Agak Mirip, Apa Perbezaan Antara Mata Merah dan Gejala COVID-19?

"Mata merah boleh menjadi gejala COVID-19. Ini kerana virus korona dapat menjangkiti konjungtiva seseorang dan menyebabkan mata merah. Walau bagaimanapun, mata merah jambu boleh disebabkan oleh banyak perkara selain coronavirus. Penting untuk mengetahui perbezaan antara mata merah jambu yang berkaitan dengan konjungtivitis dan gejala COVID-19. "

, Jakarta - COVID-19 adalah penyakit pernafasan dengan gejala umum batuk dan demam yang berterusan, tetapi itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan gejala mata merah. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit pernafasan juga boleh mempengaruhi mata.

Virus korona dapat menjangkiti seseorang melalui konjungtiva, yang merupakan selaput lendir yang menutupi bahagian depan mata dan melapisi kelopak mata, sehingga dapat menyebabkan konjungtivitis folikel ringan, alias mata merah jambu.

Namun, kerana boleh menjadi gejala dari pelbagai keadaan kesihatan, banyak orang sering keliru dalam menentukan apakah mata merah mereka disebabkan oleh COVID-19 atau keadaan lain. Oleh itu, mari kita ketahui perbezaan antara mata merah dan gejala COVID-19 di sini.

Baca juga: Ketahui Tanda-tanda Virus Corona Menjangkiti Mata

Konjungtivitis dan COVID-19

Mata merah jambu atau konjungtivitis adalah gejala COVID-19 yang kurang biasa. mengikut Persatuan Optometrik Amerika (AOA), mata merah jambu yang berkaitan dengan konjungtivitis hanya dijumpai pada sekitar 1-3 peratus orang yang dijangkiti COVID-19. Walaupun begitu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memasukkan mata merah dalam senarai gejala COVID-19. Untuk memahami mengapa COVID-19 boleh menyebabkan mata merah, pertama anda perlu mengetahui bagaimana coronavirus memasuki badan.

Coronavirus baru, SARS-CoV-2, ditularkan terutama melalui titisan air liur dari orang yang dijangkiti ketika dia batuk atau bersin. Zarah-zarah ini paling kerap masuk melalui hidung atau mulut. Anda juga boleh terkena virus semasa menyentuh meja, gagang pintu atau permukaan lain yang tercemar dengan virus.

Sekiranya anda menyentuh permukaan yang tercemar, kemudian sentuh mata anda tanpa mencuci tangan terlebih dahulu, virus korona boleh menjangkiti konjungtiva anda sehingga menyebabkannya menjadi radang dan membengkak. Apabila itu berlaku, anda akan mengalami mata merah secara automatik. Itulah sebabnya anda tidak boleh menyentuh wajah anda, terutamanya selaput lendir di mulut, hidung dan mata anda, sebelum mencuci tangan atau membasmi kuman terlebih dahulu.

Selain itu, menurut AOA, virus korona yang mempengaruhi sistem pernafasan mudah memasuki mata. Paru-paru, tekak, hidung, saluran air mata, dan konjungtiva anda semua bersambung melalui membran mukus badan anda. Malahan meniup hidung anda boleh menyebabkan virus menular dari sistem pernafasan ke mata anda, sehingga menyebabkan konjungtivitis.

Baca juga: Cegah Corona dengan Mencuci Tangan, Adakah Anda Perlu Menggunakan Sabun Khas?

Satu kajian diterbitkan dalam Oftalmologi JAMA mendapati bahawa gejala yang berkaitan dengan mata, seperti konjungtivitis, lebih mungkin terjadi pada orang dengan kes virus yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Koleksi Kecemasan Kesihatan Awam Alam menyimpulkan bahawa mata merah boleh menjadi gejala awal COVID-19.

Namun, apa yang pasti, mata merah adalah gejala yang jarang berlaku pada orang dengan COVID-19. Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Oftalmologi yang menganalisis 121 pesakit dengan COVID-19 mendapati bahawa hanya 8 dari mereka yang mengalami gejala mata.

Ini termasuk gatal, kemerahan, sobek, keputihan dan sensasi benda asing, yang semuanya merupakan tanda mata merah jambu atau konjungtivitis. Dari lapan pesakit yang mengalami gejala mata, tujuh mempunyai kes virus yang teruk atau kritikal, sementara hanya satu yang dianggap sebagai kes ringan atau sederhana.

Perbezaan antara mata merah dan gejala COVID-19

Tidak semua mata merah pasti merupakan gejala COVID-19. Konjungtivitis boleh disebabkan oleh pelbagai bakteria dan virus. Selain itu, mata merah juga dapat dipicu oleh alahan bermusim yang menyebabkan mata gatal, berair dan bengkak. Kerengsaan, seperti pencemaran udara, klorin di kolam renang dan pendedahan kepada bahan kimia toksik juga boleh menyebabkan mata merah jambu. Jadi, apa perbezaan antara mata merah dan gejala COVID-19.

Menurut AOA dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), berikut adalah beberapa gejala umum mata merah jambu atau konjungtivitis:

 • Merah pada putih mata.
 • Bengkak konjunktiva dan / atau kelopak mata.
 • Peningkatan kepekaan terhadap cahaya.
 • Perasaan marah pada satu atau kedua mata.
 • Peningkatan pengeluaran air mata.
 • Rasa seperti ada benda asing di mata atau dorongan untuk menggosok mata.
 • Gatal, kerengsaan, dan / atau terbakar.
 • Pelepasan dari mata.
 • Kanta lekap terasa tidak selesa dan / atau tidak melekat pada mata.

Mata merah disyaki merupakan gejala COVID-19 apabila disertai dengan gejala berikut:

 • Demam.
 • Batuk.
 • Sesak nafas atau sukar bernafas.
 • Warna kebiruan ke bibir atau wajah.
 • Sakit dada.
 • Keletihan yang melampau.
 • Kehilangan bau dan / atau rasa.

Baca juga: Gejala Corona yang tidak biasa yang perlu diperhatikan

Sekiranya anda masih keliru untuk menentukan punca mata merah anda, hubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, doktor dapat memberikan diagnosis awal dan nasihat kesihatan yang sesuai. Anda juga boleh membeli ubat untuk mata merah melalui kamu tahu. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. COVID-19 dan Mata Anda.
Pencegahan. Diperoleh pada tahun 2021. Mata Pink Mungkin Menjadi Simptom Jarang COVID-19, Menurut Doktor.
Semua Mengenai Visi. Diperoleh pada tahun 2021. Adakah Mata Merah merupakan Gejala COVID-19?