Hati-hati, jantung koronari boleh menurun pada kanak-kanak!

Jakarta - Penyakit jantung adalah salah satu penyakit paling mematikan yang harus diperhatikan. Juga dikenali sebagai pembunuh senyap kerana menyerang secara tiba-tiba dan membawa maut, malah boleh mati.

Apa yang lebih mengejutkan ialah risiko penyakit jantung boleh diturunkan dari seorang ayah kepada anaknya. Sebilangan penyakit jantung memang berisiko seperti penyakit jantung keturunan.

(Baca juga: Ketahui 7 Gejala Awal Penyakit Jantung )

Penyakit jantung keturunan adalah penyakit jantung koronari. Kecenderungan risiko dijangkiti penyakit ini diturunkan dari ayah ke anak melalui kromosom Y pada lelaki. Kromosom Y adalah bahagian DNA pada lelaki dan dianggap memainkan peranan penting dalam mewarisi penyakit jantung koronari.

Penyelidikan di University of Leicester di UK menganalisis DNA lebih daripada 3.000 lelaki yang tidak berkaitan di UK dan mendapati bahawa 90 peratus dari mereka mempunyai varian kromosom Y yang disebut haplogroup I. Lelaki yang mempunyai kromosom Y haplogroup saya mempunyai 50 risiko peratus lebih tinggi risiko penyakit jantung koronari berbanding lelaki lain.

Orang yang mempunyai Haplogroup I kromosom Y dan melakukan tabiat yang berisiko mencetuskan penyakit jantung seperti merokok dan diet kolesterol tinggi yang dapat menggandakan risiko penyakit jantung.

Penyakit jantung koronari disebabkan oleh penyempitan saluran darah yang membekalkan darah dan oksigen ke jantung. Penyempitan ini boleh menyebabkan serangan jantung. Penyakit jantung koronari menyerang lelaki kira-kira sepuluh tahun lebih awal daripada wanita.

(Baca juga: Gaya Hidup Tidak Sihat, Hati-hati dengan Penyakit Jantung Keturunan )

Ketahui punca dan gejala penyakit jantung keturunan lain dengan bertanya kepada doktor pakar di sini melalui panggilan suara / video dan berbual . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat atau vitamin yang boleh tiba hanya dalam 1 jam. Pemeriksaan makmal juga boleh dilakukan tanpa perlu keluar rumah. Ayuh! muat turun di App Store atau Play Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found