Ibu-ibu, tahu bagaimana meyakinkan anak-anak yang takut disuntik dengan imunisasi

, Jakarta - Bagi kanak-kanak, imunisasi sering menjadi perkara yang menakutkan. Kerana, tidak sedikit anak yang takut disuntik dan akhirnya menjerit atau menangis. Sekiranya ini berlaku, ibu dan pekerja kesihatan yang akan memberikan suntikan imunisasi mungkin akan terbeban. Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang boleh dicuba oleh ibu untuk meyakinkan anak-anak yang takut disuntik dengan imunisasi.

Dengan menggunakan beberapa kaedah mudah, ibu dapat menjadikan anak mereka lebih berani dan bersedia untuk diberi imunisasi. Sebelum ini, perlu diperhatikan bahawa imunisasi adalah proses pemberian vaksin untuk meningkatkan sistem imun seseorang. Dengan cara itu, tubuh akan mempunyai kekebalan terhadap penyakit tertentu. Terdapat beberapa jenis vaksin yang wajib untuk kanak-kanak atau bayi baru lahir.

Baca juga: 5 Sebab Kepentingan Imunisasi untuk Kanak-kanak

Petua Mengambil Imunisasi Kanak-kanak

Imunisasi dilakukan dengan menyuntik vaksin ke dalam badan. Sudah tentu, ini dilakukan dengan bantuan picagari dan untuk kanak-kanak boleh menakutkan. Ini membuat banyak kanak-kanak enggan atau menangis ketika hendak disuntik. Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang boleh anda cuba gunakan untuk mengatasi rasa takut anak anda akan diberi imunisasi, termasuk:

1. Bercakap dengan jujur

Ibu mungkin bermaksud menenangkan anak dan menjadi tidak takut, jadi memutuskan untuk "berbohong" dengan mengatakan bahawa imunisasi tidak menyakitkan. Perkara ini harus dielakkan, kerana sebenarnya suntikan adalah sesuatu yang boleh menyebabkan kesakitan. Daripada berbohong kepada anak anda, cubalah mengatakan yang sebenarnya bahawa tembakan imunisasi akan menyakitkan, tetapi tidak akan bertahan lama. Dalam masa yang singkat, rasa sakit akan hilang dan anak akan baik-baik saja.

2. Alihkan Perhatian Kanak-kanak

Supaya anak tidak merasa takut, cubalah mengalihkan perhatiannya. Beritahu dia bahawa dia akan menjalani suntikan tidak lama lagi, tetapi jangan terlalu memperhatikannya. Untuk menjadikan anak lebih tenang, cubalah tersenyum, ceritakan perkara menarik, atau minta anak anda menceritakan kisah. Dengan begitu, fikirannya tidak tertumpu pada imunisasi yang akan segera dilakukan.

Baca juga: Ini adalah Imunisasi Kanak-kanak yang Harus Diulang Sehingga Sekolah Menengah

3. Membawa Item Kegemaran

Ibu juga boleh mengalihkan perhatian si kecil dengan membawa barang atau mainan kegemaran mereka. Anak anda mungkin berasa lebih tenang dan berani ketika mengetahui bahawa barang kegemarannya menemaninya semasa melakukan imunisasi. Biasanya, kanak-kanak cenderung "membina hubungan" dengan objek kegemaran mereka, jadi kehadiran objek ini dapat membuat Si Kecil merasa lebih tenang.

4. Main Peranan

Latihan agar anak-anak tidak takut disuntik dengan imunisasi juga dapat dilakukan seawal mungkin, bahkan sebelum memasuki jadual vaksinasi. Dalam kes ini, ibu boleh mencuba bermain peranan dengan anak-anak mereka ketika berada di rumah. Berpura-pura menjadi doktor yang akan memberikan suntikan itu, sehingga anak itu tidak merasa terbiasa dengannya. Apabila berhadapan dengan tembakan sebenar, ibu dapat mengatakan bahawa ia sama seperti bermain di rumah.

5. Penjagaan Selepas Imunisasi

Sakit selepas suntikan imunisasi adalah sesuatu yang pasti dialami oleh kanak-kanak. Sebenarnya, ini boleh menyebabkan si kecil anda takut melakukan imunisasi yang lain. Untuk mengelakkan ini, pastikan ibu menjaga kesakitan anak setelah diberi imunisasi, agar pada masa depan si kecil tidak perlu takut kerana dia tahu kesakitannya hanya sementara.

Baca juga: Ini adalah Jadual Pelalian Asas untuk Kanak-kanak yang Mesti Anda Ketahui

Selepas imunisasi, ibu juga dapat membantu melindungi anak-anak dari penyakit dengan membiasakan diri dengan gaya hidup sihat. Makan makanan berkhasiat seimbang, berehat secukupnya, dan selesaikannya dengan makanan tambahan atau multivitamin. Untuk mempermudah, beli vitamin di aplikasi hanya.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Buat Tembakan Kurang Tekanan. 9 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan untuk Anda dan Bayi Anda.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Membantu Anak-Anak Yang Takut dengan Vaksin.