dilakukan di mana sahaja. Walaupun berlari sering dianggap sebagai sukan paling mudah, anda masih perlu melakukannya dengan betul untuk mengelakkan kecederaan dan mendapat hasil yang maksimum.

Keletihan yang berlebihan selepas berlari kadang-kadang tidak disebabkan oleh intensiti larian yang berlebihan, tetapi disebabkan oleh teknik berlari atau persiapan yang tidak betul. Oleh itu, berikut adalah beberapa perkara yang mesti anda sediakan sebelum menjalankan:

1. Sediakan Kasut Lari

Masih banyak orang yang mengabaikan persiapan yang satu ini dan menggunakan kasut yang sebenarnya tidak dirancang untuk berlari. Sebenarnya, memakai kasut lari berguna untuk mencegah kecederaan, kapalan, dan masalah kaki yang lain.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

2. Buat Jadual

Membuat jadual latihan bertujuan untuk menjadikan anda lebih konsisten. Setelah anda konsisten, tingkatkan masa berjalan anda sebanyak 10 peratus setiap minggu. Sekiranya anda mula berlari selama 5 minit pada hari pertama, minggu berikutnya anda harus dapat berlari sekurang-kurangnya 5.5 minit.

3. Memanaskan badan

Adalah sangat penting untuk memanaskan badan sebelum memulakan sukan. Pemanasan bertujuan untuk meregangkan badan, supaya otot tidak kaku ketika anda berlari. Otot kaku terdedah kepada otot yang tegang dan menyebabkan kecederaan.

4. Pilih Laluan

Sebelum berlari, anda mungkin perlu memilih laluan yang akan anda lalui. Pastikan laluan yang anda lalui dekat dengan rumah, jadi jika berlaku masalah yang tidak dijangka anda masih tidak jauh dari rumah.

5. Tetapkan Kelajuan

Anda juga harus menyesuaikan kelajuan berjalan agar merasa selesa. Mula berlari dengan kadar yang anda rasa selesa. Jangan terlalu cepat bergerak, kerana terlalu cepat boleh merosakkan diri sendiri atau menurunkan stamina dengan cepat.

Baca juga: Sentiasa Periksa Nadi Anda Semasa Bersenam

6. Minum Air

Berlari akan mencetuskan peluh. Oleh itu, pastikan anda menghidrat badan anda terlebih dahulu sebelum berlari untuk mengelakkan dehidrasi. Minum air sangat penting, terutamanya jika cuaca panas yang boleh menyebabkan peluh lebih banyak. Namun, cubalah untuk tidak minum terlalu banyak air terlebih dahulu kerana boleh membuat perut anda kembung dan membuat anda tidak selesa ketika berlari.

Perkara yang perlu diberi perhatian selepas Berlari

Selain menjalankan persiapan yang harus anda persiapkan, anda juga harus memperhatikan perkara-perkara yang perlu anda lakukan setelah berlari kerana ini tidak kurang pentingnya. Setelah berlari, turunkan degup jantung anda dengan perlahan dengan berjalan dengan laju. Elakkan duduk sebaik sahaja berlari, kerana ini boleh membahayakan sistem kardiovaskular.

Menyejukkan badan sering diabaikan bagi sesetengah orang selepas bersenam. Sebenarnya, penyejukan diperlukan agar otot tidak tegang setelah berlari. Lakukan regangan statik selepas berlari.

Baca juga: Perut Buncit, Cuba Lakukan 5 Latihan Ini Untuk Mengatasinya

Itulah beberapa perkara yang mesti anda sediakan sebelum berlari. Sekiranya anda mengalami aduan kesihatan setelah berlari, segera tanyakan kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Sekarang, hanya dengan telefon pintar yang anda ada, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Hidup Berkemahiran. Diakses pada tahun 2020. Cara Bersedia untuk Larian Pertama Anda.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. 6 Perkara yang Harus Dilakukan Sehari Sebelum Maraton.