Atasi Kulit Berkelupas Kering dengan cara ini

, Jakarta - Kulit kering berlaku kerana badan kekurangan cairan, terutama lapisan kulit terluar. Biasanya, jika kulit kering, ia tidak akan menyenangkan secara estetik. Tetapi jika ia mengelupas dan kusam, ia akan mengganggu penampilan anda, bukan? Sebelum anda mengetahui penyelesaiannya, pastikan anda mengetahui apa penyebab kulit kering anda, ya.

Biasanya persekitaran yang terlalu panas atau terlalu sejuk boleh menjadikan kulit kehilangan kelembapan semula jadi. Satu cara untuk memungkinkan.

Contohnya, anda mengalami kulit kering disebabkan oleh persekitaran. Semasa meninggalkan rumah, anda harus memakai pakaian yang selesa dan melindunginya dari cahaya matahari. Sekiranya anda perlu melakukan aktiviti luar, anda harus menggunakan pelindung matahari. Mengenai persekitaran yang sejuk, jangan lupa menggunakan pelembap sehingga tubuh dapat mengembalikan kelembapan semula jadi.

Penggunaan produk kecantikan yang salah losyen atau sabun juga boleh menjadikan kulit kering mengelupas. Contohnya, jika anda sudah mempunyai kulit kering, jangan gunakan sabun biasa lagi. Perhatikan jenis sabun yang digunakan dengan kandungan pelembap yang tinggi. Bagaimana anda tahu jika sabun mandi anda mengandungi pelembap ? Sekiranya selepas mandi, kulit terasa kasar, itu bermakna anda tidak mempunyai sabun pelembap . Sabun dengan pelembap biasanya akan meninggalkan jejak lembap pada kulit.

Petua lain untuk kulit yang mengelupas adalah tidak gatal untuk mengelupas kulit kering. Kulit boleh menjadi pecah dan cedera, menyebabkan masalah kulit kering menjadi lebih parah. Abaikan saja atau lap minyak zaitun atau minyak bayi setiap kali ada serangan gatal.

Sekiranya kulit kering semakin parah, ada baiknya anda berjumpa doktor atau untuk perbincangan pada mulanya, anda boleh bertanya secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Menurut pakar pakar dermatologi dari New York, Francesca Fusco salah satu penyebab kulit kering adalah usia. Pergantian sel mati digantikan dengan sel baru yang melambatkan sehingga terdapat penumpukan pada tisu kulit atas. Oleh itu kulitnya kelihatan kusam dan juga lembik. (Baca juga: Fakta Unik Tentang Kriteria Kecantikan di Beberapa Bahagian Dunia)

Sekiranya anda hanya bergantung pada pemberian losyen , pelindung matahari dan menjaga kulit lembap dari pendedahan persekitaran akan sukar mendapatkan kulit yang sihat. Untuk itu, anda perlu menjaga diet dan makan makanan yang mengandungi Omega 3. Makanan yang baik untuk merawat kulit kering adalah tomato, blueberry, wortel, kacang polong dan kacang. Makan salmon juga baik untuk mengatasi kulit kering, selain kesan positif lain yang baik untuk diet.

Mungkin juga idea yang baik untuk memperhatikan hubungan antara diet dan keadaan kulit. Semasa anda makan sesuatu atau jenis makanan tertentu sama ada keadaan kulit kering bertambah buruk atau tidak. Ini boleh menjadikan kulit kering anda lebih teruk kerana memakan makanan tertentu. Kebiasaan merokok dan minum alkohol juga menjadi penyebab kulit kering.

Biasakan minum air untuk mengekalkan jumlah pengambilan air di dalam badan yang akhirnya berkaitan dengan kelembapan kulit anda juga. Tidak boleh minum minuman ringan atau teh, kopi dan lain-lain, tetapi anda perlu memperhatikan pengambilan air harian anda sekurang-kurangnya lapan gelas.

Anda boleh tahu bagaimana, sama ada badan kekurangan air atau tidak. Apabila anda cepat letih, mengalami sakit kepala secara tiba-tiba atau ketika anda menggaru kulit dan terdapat jejak putih pada kulit, ini bermakna badan kekurangan air.