Bolehkah Jangkitan Saluran Kencing Dirawat Tanpa Antibiotik?

, Jakarta - Saluran kencing adalah saluran yang berfungsi membuang sisa dan toksin dalam air kencing. Apabila saluran ini dijangkiti, orang itu mengalami jangkitan saluran kencing (UTI). Jangkitan saluran kencing berlaku apabila bakteria masuk dan membiak di saluran.

Jangkitan tidak hanya terbatas pada memasuki saluran, tetapi infeksi juga dapat berkembang ke uretra, pundi kencing, ureter, dan bahkan ginjal. Seseorang yang mempunyai UTI pada umumnya merasakan sakit di bahagian bawah perut, kerap membuang air kecil, dan air kencing yang mengandungi darah. Kerana UTI disebabkan oleh bakteria, antibiotik sering menjadi garis utama rawatan. Namun, adakah UTI masih boleh dirawat tanpa antibiotik? Lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Elakkan 5 Tabiat yang Menyebabkan UTI pada Wanita

Bolehkah UTI Dirawat Tanpa Antibiotik?

Sebilangan besar UTI tidak begitu serius. Walau bagaimanapun, UTI yang tidak dirawat mempunyai risiko merebak ke buah pinggang dan aliran darah dan mengancam nyawa. Antibiotik sering digunakan sebagai rawatan utama UTI. Gejala UTI biasanya bertambah baik dalam dua hingga tiga hari setelah penghidap memulakan terapi antibiotik.

Melancarkan dari garis kesihatan, 25-42 peratus UTI yang tidak rumit diselesaikan sendiri. Dalam kes ini, orang boleh mencuba pelbagai rawatan di rumah untuk mempercepat pemulihan. Jadi, UTI masih boleh dirawat dengan rawatan di rumah selagi keadaannya tidak berisiko menyebabkan komplikasi.

Rawatan Rumah untuk UTI

Walaupun rawatan UTI tanpa antibiotik dapat dilakukan, hingga kini antibiotik tetap menjadi rawatan standard yang paling berkesan. Walau bagaimanapun, antibiotik tidak harus menjadi satu-satunya rawatan untuk UTI. Antibiotik boleh digabungkan dengan rawatan di rumah sehingga keadaannya menjadi lebih baik dengan cepat. Berikut adalah rawatan rumah yang boleh anda cuba merawat UTI:

  1. Penggunaan Cranberry

Kranberi Mengandungi bahan-bahan yang dapat menghentikan bakteria melekat pada dinding saluran kencing. Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, anda mungkin dapat mengurangkan risiko UTI dengan memakan jus kranberi tanpa gula, makanan tambahan kranberi , atau kranberi kering.

Baca juga: Adakah benar minuman bersoda meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing?

  1. Minum banyak air

Apabila anda mempunyai UTI, membuang air kecil boleh menyakitkan. Untuk itu, anda mesti minum air sebanyak mungkin. Semakin banyak anda minum, semakin banyak air kencing yang anda keluarkan. Walaupun menyakitkan, membuang air kecil sebenarnya dapat membantu membuang bakteria berbahaya dari saluran kencing.

  1. Jangan Tahan BAK

Memegang pundi kencing boleh menyebabkan bakteria membiak di saluran kencing. Oleh itu, jangan sekali-kali memegang pundi kencing anda dan segera lepaskannya sehingga UTI tidak bertambah buruk.

  1. Penggunaan Probiotik

Probiotik berfungsi untuk meningkatkan fungsi pencernaan dengan meningkatkan bilangan bakteria baik. Itulah sebabnya makanan atau minuman yang mengandungi probiotik mungkin berkesan dalam merawat dan mencegah UTI.

  1. Tingkatkan Vitamin C

Meningkatkan pengambilan vitamin C dapat membantu mencegah UTI. Vitamin C menguatkan sistem imun dan dapat membantu pengasaman air kencing untuk mencegah jangkitan.

Baca juga: Cegah Jangkitan Saluran Kencing Dengan Cara Ini

Sekiranya anda mempunyai UTI dan keadaan anda tidak bertambah baik, anda harus segera ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sebelum pergi ke hospital, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesejahteraan Wanita: Rawatan UTI Tanpa Antibiotik.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Tujuh cara untuk merawat UTI tanpa antibiotik.