5 Cara Mengatasi Masalah Bibir Yang Puas Semasa Berpuasa

, Jakarta - Masalah Apa yang biasanya berlaku semasa berpuasa adalah bibir kering dan pecah-pecah. Tidak memakan air selama belasan jam pasti menjadikan bibir kering. Oleh itu, untuk mengatasi bibir yang pecah-pecah, anda memerlukan beberapa petua ini. (Baca juga: 4 Petua untuk Menjaga Kesihatan Pergigian Semasa Berpuasa)

  1. Minum air yang banyak

Nah, pada waktu subuh atau iftar, tingkatkan penggunaan air. Jangan minum kopi atau teh terlalu kerap, yang sebenarnya dapat mengurangkan kelembapan di bibir anda. Semasa berbuka puasa, campurkan aktiviti anda dengan minum seteguk air. Dengan mengaplikasikannya secara teratur, anda dapat mengatasi bibir yang pecah-pecah sambil mengganti cecair badan yang hilang.

  1. Menyental

Sebelum tidur, cuba lakukan ritual menggosok bibir sekurang-kurangnya 1-2 kali seminggu. Untuk melakukan ini, yang anda perlukan hanyalah madu dan gula. Caranya, campurkan kedua-dua bahan tersebut dan gosokkannya di bibir sambil digosok perlahan, kemudian diamkan 2-3 minit. Selepas itu, lap bibir yang telah gosok dengan kain suam baru dibasuh dengan air suhu biasa. Ritual ini akan membuang sel-sel mati di bibir dan menjadikan bibir lebih lembut dan lembut. Jangan lupa untuk memohon balsem bibir sebagai penamat , supaya bibir tetap lembap sepanjang malam, bahkan keesokan harinya.

  1. Elakkan Makanan Asin dan Pedas

Cara lain untuk mengatasi bibir pecah-pecah adalah dengan mengelakkan makanan masin dan pedas di suhoor. Makanan pedas dan masin hanya akan memberi anda kesan dahaga yang cepat dan juga menjadikan bibir dan tekak anda panas dan kering.

  1. Lidah Buaya

Memohon lidah buaya pada waktu malam boleh menjadi salah satu cara mengatasi bibir yang pecah-pecah. Caranya mudah, cuma masukkan daging lidah buaya ke bibir dan biarkan semalaman. Sekiranya bibir kering dan pecah-pecah cukup parah sehingga menyebabkan luka, lidah buaya juga dapat menyembuhkan luka di bibir anda. Sebagai faedah tambahan, anda juga boleh mengonsumsi lidah buaya untuk menyejukkan pencernaan dan melegakan sakit otot. Selain itu, setelah seharian melakukan aktiviti yang menjadikan tubuh terasa gatal, makan lidah buaya juga dapat mengembalikan kecergasan otot.

  1. Balsem Bibir

Agar bibir anda sentiasa terhidrasi sepanjang hari, ada baiknya anda mempunyai beg balsem bibir dan sapukannya setiap kali bibir terasa kering dan pecah-pecah. Pilih balsem bibir berkecuali supaya tidak membuat anda lapar. Saya takut, jika balsem bibir Sekiranya anda merasakan buah atau coklat, anda tergoda untuk membatalkan dan mengganggu konsentrasi sepanjang hari.

Sebagai tambahan kepada kaedah yang disebutkan di atas, terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk merawat bibir yang pecah-pecah dan ini lebih kepada kebiasaan. Jangan menggigit bibir terlalu kerap kerana hanya akan menjadikan bibir kering menjadi lebih teruk. Kebiasaan menjilat bibir ternyata juga menjadikan bibir lebih kering. Pada bulan puasa ini, cuba ubah jenisnya Gincu -mu dengan mengelakkan jenis matte . gincu matte cenderung mengeringkan bibir dan kehilangan kelembapan.

Bibir betul-betul kering masalah sangat ketika berpuasa. Menjaga pengambilan cecair badan anda pada bulan puasa dapat membantu menjaga kelembapan bibir. Jangan lupa makan lebih banyak makanan yang mengandungi serat dan vitamin C, dan elakkan makanan goreng dan santan. (Baca juga: 4 Masalah Kecantikan Yang Muncul Semasa Puasa)

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mengatasi bibir yang pecah-pecah pada bulan puasa, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .