5 Rawatan untuk Fibrilasi Ventrikular

, Jakarta - Untuk dapat mengedarkan darah dengan betul, jantung mesti berdegup dengan irama biasa. Apabila jantung berdegup terlalu laju atau terlalu perlahan, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan. Salah satu kelainan irama jantung yang paling biasa adalah fibrilasi ventrikel, di mana jantung berdegup dengan sangat pantas.

Ini dipicu oleh gangguan pada impuls elektrik di jantung, menyebabkan ruang jantung (ventrikel) bergetar tidak terkawal. Akibatnya, jantung tidak dapat mengepam darah dengan betul ke seluruh badan yang akhirnya menyebabkan bekalan darah dan oksigen ke organ penting berhenti. Fibrilasi ventrikel tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, kerana boleh menyebabkan penghidap kehilangan kesedaran, dan bahkan mati. Oleh itu, ketahui 5 rawatan berikut untuk fibrilasi ventrikel.

Baca juga: Inilah sebab mengapa orang boleh pingsan kerana degupan jantung menurun

Punca Fibrilasi Ventrikular

Denyutan jantung seseorang dipengaruhi oleh impuls elektrik. Apabila proses mengalirkan elektrik ke jantung terganggu, ia akan menyebabkan irama jantung menjadi tidak teratur. Gangguan elektrik ini paling kerap berlaku setelah seseorang mengalami serangan jantung sebelumnya. Walau bagaimanapun, rangsangan elektrik juga dapat terganggu kerana parut pada otot jantung.

Proses pengaliran elektrik yang terganggu akan menyebabkan ruang jantung (ventrikel) bergerak sangat cepat atau juga dikenali sebagai takikardia ventrikel. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, takikardia ventrikel akan mencetuskan keadaan yang lebih teruk, iaitu fibrilasi ventrikel.

Baca juga: Ketahui 5 Jenis Takikardia, Punca Denyutan Jantung Tidak normal

Apabila fibrilasi ventrikel berlaku, dua ruang bawah jantung tidak dapat mengepam darah dengan betul. Ini mengakibatkan tekanan darah penghidap menurun secara drastik dan bekalan darah ke seluruh badan, terutama organ penting, dihentikan.

Selain mempunyai sejarah serangan jantung secara tiba-tiba, faktor-faktor berikut juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami fibrilasi ventrikel:

  • Pernah mengalami fibrilasi ventrikel sebelum ini

  • Kelainan pada otot jantung

  • Menghidap penyakit jantung kongenital

  • Menggunakan ubat haram, seperti kokain

  • 45-75 tahun

  • Kelainan elektrolit dalam badan, seperti magnesium dan kalium

  • Cedera yang menyebabkan kerosakan pada otot jantung, contohnya dari letusan elektrik.

Rawatan Fibrilasi Ventrikel

Sekiranya anda mengalami gejala fibrilasi ventrikel, seperti degupan jantung yang sangat cepat, sakit dada, pening, dan sesak nafas, anda harus segera menghubungi ambulans. Sebabnya, orang yang mengalami fibrilasi ventrikel biasanya akan pingsan atau kehilangan kesedaran dalam satu jam setelah mengalami gejala ini.

Terdapat dua jenis rawatan yang dapat dilakukan untuk pengidap fibrilasi ventrikel, iaitu rawatan khas untuk keadaan kecemasan dan mencegah serangan berulang.

Memandangkan bahawa fibrilasi ventrikel adalah keadaan kecemasan yang boleh mengancam nyawa, rawatan kecemasan perlu dilakukan untuk memulihkan aliran darah ke seluruh tubuh, sehingga penghidapnya dapat menghindari kerosakan pada otak dan organ tubuh yang lain. Rawatan berikut untuk fibrilasi ventrikel boleh dilakukan dalam keadaan kecemasan:

1. Sediakan Resusitasi Cardiopulmonary atau CPR

Segera lakukan CPR pada orang yang pingsan sehingga aliran darah ke seluruh badan terjaga. Cara melakukan CPR adalah dengan memberi tekanan pada dada (kompresi) sebanyak 100 kali seminit menggunakan tangan. Lakukan ini sehingga alat kejutan ( defibrilator ) tiba di tempat kejadian.

2. Menggunakan Peranti Kejutan Jantung (Defibrillator)

peranti kejutan ( defibrilator ) berguna untuk menyampaikan gelombang elektrik ke dada dan jantung sehingga degupan jantung kembali ke irama biasa.

Sementara itu, untuk kes fibrilasi ventrikel yang disebabkan oleh tisu parut akibat serangan jantung, atau perubahan struktur jantung, doktor akan menetapkan ubat atau mencadangkan prosedur tertentu untuk mencegah serangan selanjutnya:

3. Ubat antiaritmia dan penyekat beta

Kedua-dua ubat boleh diberikan untuk jangka masa panjang atau untuk orang yang mengalami fibrilasi ventrikel yang mengalami kecemasan atau serangan jantung.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang kuat untuk mengatasi serangan jantung

4. Pemasangan Defibrillator

Setelah keadaan pesakit stabil, doktor boleh mengesyorkan defibrilator yang dapat ditanam untuk memantau irama jantung. Apabila irama jantung menjadi perlahan, alat ini dapat menghantar isyarat elektrik untuk merangsang jantung.

5. Angioplasti Koronari dan Pemasangan Stent

Prosedur ini boleh dilakukan untuk merawat penyakit jantung koronari yang teruk. Angioplasti koronari dilakukan dengan membuka saluran darah yang tersumbat dan tetap terbuka dengan meletakkan stent sehingga darah dapat mengalir lancar ke jantung.

Itulah 5 rawatan yang boleh dilakukan untuk fibrilasi ventrikel. Sekiranya anda pernah mengalami serangan jantung sebelumnya, lebih baik berbincang dengan doktor anda mengenai cara-cara untuk mencegah fibrilasi ventrikel. Anda boleh meminta doktor menggunakan aplikasi tersebut . Masa lalu Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.