Inilah Punca Ketidakamanan yang Muncul dalam Hubungan

Jakarta - Tidak selamat , atau rasa tidak selamat dapat terjadi pada siapa saja dan kapan saja, termasuk ketika dalam hubungan. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa sebab, seperti mempunyai harga diri atau keyakinan diri yang rendah, masih membawa emosi dari hubungan masa lalu, menerapkan gaya keibubapaan yang salah, selalu bergantung pada pasangan, dan sering membandingkan pasangan anda dengan pasangan anda. Berikut adalah penjelasan mengenai setiap penyebabnya tidak selamat yang:

Baca juga: Inilah Yang Berlaku Apabila Anda Rasa Tidak Selamat

1. Mempunyai Harga Diri atau Keyakinan yang Rendah

Rasa rendah diri atau keyakinan diri adalah penyebabnya tidak selamat dalam hubungan. Keadaan ini biasanya berkaitan dengan pendidikan rendah pasangan mereka atau kejadian seseorang yang sering dibuli di sekolah. Sekiranya anda selalu diejek dengan kata-kata kasar, seseorang akan bertambah dewasa secara automatik corak pemikiran seperti apa yang sering mereka dengar.

Sekiranya anda membesar dengan kata-kata sumpah dan intimidasi ( membuli ) dari rakan, secara automatik akan mempengaruhi semua aspek kehidupan seiring bertambahnya usia. Semua pengalaman pahit ini memberi implikasi jangka panjang kepada seseorang dan jika dibiarkan tidak dapat diselesaikan, ia akan berterusan hingga dewasa.

2. Masih Membawa Emosi dari Hubungan Masa Lalu

Sebab tidak selamat dalam hubungan seterusnya kerana mereka masih terbawa oleh emosi dari hubungan masa lalu. Dalam kebanyakan kes, seseorang memilih untuk menamatkan hubungan beracun . Bukan hanya hubungan yang mesti berakhir, kenangan negatif hubungan itu juga harus terputus. Pada sesetengah orang, emosi negatif dari hubungan masa lalu kadang-kadang membawa ke hubungan seterusnya.

Keadaan ini menjadi beban emosi yang tidak dapat diselesaikan, sehingga mencetuskan rasa tidak selamat dan kegelisahan tanpa sebab yang jelas. Secara tidak sedar anda telah mengalami kesakitan atau luka yang disebabkan oleh bekas kekasih anda. Akibatnya, anda mengembangkan perasaan ini pada pasangan seterusnya, sehingga sukar untuk membentuk kepercayaan.

Baca juga: Cara yang betul untuk mengatasi rasa tidak selamat pada orang dewasa

3. Penerapan Keibubapaan Ibu Bapa yang Salah

Berdasarkan kajian psikologi yang dilakukan, salah satu penyebabnya tidak selamat dalam hubungan boleh dipengaruhi oleh gaya keibubapaan yang salah. Kesalahan keibubapaan sejak kecil akan membentuk trauma yang berterusan hingga dewasa, dan mempunyai kesan penting dalam membentuk hubungan peribadi dan sosial. Ini kerana anak-anak dengan keibubapaan yang salah tidak mempunyai rasa aman dari ibu bapa mereka, oleh itu keperluan emosi mereka tidak pernah dipenuhi.

Keadaan ini mempengaruhi hubungan ketika dia dewasa, kerana dia sukar untuk meluahkan perasaannya, kerana dia tidak mempunyai pengalaman ini pada masa kecil. Segala sesuatu yang harus diperoleh oleh anak-anak pada masa kanak-kanak, mereka tidak mendapat dari ibu bapa. Akibatnya, sebagai orang dewasa, kanak-kanak cenderung memperlihatkan ketakutan ini dengan cara yang jelas, seperti rasa cemburu yang berlebihan, sangat sensitif, selalu bertanya sama ada pasangannya menyayangi mereka, dan sebagainya.

4. Sentiasa Bergantung pada Pasangan Anda

Sebelum menjalin hubungan, seseorang sering melakukan perkara yang disukainya sebagai hobi atau tujuan dalam kehidupan di masa depan. Ia dapat membentuk identiti, atau hanya memberikan rasa kepuasan. Setelah mempunyai pasangan, banyak orang kehilangan identiti atau identiti mereka. Akibatnya, mereka terus berpegang pada pasangan mereka, dan mulai bergantung pada pasangan mereka untuk memberikan kepuasan yang seharusnya dapat mereka lakukan sendiri.

Keadaan ini tidak sihat, kerana rasa cemburu dapat terbentuk setiap kali pasangan anda menemui kebahagiaan yang tidak berkaitan dengan anda. Bukan hanya itu, jenis ini juga tidak merasa senang apabila terdapat perubahan positif yang berlaku dalam kehidupan pasangan mereka. Daripada merasa senang dan menyokong, anda merasa gelisah dan tidak selamat, kerana ada perkara lain yang membuat pasangan bahagia selain anda.

Baca juga: Rasa Tidak Selamat, Inilah 5 Petua untuk Mengatasinya

Sekiranya anda mengalami beberapa perkara yang disebutkan di atas, diperlukan kesedaran diri dan mengakui bahawa adalah salah untuk melakukannya. Lakukan komunikasi terbuka oleh pasangan anda untuk mencari jalan untuk mengatasinya. Sekiranya anda tidak menemui jalan terbaik, minta bantuan pakar. Anda boleh berjumpa secara langsung dengan ahli psikologi atau psikiatri di hospital terdekat untuk membantu menyelesaikan masalah yang anda hadapi.

Rujukan:
Life Hacks. Diakses pada tahun 2021. 5 Punca Ketidakamanan dalam Perhubungan Tidak Dilupakan.
Terapi yang baik. Diakses pada tahun 2021. Ketidakamanan.
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. 4 Tanda Cinta Tidak Selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found