7 Rutin lebaran yang biasa dilakukan oleh orang Indonesia

, Jakarta - Kawasan yang berlainan mempunyai budaya yang berbeza. Sekiranya negara-negara jiran lain mempunyai adat resam ketika menyambut lebaran, sama dengan kita orang Indonesia. Tepatnya rutin lebaran yang biasanya anda alami dan lakukan bersama keluarga menjadi sesuatu yang tidak dapat dilupakan. Berikut adalah rutin Lebaran di Indonesia yang dilakukan oleh orang Indonesia, mana yang paling anda sukai?

  1. Kepulangan

Kepulangan adalah rutin lebaran yang sangat khas di Indonesia. Ritual ini sangat jelas ketika Anda tinggal di Jakarta dan berkewajiban untuk pulang. Menambah keseronokan rutin ini adalah mencari tiket pulang yang mesti dilakukan 1-2 bulan sebelum hari D.

  1. Sungkeman dengan Ibu Bapa

Satu lagi rutin lebaran penting di Indonesia adalah bersendi dengan orang tua atau meminta maaf. Biasanya selepas solat Idul Fitri, akan ada perjumpaan keluarga yang dimulakan dengan meminta maaf kepada ibu bapa.

  1. Makanan tipikal

Apa yang tidak kurang pentingnya dan paling dinanti-nantikan adalah makanan istimewa yang selalu dihiasi semasa rutin lebaran. Bermula dari rendang, ketupat, dan sayur-sayuran lodeh. Biasanya tanpa makanan istimewa, seperti ada sesuatu yang hilang dari perayaan lebaran. (Baca juga: Peningkatan Berat Semasa Berpuasa, Apa Yang Salah?)

  1. Elaun Percutian (THR)

Bagi orang Indonesia, terutama mereka yang mempunyai pekerjaan tetap atau terikat sebagai pekerja di sebuah syarikat, Elaun Hari Raya (THR) adalah rutin yang paling dinantikan. Masalahnya adalah bahawa dari THR ini, pelancong atau orang yang menyambut lebaran menggunakan keperluan mereka untuk pulang atau menyambut lebaran. Bagi anak-anak kecil, Lebaran juga merupakan tradisi untuk mendapatkan wang daripada saudara-mara.

  1. Pakaian baru

Sebenarnya, ini bukan kewajiban bagi orang dewasa, tetapi untuk kanak-kanak, ia menjadi semacam rutin lebaran yang tidak boleh dilewatkan. Sifat memakai pakaian baru adalah sesuatu yang boleh dibanggakan oleh anak-anak untuk dipamerkan kepada rakan mereka. Walaupun makna pakaian baru di lebaran bukan hanya dipamerkan, tetapi simbol bahawa hari baru telah tiba dan inilah masanya untuk melupakan yang lama dan menjadi orang yang lebih baik.

  1. Bertukar Makanan dengan Jiran

Satu lagi rutin lebaran yang menarik di Indonesia yang sering anda lakukan ialah bertukar makanan dengan jiran anda. Walaupun menu diberikan berulang kali, masih ada nuansa berbeza yang berkait rapat dengan berkongsi kebahagiaan dalam perayaan lebaran. (Baca juga: 4 Cara Menghilangkan Sakit Motion Semasa Pulang)

  1. Tradisi Pastri

Kebiasaan mengunjungi saudara, rakan sekerja, atau kenalan telah menjadi rutin lebaran di Indonesia yang tidak boleh diabaikan. Baiklah, untuk menyambut tetamu ini tidak boleh disajikan makanan ringan seperti pastri. Oleh itu, tradisi pastri adalah sesuatu yang tidak dapat dipisahkan sebagai persiapan untuk lebaran. Buat orang gembira dengan sentuhan peribadi , membuat pastri anda sendiri adalah pilihan. Tetapi bagi mereka yang tidak mempunyai lebih banyak masa, mereka lebih suka membeli pelbagai jenis pastri sebagai sambutan untuk para tetamu. (Baca juga: 6 Rawatan Muka sebelum Hari Raya)

Terdapat banyak tradisi unik yang menarik untuk menyambut lebaran. Tentu saja, setiap wilayah memiliki adat dan ritual tersendiri. Akan lebih baik jika anda menikmati lebaran sambil menjaga diet yang sihat, salah satunya adalah membatasi pengambilan makanan manis dan berlemak.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai tetap sihat semasa lebaran, anda boleh bertanya terus ke . Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai keadaan penyakit tertentu, cara mengatasinya, atau cadangan ubat, anda boleh membincangkannya di sini. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found