Meninggal dunia setelah dijatuhkan hukuman, inilah penyebab kematian mendadak

Jakarta - Fanli Lahingide (14), seorang pelajar sekolah menengah pertama di Kota Manado, Sulawesi Utara, meninggal dunia setelah menjalani hukuman di sekolah di hari Selasa (1/10). Tidak lama setelah berlari, Fanli telah meminta izin guru piket untuk berehat kerana dia letih, tetapi pada masa itu Fanli tidak mendapat izin dan harus menyelesaikan hukuman.

Baca juga: Bolehkah Aritmia Menyebabkan Kematian Mendadak?

Pada pusingan kedua, Fanli akhirnya tidak sedarkan diri dan dibawa ke hospital oleh sekolah. Namun, Fanli akhirnya meninggal dunia pada pukul 08.40 WITA. Hingga kini, kematian Fanli masih dalam pemeriksaan oleh sepasukan doktor untuk menentukan punca kematian Fanli. Ya, kematian boleh berlaku di mana sahaja dan kapan saja, bukan hanya untuk orang yang memasuki usia tua, orang muda juga rentan terhadap kematian mendadak.

Ketahui Penyakit yang Menyebabkan Kematian Tiba-tiba

Kematian mendadak yang disebut berlaku dalam masa 60 minit dari gejala pertama yang dialami sehingga nafas terakhir pesakit. Bukan hanya faktor usia, ada penyakit yang menyebabkan kematian secara tiba-tiba pada seseorang, seperti:

1. Serangan Jantung

Bukan hanya seseorang yang sudah tua, orang muda terdedah kepada serangan jantung. Serangan jantung adalah keadaan yang berlaku apabila aliran darah dan oksigen ke otot jantung tersekat, menyebabkan jantung tidak mendapat cukup oksigen. Selain itu, kegagalan jantung kongenital juga dapat menyebabkan kematian mendadak, keadaan ini dapat dicegah dengan melakukan pemeriksaan kesihatan jantung secara berkala.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Menyebabkan Serangan Jantung pada Usia Muda

2. Asma

Serangan asma boleh berlaku secara tiba-tiba dan menyebabkan kematian pada penghidapnya jika tidak dirawat dengan segera. Asma adalah penyakit kronik yang perkembangannya beransur-ansur, kematian yang disebabkan oleh asma boleh disebabkan oleh penghidapnya yang tidak menyedari keadaan asma yang mereka alami. Asma dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara yang menyukarkan seseorang untuk bernafas. Selain sukar bernafas, ada gejala asma lain, seperti sakit dada, batuk, dan mengi. Lakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk mengetahui punca gejala yang anda alami sehingga asma dapat dicegah.

3. Dehidrasi

Tidak boleh lupa untuk memenuhi keperluan cecair dalam badan setiap hari. Kekurangan cecair boleh menyebabkan badan menjadi kering. Dehidrasi adalah keadaan apabila badan kehilangan lebih banyak cecair daripada cecair yang masuk ke dalam badan. Keadaan ini tentunya sangat berbahaya bagi kesihatan kerana boleh menyebabkan pelbagai fungsi organ tidak berfungsi. Bukan hanya itu, dehidrasi yang tidak dirawat dengan segera juga boleh menyebabkan kematian.

Kenali Sindrom Kematian Mendadak

Ketahui sindrom kematian secara tiba-tiba yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak kecil. Sindrom kematian mendadak adalah istilah yang merujuk kepada gangguan kesihatan fungsi jantung yang menyebabkan jantung berhenti sementara dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: 4 Faktor yang Meningkatkan Potensi untuk Sindrom Kematian Bayi

Biasanya, seseorang yang mengalami sindrom kematian secara tiba-tiba tidak menunjukkan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, seseorang dengan keadaan jantung berisiko mengalami sindrom kematian secara tiba-tiba.

Mencegah sindrom kematian secara tiba-tiba boleh dilakukan dengan mengelakkan pelbagai faktor yang meningkatkan risiko penyakit di dalam badan. Bersenam secara teratur, makan makanan sihat, dan pemeriksaan kesihatan berkala atau pemeriksaan kesihatan membantu mengelakkan sindrom kematian secara tiba-tiba.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Apa Itu Sindrom Kematian Mendadak dan Adakah Pencegahan Mungkin
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2019. Asma Menyerang Kematian
Projek Rehidrasi. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Dehidrasi Berbahaya?