Berhati-hatilah dengan Ibu bapa sumbang mahram terhadap anak-anak

Jakarta - Indera Emosi atau sumbang mahram secara tersembunyi Ini adalah keadaan apabila ibu bapa meminta sokongan emosional untuk anak-anak mereka yang harus diperoleh melalui hubungan orang dewasa. Walaupun kesan sumbang mahram adalah serupa dengan kesan sumbang mahram, istilah ini tidak termasuk gangguan seksual.

Kanak-kanak dalam kedudukan ini mungkin merasa istimewa kerana ibu bapa mereka bersedia untuk berkongsi maklumat orang dewasa dengan mereka dan meminta sokongan daripada mereka, sehingga menimbulkan rasa dekat. Namun, akibatnya cukup membimbangkan kerana ibu bapa kemudian mengabaikan keperluan anak-anak mereka untuk keperluan peribadi mereka.

Tidak ada yang salah sekiranya ibu bapa ingin membina kedekatan dengan bayi. Namun, dalam hubungan ibu bapa-anak yang sihat, ibu bapa akan mengutamakan keperluan emosi anak-anak mereka dan bukan sebaliknya. Apabila anak-anak diletakkan dalam posisi untuk memenuhi keperluan emosi ibu bapa mereka, ia menimbulkan dinamik yang tidak sihat kerana anak berada dalam kedudukan sebagai ibu bapa.

Baca juga: Ini adalah Hubungan antara Kesihatan Mental Ibu Bapa dan Anak-anak

Kesan daripada Kemelut Emosi

Selalunya ditemui, keadaan sumbang mahram berlaku ketika perkahwinan atau hubungan orang dewasa tidak baik, ibu bapa merasa kesepian, atau ada dinamika keluarga yang rosak, seperti perselingkuhan, keadaan kesihatan mental, atau ketagihan. Seorang atau kedua ibu bapa mungkin berusaha memenuhi keperluan emosi mereka melalui anak daripada meminta sokongan daripada orang dewasa.

Kadang-kadang, ibu bapa akan meletakkan anak di tengah atau berkolusi dengan anak, tetapi ini hanya akan meningkatkan tahap pergantungan ibu bapa kepada anak. Sementara itu, anak itu, pada gilirannya, mungkin bimbang harus berpihak atau melindungi ibu bapa.

Perlu diingatkan bahawa dalam banyak kes, ibu bapa yang memupuk dinamika sumbang mahram tidak menyedari kesan tingkah laku mereka, dan tidak berniat membahayakan anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, kesan dan kesakitan sebenarnya adalah sama.

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Corak Keibubapaan yang Boleh Diterapkan oleh Ibu Bapa

Kanak-kanak yang mengalami sumbang mahram mungkin mengalami kesukaran untuk menetapkan batasan, dan memenuhi keperluan mereka sebagai orang dewasa tanpa merasa bersalah secara berlebihan. Di samping itu, hubungan mereka dengan lawan jenis dan seksualiti dapat sangat menghalang kemampuan mereka untuk menjaga keakraban dalam hubungan orang dewasa.

Perasaan sumbang mahram dapat menimbulkan rasa kesetiaan atau kewajiban yang tidak sihat kepada ibu bapa, yang boleh mengakibatkan hubungan cinta atau benci antara anak dan ibu bapa. Kemudian, anda akan terdedah kepada penyalahgunaan bahan, perasaan tidak mencukupi, harga diri yang rendah, dan tingkah laku kompulsif di sekitar pekerjaan, seks, dan mengalami gangguan makan.

Pergolakan emosi juga boleh mempengaruhi dinamika keluarga secara keseluruhan. Seorang pasangan biasanya mengalami ostracisme dan mungkin tidak dapat membina ikatan ibu bapa-anak yang baik. Bukan hanya itu, anak-anak lain juga mungkin merasa diabaikan kerana ibu bapa sangat bergantung pada "anak yang dipilih" jika mereka mempunyai lebih dari satu anak dalam keluarga.

Baca juga: Selalunya Keliru, Inilah Perbezaan Antara Keibubapaan Yang Berwibawa Dan Berwibawa

Bagaimana Untuk Sembuh?

Sekiranya anda pernah mengalami sumbang mahram semasa kecil, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat penyembuhan, termasuk yang berikut:

  • Terapi atau kaunseling: Cari kaunselor yang pakar dalam penderaan, keterikatan atau kebergantungan pada masa kanak-kanak, dan yang memberi tumpuan kepada keperluan mangsa yang selamat. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari ahli psikologi terbaik dan mendapatkan rawatan segera.
  • Jurnal: Menulis mengenai masalah dan pengalaman yang menyedihkan tidak dapat membantu ketika anda berhadapan dengan dinamika tingkah laku obsesif-kompulsif yang sering timbul, sebagai hasil dari mekanisme pertahanan yang diciptakan untuk kelangsungan hidup emosi ketika sumbang mahram berlaku.
  • Pendidikan psiko: Terdapat banyak maklumat dan sumber yang ada yang membantu mendidik dan meningkatkan pemahaman mengenai sumbang mahram. Mendapatkan pemahaman tentang apa yang berlaku dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan dan hubungan anda dapat membantu penyembuhan.Rujukan:
Terapi yang baik. Diakses pada tahun 2021. Perasaan Emosional: Apabila Ibu Bapa Menjadikan Anak-Anak mereka sebagai pasangan.