Rupa-rupanya, Manusia Mempunyai Kemampuan untuk Melakukan Amnesia Selektif

Jakarta - Otak manusia diperkirakan memiliki 86 miliar neuron dan sebanyak 150 trilion sambungan sinaptik, menjadikan organ ini sebagai mesin yang kuat untuk menyimpan dan memproses memori. Ingatan ini diperlukan untuk membantu anda menjalankan aktiviti harian, seperti membantu mengingat lokasi kunci kereta, lokasi tempat, atas nama seseorang.

Namun, anda tidak perlu lagi mengingat lokasi tempat letak kereta di pasar raya, misalnya, jika anda pergi ke sana. Anda hanya perlu ingat bahagian yang anda letakkan di dalam kereta, tidak ingat semua lokasi letak kereta. Keupayaan ini disebut amnesia selektif, atau hilangnya kenangan yang tidak penting.

Amnesia Selektif, Keupayaan Menyusun Memori

Sebagaimana penyelidikan oleh Profesor Michael Anderson di Unit Pengiktirafan dan Sains Otak Majlis Penyelidikan Perubatan di University of Cambridge, menunjukkan bahawa manusia mempunyai kemampuan untuk secara aktif melupakan ingatan yang mengganggu dan hanya menyimpan apa yang diperlukan.

Pada dasarnya, manusia tidak menyedari bahawa dia melupakan sesuatu. Sebenarnya, mereka terlibat secara aktif dalam proses membentuk kenangan tentang apa yang mereka ingat tentang kehidupan. Ringkasnya, perbuatan mengingat mampu menyebabkan seseorang lupa. Walau bagaimanapun, amnesia selektif ini dapat menimbulkan masalah, walaupun dianggap dapat meningkatkan kecekapan memori.

Contohnya, seorang pegawai polis menemubual seorang saksi dalam jenayah yang berlaku. Soalan yang sama yang diajukan berulang kali mengenai satu perkara membolehkan saksi melupakan perkara lain yang tidak kurang pentingnya kemudian.

Contoh lain yang dapat dilihat ialah ketika manusia jatuh cinta pada seseorang. Pada masa itu, manusia cenderung melupakan semua sifat buruk atau perkara yang dilakukan oleh orang tersayang. Segala-galanya masih terasa baik dan indah. Begitu juga, jika manusia merasa sakit hati, semua perkara indah akan hilang dan dilupakan.

Bukan hanya pada manusia, profesor bersama dua rakannya membuktikan bahawa tikus juga mempunyai ciri-ciri ingatan yang sama. Secara sederhana, tikus cenderung melupakan kenangan yang mereka anggap mengganggu dengan kemampuan amnesia terpilih mereka.

Profesor Anderson berharap kajian yang dilakukannya dan dua rakannya dapat menjadi permulaan yang baik untuk penyelidikan lebih lanjut, baik di peringkat sel dan molekul, di bahagian yang lebih kecil lagi. Pemahaman yang lebih baik mengenai asas biologi mekanisme amnesia selektif ini akan membantu penyelidik mengembangkan rawatan yang lebih baik pada masa akan datang, terutama untuk membantu orang melupakan kejadian traumatik.

Sekiranya anda masih ingin mengemukakan banyak soalan mengenai kemampuan otak manusia, pastikan anda bertanya kepada orang yang tepat. Gunakan aplikasinya yang sudah tersedia dan anda boleh muat turun melalui Play Store dan App Store. Perkhidmatan Ask Doctor dalam aplikasi ini akan memudahkan anda bertanya kepada doktor sesuai dengan bidangnya.

Bukan itu sahaja, aplikasinya juga menyediakan perkhidmatan Pembelian Dadah dan Pemeriksaan Makmal di mana sahaja pada bila-bila masa tanpa perlu mengunjungi farmasi atau makmal. Anda juga boleh mendapatkan maklumat kesihatan terkini setiap hari dengan mengakses ruangan artikel. Oleh itu, pastikan anda menggunakan aplikasi ini, kerana semua kemudahan telah diringkaskan hanya dalam satu ketukan. Semoga berjaya dan semoga bermanfaat!

Baca juga:

  • 6 Kesan Gegar Kecil yang Perlu Anda Ketahui
  • Bukan Drama, Amnesia Boleh Berlaku kepada Sesiapa sahaja
  • Kepala berbentuk dinding boleh menyebabkan amnesia?