Hari Talasemia Sedunia, Inilah Cara Mencegah Talasemia Major

, Jakarta - Sel darah merah, juga dikenal sebagai eritrosit, adalah bahagian penting kerana fungsinya adalah untuk mengedarkan oksigen ke seluruh tubuh. Oleh itu, penting untuk memastikan badan mempunyai sel darah merah yang mencukupi. Pada beberapa orang, ada gangguan darah yang menyebabkan sel darah merah yang tidak normal, yaitu talasemia.

Penting untuk mengelakkan masalah ini pada anak-anak kerana boleh memberi kesan negatif pada pertumbuhan mereka, sehingga fizikal mereka dapat kelihatan berbeza dari rakan sebaya mereka. Oleh itu, setiap orang harus mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mencegah gangguan sel darah merah ini. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Baca juga: Jadi penyakit genetik, ini adalah pemeriksaan lengkap mengenai talasemia

Kaedah Berkesan untuk Mencegah Talasemia Yang Perlu Dilakukan

Talasemia adalah penyakit darah yang diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak melalui genetik. Gangguan ini boleh menyebabkan tubuh tidak menghasilkan cukup hemoglobin, yang merupakan bahagian penting dari sel darah merah. Apabila terdapat kekurangan hemoglobin, sel-sel darah merah di dalam tubuh tidak berfungsi sebagaimana mestinya dan bertahan untuk waktu yang lebih singkat, sehingga masih ada sedikit eritrosit yang sihat.

Sel darah merah berfungsi membawa oksigen ke seluruh bahagian badan. Oleh itu, apabila sel darah merah yang sihat tidak mencukupi, tubuh kekurangan pengambilan oksigen, menyebabkan beberapa gejala berupa rasa letih, lemah, dan sesak nafas, yang juga dikenal sebagai anemia. Sekiranya anda mengalami anemia teruk, kerosakan organ dan kematian mungkin berlaku.

Lalu, apa itu talasemia utama?

Pada dasarnya, perbezaan antara talasemia utama dan yang lain adalah keparahannya. Jenis ini agak teruk dan memerlukan rawatan segera agar kesan berbahaya dapat dielakkan. Oleh itu, seseorang yang sebelumnya mempunyai penyakit ini, walaupun ringan, perlu dirawat agar tidak berkembang menjadi talasemia utama.

Baca juga: Minor atau Major, yang manakah Talasemia Paling teruk?

Namun, bagaimana cara mencegahnya?

Talasemia adalah penyakit yang ditularkan dari ibu bapa ke anak, jadi sangat sukar untuk dicegah. Walau bagaimanapun, jika anda atau pasangan anda mengetahui bahawa satu atau yang lain mempunyai penyakit atau bahkan kedua-duanya, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan kaunselor genetik. Ini untuk mengetahui seberapa banyak risiko yang berkaitan dengan penularan penyakit sel darah merah yang akan diturunkan kepada anak-anak mereka di masa depan.

Sekiranya anda didiagnosis dengan talasemia, penting untuk mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk menguruskan penyakit ini. Ini caranya:

Kelainan sel darah merah ini adalah sesuatu yang dapat diatasi dengan rawatan yang sesuai, seperti pemindahan darah dan terapi khelasi. Seseorang yang menderita penyakit ini perlu mendapatkan rawatan perubatan secara berkala dari pakar hematologi atau doktor yang pakar dalam bidangnya. Rawatan talasemia perlu dilakukan secara konsisten dengan jadwal transfusi dan terapi khelasi untuk mencegah anemia teruk dan kerosakan pada organ.

Baca juga: Inilah sebabnya mengapa orang boleh mendapat talasemia

Oleh itu, jika anda didiagnosis menghidap penyakit ini, lebih baik segera mendapatkan pemeriksaan perubatan supaya anda mengetahui cara rawatan yang paling tepat. Semakin awal penyakit ini dirawat, semakin kecil kemungkinan anda menghidap talasemia utama, yang boleh membahayakan. Pastikan juga menjaga kesihatan dengan menjaga pengambilan nutrien dan bersenam secara teratur.

Anda juga boleh menjalankan pemeriksaan berkaitan dengan talasemia di beberapa hospital yang bekerja dengannya . Cukup dengan muat turun permohonan , anda juga boleh mendapatkan interaksi langsung dengan profesional perubatan. Oleh itu, muat turun sekarang!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Talasemia.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Hidup Sihat dengan Talasemia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Talasemia.