Pelbagai Pemeriksaan Sistem Reproduksi Lelaki

“Keseluruhan sistem pembiakan lelaki bergantung pada hormon, yang merupakan bahan kimia yang merangsang atau mengatur aktiviti sel atau organ. Sebilangan besar lelaki memutuskan untuk memeriksa sistem pembiakan mereka ketika masalah berkaitan kesuburan berlaku. Pemeriksaan fizikal umum dan analisis sperma adalah pemeriksaan awal sistem pembiakan lelaki. "

, Jakarta - Sistem pembiakan lelaki kebanyakannya terletak di luar badan. Organ luaran ini adalah zakar, skrotum, dan testis. Organ dalaman merangkumi vas deferens, prostat, dan uretra. Sistem pembiakan lelaki bertanggungjawab untuk fungsi seksual dan kencing.

Keseluruhan sistem pembiakan lelaki bergantung pada hormon, iaitu bahan kimia yang merangsang atau mengatur aktiviti sel atau organ. Hormon utama yang terlibat dalam fungsi sistem pembiakan lelaki adalah hormon perangsang folikel (FSH), hormon luteinizing (LH) dan testosteron. Sekiranya sistem pembiakan lelaki mempunyai masalah dengan fungsi, perlu diperiksa mengikut lokasi masalahnya.

Baca juga: Libido Boleh Mempengaruhi Kesihatan Reproduksi

Beberapa Pemeriksaan Sistem Reproduksi Lelaki

Sebilangan besar lelaki memutuskan untuk memeriksa sistem pembiakan mereka ketika masalah kesuburan berlaku. Prosedur untuk memeriksa sistem pembiakan lelaki biasanya melibatkan:

  • Pemeriksaan fizikal umum dan sejarah perubatan. Ini termasuk memeriksa alat kelamin dan bertanya mengenai keadaan kongenital, masalah kesihatan kronik, penyakit, kecederaan, atau pembedahan yang mempengaruhi kesuburan. Doktor juga boleh bertanya mengenai tabiat seksual dan perkembangan seksual semasa baligh.
  • Analisis sperma. Sampel air mani dapat diperoleh dengan beberapa cara yang berbeza. Seorang lelaki boleh memberikan sampel dengan melancap dan mengeluarkan ejakulasi ke dalam bekas khas di pejabat doktor.

Sperma kemudian dihantar ke makmal untuk mengukur jumlah sperma yang ada dan mencari kelainan bentuk (morfologi) dan pergerakan (motilitas) sperma. Makmal juga akan memeriksa sperma untuk mengetahui tanda-tanda masalah seperti jangkitan.

Baca juga: Puasa bermanfaat bagi Kesihatan Reproduksi Lelaki

Selalunya didapati bahawa jumlah sperma berubah secara signifikan dari satu spesimen ke spesimen yang lain. Dalam kebanyakan kes, beberapa ujian analisis sperma dilakukan dalam jangka masa tertentu untuk memastikan hasil yang tepat. Sekiranya analisis sperma adalah normal, doktor anda boleh mengesyorkan pemeriksaan rapi pasangan wanita sebelum menguji kemandulan lelaki sekali lagi.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan di atas, doktor anda mungkin mengesyorkan ujian tambahan untuk mengenal pasti punca masalah sistem pembiakan. Pemeriksaan ini adalah:

  • ultrasound skrotum. Ujian ini menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambar di dalam badan. Ultrasound skrotum membantu doktor melihat sama ada terdapat varikosel atau masalah lain pada testis dan struktur sokongan.
  • Ultrasound transrectal. Pemeriksaan ini menggunakan tongkat kecil yang dilincirkan dan kemudian dimasukkan ke dalam rektum. Prosedur ini membolehkan doktor memeriksa prostat dan mencari penyumbatan pada tiub yang membawa sperma.
  • Ujian hormon. Hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari, hipotalamus, dan testis memainkan peranan penting dalam perkembangan seksual dan pengeluaran sperma. Kelainan pada sistem hormon atau organ lain juga boleh menyebabkan kemandulan. Ujian darah mengukur tahap testosteron dan hormon lain.
  • Urinalisis selepas ejakulasi. Sperma dalam air kencing dapat menunjukkan sama ada sperma bergerak ke belakang ke pundi kencing dan bukannya keluar dari zakar semasa ejakulasi (ejakulasi retrograde).

Baca juga: Lelaki dan wanita, ini adalah petua untuk menjaga kebersihan alat kelamin

  • Ujian genetik. Apabila kepekatan sperma sangat rendah, mungkin ada masalah genetik. Ujian darah dapat menunjukkan sama ada terdapat perubahan kecil pada kromosom Y, tanda gangguan genetik. Ujian genetik mungkin juga diperlukan untuk mendiagnosis pelbagai sindrom yang diwarisi.
  • Biopsi testis. Ujian ini memerlukan mengambil sampel testis dengan jarum. Sekiranya hasil biopsi testis menunjukkan bahawa pengeluaran sperma adalah normal, masalahnya mungkin disebabkan oleh penyumbatan atau masalah lain dengan pengangkutan sperma.
  • Ujian fungsi sperma khas. Sejumlah ujian dapat digunakan untuk memeriksa seberapa baik sperma bertahan setelah ejakulasi, seberapa baik sperma menembus telur, dan jika ada masalah yang melekat pada telur. Ujian ini tidak kerap digunakan dan biasanya tidak mengubah cadangan rawatan secara signifikan.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai pelbagai pemeriksaan sistem pembiakan lelaki. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan sistem pembiakan dan berminat untuk menjalani pemeriksaan, segera jadualkan lawatan doktor ke hospital melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kemandulan lelaki

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ujian Kesuburan untuk Lelaki

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Sistem Reproduktif Lelaki