5 Jenis Makanan Yang Boleh Meningkatkan Kesuburan

Jakarta - Beberapa pasangan mungkin menginginkan kehadiran bayi sejurus selepas berkahwin. Nah, bagi pasangan yang sedang hamil, selain mengira tempoh subur, pengambilan nutrien juga perlu dipertimbangkan, anda tahu. Menurut kajian yang dilakukan oleh perkhidmatan kesihatan Kebangsaan Di Australia, pengambilan makanan yang tidak sihat boleh mengganggu kesuburan. Sebaliknya, peningkatan penggunaan makanan sihat dapat membantu meningkatkan kesuburan.

Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2018 juga menunjukkan bahawa pasangan yang kurang berat badan atau berlebihan berat badan kerana pemakanan yang buruk dapat mengganggu kadar kesuburan dan kemungkinan kehamilan. Jadi, makanan apa yang dapat meningkatkan kesuburan dan perlu banyak dimakan ketika hamil? Ketahui dalam perbincangan yang berikut.

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

Pelbagai Makanan Yang Dapat Meningkatkan Kesuburan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pengambilan makanan yang sihat sangat penting dalam menyokong program kehamilan, dengan meningkatkan kesuburan. Kemudian, adakah makanan ini dapat merawat kemandulan? Sudah tentu tidak. Namun, satu perkara yang pasti, makanan sihat dapat membantu tubuh "mempersiapkan" persenyawaan dan pertumbuhan janin yang sihat.

Ini kerana nutrien dalam makanan tertentu mempunyai peranan penting untuk sistem pembiakan, jadi ia baik jika dimakan oleh bakal ibu. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan kesuburan:

1. Ikan Laut

Ikan laut adalah salah satu pilihan makanan yang dapat meningkatkan kesuburan, terutama yang mengandungi asid lemak omega-3 yang tinggi. Anda pasti pernah mendengar, betapa berguna omega-3 untuk kesihatan badan, bukan? Nah, untuk sistem pembiakan wanita, omega-3 dapat membantu ovulasi, meningkatkan kualiti telur, dan melambatkan penuaan ovari (ovari).

Beberapa jenis ikan laut yang baik untuk dimakan adalah ikan tuna kalengan, ikan salmon, ikan kod, nila, dan udang. Sajian maksimum yang disyorkan adalah sekitar 340 gram seminggu. Sekiranya anda tidak suka ikan, pengambilan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan boleh menjadi penyelesaian. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Untuk menjadikannya lebih mudah, muat turun aplikasi sahaja , jadi anda boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

2. Kerang

Kerang mengandung zink yang ternyata berperanan dalam pengeluaran air mani dan testosteron pada lelaki, dan membantu melancarkan ovulasi (pengeluaran telur) pada wanita, Anda tahu. Penggunaan yang disyorkan adalah sekitar 8 miligram sehari. Walau bagaimanapun, walaupun baik untuk meningkatkan kesuburan, pengambilan suplemen zink dalam dos yang tinggi (serta vitamin dan mineral lain) dapat membahayakan kesuburan.

Baca juga: Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini

3. Biji-bijian

Roti, bijirin, tepung, dan beras yang biasa dimakan di Indonesia adalah gandum dan beras yang diproses. Proses pemprosesan dapat membuang kandungan nutrien di dalamnya. Malangnya, banyak orang tidak menyedari bahawa karbohidrat juga mesti berkhasiat, bukan hanya lauk dan sayur-sayuran.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan biji-bijian dikaitkan dengan peningkatan kesuburan. Oleh itu, beras perang, beras perang, roti gandum, dan oatmeal bijirin penuh boleh menjadi makanan penambah kesuburan alternatif, bagi anda yang mengikuti program kehamilan.

4. Protein Sayuran

Penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik di Sekolah Perubatan Harvard pada 18.555 wanita di Amerika Syarikat, menunjukkan bahawa wanita yang menambahkan hidangan protein tumbuhan ke dalam diet mereka cenderung mengalami gangguan ovulasi yang menyebabkan kemandulan. Protein sayur dapat diperoleh melalui kacang, kacang, tahu, dan tempe.

Namun, anda tidak perlu mengganti produk haiwan dengan protein tumbuhan sepenuhnya, anda tahu. Ini kerana protein sayuran lebih rendah lemak dan kalori. Sebaliknya, gabungkan kedua-duanya untuk mengekalkan pengambilan nutrien harian yang seimbang.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Diperiksa Lelaki Untuk Menghidap Sperma

5. Sayur-sayuran dan Buah-buahan

Manfaat sayur-sayuran dan buah-buahan untuk kesihatan tidak diragukan lagi, juga untuk persediaan kehamilan. Bayam, asparagus, brokoli, dan pelbagai jenis jeruk adalah buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin B9 atau folat, yang berperanan dalam pembentukan DNA dan pertumbuhan sel.

Itulah sebabnya, wanita hamil dan mereka yang merancang kehamilan disarankan untuk mengambil suplemen asid folik (yang merupakan bentuk sintetik folat). Makanan tambahan asid folik berguna untuk mencegah keabnormalan saluran saraf pada bayi, yang akan menyebabkan kecacatan otak dan saraf tunjang.

Nah, itulah 5 jenis makanan yang dapat meningkatkan kesuburan. Pada dasarnya, semua makanan berkhasiat baik, jadi anda perlu memakannya secara seimbang. Ingat, sihat adalah kunci utama dalam meningkatkan kesuburan. Pastikan pengambilan makanan anda lengkap dari segi nutrisi untuk menyokong kesihatan sistem pembiakan.

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA