Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pemeriksaan HIV / AIDS

, Jakarta - Ujian HIV / AIDS adalah satu-satunya cara untuk mengetahui apakah seseorang mempunyai virus HIV. Ujian yang dilakukan juga boleh berbeza-beza. Beberapa jenis ujian memeriksa darah atau cecair badan lain untuk dijangkiti. Walau bagaimanapun, kebanyakan ujian secara amnya tidak mengenali HIV dengan segera. Ini kerana badan memerlukan masa untuk membuat antibodi dalam badan.

Pemeriksaan HIV / AIDS sangat penting. Sebabnya, semakin cepat virus dikesan, semakin cepat anda memulakan rawatan. Orang dengan HIV yang memulakan rawatan sedini mungkin memiliki peluang hidup yang lebih tinggi dan berisiko terkena AIDS. Inilah ujian HIV / AIDS yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Harus Tahu, HIV dan AIDS berbeza

Jenis Ujian HIV

Terdapat beberapa jenis ujian HIV / AIDS, iaitu:

1. Ujian Pemeriksaan Antibodi

Pemeriksaan antibodi dilakukan dengan memeriksa protein yang dibuat oleh tubuh dalam 2-8 minggu setelah jangkitan HIV. Ujian ini juga dipanggil ujian immunoassay atau ELISA. Ujian ini diketahui sangat tepat berbanding dengan jenis ujian lain. Ujian saringan antibodi adalah variasi antara ujian darah dan cecair oral. Selain tepat, hasil ujian juga cukup pantas, yang boleh memakan waktu kurang dari 30 minit.

2. Ujian Gabungan Antibodi / Antigen

Kelebihan ujian gabungan antibodi / antigen adalah bahawa ia dapat mengesan HIV lebih awal daripada ujian saringan antibodi. Ujian ini berfungsi dengan memeriksa antigen HIV, protein yang disebut p24 yang merupakan sebahagian dari virus dan muncul 2-4 minggu setelah jangkitan. Bukan hanya itu, ujian ini juga memeriksa antibodi HIV. Tambahan lain, ujian antibodi / antigen juga cukup pantas dan dapat memberikan hasil dalam 20 minit.

3. Ujian Asid Nukleik

Ujian asid nukleik atau ujian RNA berfungsi dengan mencari virus itu sendiri dan dapat mendiagnosis HIV kira-kira 10 hari setelah seseorang dijangkiti. Ujian ini agak mahal, jadi biasanya bukan pilihan pertama. Walau bagaimanapun, jika doktor menilai anda berisiko tinggi dan mempunyai gejala, ujian RNA biasanya disyorkan.

Baca juga: Berikut adalah penjelasan mengenai tahap jangkitan HIV hingga AIDS

Keputusan Ujian HIV

Sekiranya keputusan ujian itu positif, ini bermakna terdapat kesan virus HIV di dalam badan anda. Sekiranya anda melakukan ujian pantas, doktor anda biasanya akan mencadangkan ujian makmal lebih lanjut untuk mengesahkan diagnosis. Walau bagaimanapun, ujian HIV positif tidak bermaksud anda menghidap AIDS, tahap penyakit yang paling maju. Rawatan HIV dapat mencegah HIV daripada berkembang menjadi AIDS.

Oleh itu, segera berjumpa doktor mengenai terapi antiretroviral (ART). Ubat-ubatan ini mampu mengurangkan jumlah virus di dalam badan hampir ke titik di mana virus itu tidak dapat dikesan ketika diuji. Ubat ini juga melindungi sistem imun sehingga jangkitan HIV tidak berkembang menjadi AIDS.

Sekiranya ternyata hasil ujian HIV adalah negatif, anda masih perlu mengambil langkah pencegahan untuk melindungi diri daripada HIV, seperti mengamalkan seks selamat dan mengambil profilaksis pra-pendedahan (PrEP). Diperlukan waktu hingga 6 bulan untuk badan mempunyai cukup antibodi untuk mendapatkan hasil positif pada beberapa ujian. Oleh itu, anda perlu melakukan ujian lagi 6 bulan kemudian untuk memastikannya.

Baca juga: Hari AIDS Sedunia, Ketahui Mitos mengenai Penularan HIV / AIDS

Masih ada soalan lain mengenai HIV / AIDS? Jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ujian HIV.
Kesihatan UCSF. Diakses pada tahun 2020. Diagnosis HIV.